fbpx

Ceremoniele cacao of ook wel raw wordt steeds meer ingezet tijdens ceremonies en rituelen. Als verbindende factor. Om het hart te openen. Dichter bij jezelf te komen. Maar naast deze spirituele invulling heeft raw cacao ook vele gezondheidsvoordelen en kan het gemakkelijk in het dagelijks leven ingezet worden. Zo bevat het bijvoorbeeld veel positieve stofjes voor het brein. Magnesium welke het lichaam helpt te ontspannen. En nog een aantal interessante gezondheidsvoordelen. In dit blog lees je meer over de voordelen en waar je ceremoniële cacao kopen kan.

Gezondheidsvoordelen ceremoniele cacao

Rauw cacao drinken heeft een positief effect op de bloedvaten en helpt stress te verminderen. Dit komt doordat het mineralen en antioxidanten bevat.

Antioxidanten / flavonoïden brengen helpen je lichaam om vrije radicalen op te schonen en dragen bij aan gezonde bloedvaten en een gezond hart. Tijdens de zwangerschap draagt het ook bij aan het ontwikkelen van de bloedvaten en het hart van het kindje. Uiteraard niet teveel. Overal waar teveel voor staat is niet goed. Maar voel je niet direct schuldig als je een blokje raw chocolade hebt genomen. Tijdens cacao ceremonies is het belangrijk om een lichtere versie te maken. Zo rond de 20 gram is voldoende.

Mineralen die de raw cacao bevat dragen bij aan het zuurstofgehalte in het bloed. Daarnaast heeft de magnesium een positief effect op de hersenen, het immuunsysteem en de stofwisseling. Het is daarom ook niet voor niets dat mensen zich meer ontspannen voelen wanneer ze op regelmatige basis raw cacao tot zich nemen. Dan wel in de ochtend door de yoghurt of tijdens een ceremony of ritueel.

Ook bevat raw cacao koper en ijzer. Dit draagt ook bij aan het zuurstofgehalte in het bloed.

Fenylalanine en mentale gezondheid

Raw cacao bevat ook een stofje die ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. Dit stofje fenylalanine wordt omgezet in dopamine. Hierdoor voel je je al snel blij en gelukkig. Dit is ook het stofje die ervoor kan zorgen dat je het gevoel hebt op een ‘roze wolk’ te zitten tijdens een cacao ritueel. Uiteraard spelen de factoren die daaromheen zitten hier ook in mee. De combinatie met yoga, ademwerk en mantra zingen bedoel ik dan.

Je mentale gezondheid wordt dan ook geboost door het gebruik van ceremoniële cacao. Je kunt hier diverse soorten ceremoniele cacao kopen.

Effecten op de huid

Naast de inwendige effecten heeft raw cacao ook positieve effecten voor de huid. Zo bevat het vitamine K – voor de soepelheid van je huid en vitamine E welke bijdraagt aan het vertragen van het verouderen van je huid. Zo heb je minder kans op rimpels en wordt de aanmaak van pigmentvlekken vertraagd.

Je kunt een creme met cacao boter gebruiken die de huid soepel houdt. Daarnaast kan het ook effectief zijn tijdens de zwangerschap om striae te verminderen.

Ceremoniele cacao drinken en inzetten in je dagelijks leven

Je kunt raw cacao inzetten in je dagelijks leven op diverse manieren. Belangrijk is om een raw cacao te kiezen die zo min mogelijk bewerkt is. Hieronder 3 simpele manieren om het direct toe te kunnen passen.

 1. Dag starten met een cacao drankje en een intentie
 2. Raw cacao toevoegen aan een smoothie, yoghurt of havermout
 3. Raw cacao blokje eten
 4. Huid insmeren met creme die cacao boter bevat

Ceremoniele cacao inzetten in een ceremonie, setting of ritueel

Raw cacao is een mooi product om in te zetten tijdens een ceremonie of ritueel. Denk hierbij aan een volle maan of nieuwe maan ceremonie. Maar bijvoorbeeld ook tijdens een self-care retreat of manifestatie ritueel. Ook kan het mooi zijn om het met je partner samen te doen.

Het drinken van ceremoniële cacao in een groepssetting brengt een liefdevolle verbinding tot stand. Met jezelf. Maar ook met de mensen om je heen waar je de ceremonie of het ritueel mee doet.

Je kunt muziek aanzetten tijdens het drinken van de cacao of bijvoorbeeld de ceremonie of het ritueel laten begeleiden door een meditatie of ademoefening. Er zijn diverse soorten ceremonies. Zo zijn er ceremonies waarbij alleen mantra’s gezongen wordt. Maar er zijn ook ceremonies waarbij er tijdens het drinken van de cacao een meditatie wordt begeleid en deze ceremonie loopt bijvoorbeeld door met yoga en ademoefeningen of ecstatic dance.

Twijfel je of een cacao ceremonie gevaarlijk is? Lees dan deze blog. Hier leg ik er alles over uit waarom het niet gevaarlijk is.

Ceremonies

Tijdens onze cacao ceremonies combineren we de cacao met breathwork, yoga en soundhealing. De ceremonie starten we met een begeleide meditatie waarin je de verbinding met je hart maakt en dieper kunt gronden. Net als de cacao open je je hart naar liefde (sweetness) en laat je je intenties diep gronden in het bekken (darkness / bitterness). Het licht en het donker samenbrengen brengt balans in lichaam en geest.

In de 7-weekse Chakra Balance Journey zit ook een cacao ceremonie in de week waarin het hart chakra aandacht krijgt. Deze cursus kan je geheel in je eigen tijd volgen. De ceremonie kan je zelf doen en ook zo vaak herhalen als jij wilt. Je krijgt bij inschrijving een cacao hart opgestuurd.

Cacao Facilitator Training

Op 14 februari 2024 start de Online Cacao Facilitator training. Deze cursus duurt 6 weken en je leert tijdens deze cursus alles over de historie, hoe je ceremonies veilig kunt begeleiden of voor jezelf kunt inzetten.

Waar kun je ceremoniele cacao kopen?

Er zijn diverse aanbieders die ceremoniële cacao verkopen. Wij zijn zelf fan van de ceremoniële cacao uit Nicaragua van Pure Kakaw.

7 Comments

 1. […] een goede ontwikkeling van je kindje. In dit artikel schreven we eerder al over de voordelen van raw cacao op de gezondheid. Zo bevat raw cacao veel antioxidanten, magnesium en ijzer. De raw cacao wordt […]

 2. […] Raw Cacao bevat naast vele gezonde antioxidanten en mineralen ook ijzer. Er zijn bewijzen dat dagelijks een stukje raw cacao bijdraagt aan de lichaamsfuncties. Je leest er meer over in het artikel over gezondheidsvoordelen van raw cacao. […]

 3. […] Raw Cacao bevat naast vele gezonde antioxidanten en mineralen ook ijzer. Er zijn bewijzen dat dagelijks een stukje raw cacao bijdraagt aan de lichaamsfuncties. Je leest er meer over in het artikel over gezondheidsvoordelen van raw cacao. […]

 4. […] als vrouw tijdens de zwangerschap. Raw cacao heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen. Je leest in dit artikel meer over de […]

 5. […] Wil je zelf een cacao ceremonie ritueel doen? Lees hier meer over waar je raw ceremoniële cacao het beste kunt kopen. […]

 6. […] Hier lees je nog meer voordelen van rauwe cacao. […]

 7. […] yoghurt waar je het aan toe kunt voegen. Meer over de voordelen van ceremoniële cacao lees je in deze blog. Over cacao tijdens de zwangerschap lees je in deze […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...