fbpx

Ben je zwanger en vraag je je af of je tijdens je zwangerschap veilig ceremoniële cacao kunt drinken en eten? Mag je chocolade als je zwanger bent? Tegenwoordig vliegen de adviezen je om de oren wat je wel en niet kunt eten tijdens de zwangerschap. Raw cacao kun je tijdens je zwangerschap veilig tot je nemen. Wel met mate. In dit blog lees je er meer over.

Ceremoniële cacao drinken als zwangere

Bij een cacao ceremonie wordt vaak 30/40 gram raw cacao per persoon gerekend. Dit is een hoeveelheid cacao die helpt om je hart te openen en dieper in je lichaam te zakken. Het kan zijn dat je hier lichamelijk en emotioneel op reageert in de vorm van extase. Voor een zwangere raden we 15 tot 20 gram cacao aan. Je kunt het vooraf doorgeven als je een cacao ceremonie wilt bijwonen als je zwanger bent. Of niet het hele kopje opdrinken.

Traditioneel werd ceremoniële cacao vroeger gebruikt door moeders rond de zwangerschap om weer kracht en positieve energie te krijgen na de bevalling. De natuurlijke antidepressiva van cacao kan helpen tegen postnatale depressiesymptomen. Zoals hierboven beschreven wordt een lagere dosis cacao aangeraden om te voelen hoe de baby reageert, maar ook jij als vrouw (zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de borstvoeding).

Cacao bevat een sporenhoeveelheid cafeïne, maar theobromine is verantwoordelijk voor het mild stimulerende effect. Vraag jouw verloskundige om advies als je vragen hebt over jouw specifieke situatie.

Mag je chocolade als je zwanger bent?

Je kunt Cacao veilig in je voeding (ontbijt, smoothie, desserts) doen wanneer je zwanger bent. Een stukje chocola per dag zou zelfs een positief effect hebben op de bloedsomloop van je ongeboren kind. Ook zouden de endorfines die worden aangemaakt door raw cacao een positief effect hebben op jou als vrouw tijdens de zwangerschap. Raw cacao heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen. Je leest in dit artikel meer over de gezondheidsvoordelen.

Gun jezelf een womb healing ritueel met cacao ceremonie voor de geboorte en na de geboorte

Dus mag je chocolade als je zwanger bent? Omdat raw cacao een positief effect heeft tijdens en na de geboorte kan het een mooi ritueel zijn om tijdens de laatste fase van je zwangerschap een cacao ceremonie te doen. Om je kindje in liefde te verwelkomen. Je kunt dit in je eigen bubbel doen. Met je partner of juist alleen om de verbinding met je kindje aan te gaan.

Raw cacao bevat ook magnesium wat een ontspannend effect heeft op lichaam en geest. Daarnaast bevat het ook ijzer wat je nodig hebt voor het herstel na je bevalling.

Hoe je het ritueel kunt doen lees je hieronder:

Je kunt dit ritueel elk moment doen. Maar wil je het met de volle maan doen, bekijk dan hier de maanstanden om jouw moment te kiezen.

 • Creëer jouw sacred space met edelstenen, rozen, muziek of de bovenstaande womb ritueel en eventueel spulletjes van jouw ongeboren baby;
 • Maak jouw ceremoniële cacao drank met onderstaand recept:
  ♥ Raw cacao van pure cacao (een half cacaohart is voldoende tijdens de zwangerschap)
  ♥ Voeg er kruiden aan toe (kaneel, kardemom, gember, shatavari (heeft een activerende werking op de baarmoeder en stimuleert aanmaak van borstvoeding), honing, kokosolie)
  ♥ 150 ml water, amandel of kokosmelk
  ♥ Verwarm dit liefdevolle mengsel en zorg dat alle kruiden goed gemengd zijn met de cacao
  ♥ Giet de ceremoniële cacao in een mooie kop
 • Neem de tijd om de cacao te verwelkomen in een meditatie. Adem liefde in en spanning uit. Adem bewust naar je kindje om verbinding te maken. Je kunt een fijne playlist aanzetten zoals mijn ‘Birthing new life‘ list.
 • Drink de cacao vervolgens met liefde en aandacht in verbinding met je kindje, de muziek. Trek eventueel een kaartje voor jezelf en voel diep van binnen de liefdevolle verbinding die je wilt maken met jouw kindje. Dit kan ondersteunend zijn aan de bevalling.

Je kunt de cacao ceremonie doen in combinatie met de Full Moon Womb Awakening Class. Een mooi en helend ritueel voor de baarmoeder waarin je oude pijn en patronen loslaat. Ook mooi om na de zwangerschap te doen als helend ritueel voor de baarmoeder die nieuw leven heeft gecreëerd.

Online Zwangerschapscursus

Je kunt ook de Online Zwangerschapscursus starten. Hierin zit de Full Moon Womb Awakening Class ook inbegrepen. In deze cursus word je begeleid door mij, Joyce Mol, Certified Yoga Teacher en Floor ter Burg, oefentherapeut. Beide moeder van een meisje.

We hebben deze cursus vormgegeven zodat je volledig ontspannen door je zwangerschap heen kunt gaan, en ook na de bevalling is er een module beschikbaar met oefeningen. Ook kan je contact opnemen met Floor als je extra support wenst. De cursus kost €157,- – maar vaak kun je bij jouw zorgverzekeraar een deel terugvragen. Zo kreeg ik zelf tijdens mijn zwangerschap €100,- vergoed. Kijk dit dus zeker na!

Boeken over zwangerschap en moederschap die je wellicht interessant vind

Heb je behoefte aan een persoonlijke online sessie jouw zwangerschap? Boek dan een sessie via de onderstaande calendar.

Je kunt zelf raw ceremonial cacao voorafgaand aan de sessie bestellen via pure kakaw of de sessie lekker in gaan met een kop thee. De sessie richten we volledig in op jouw verlangens en behoeftes. Met ademwerk, rituelen, cacao, thee, yoga en ontspanning. Volledige overgave aan jouw lijf en verbinden met je hart en je kindje.

4 Comments

 1. […] vrouwelijk cyclus. Shatavari is afkomstig uit de ayurveda en kan toegevoegd worden aan smoothies, cacao, havermout, chia […]

 2. […] je zwanger? In deze blog lees je meer over cacao tijdens de […]

 3. […] veel Thuis Cacao Ceremonies aangeboden. Je kunt dit doen, mits je overlegt over de dosering. Een lage dosering zoals bij een zwangerschap wordt aangeraden bij het gebruik van antidepressiva Denk hierbij aan 10 tot 15 gram. De Cacao […]

 4. […] je zwanger en benieuwd of de ceremonie wel veilig is? In dit blog vertellen we er alles […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...