Rite van de baarmoeder

Ben jij eraan toe om los te laten wat niet meer bij je past en wil je weer in je vrouwelijke kracht staan? Dan past de Rite van de baarmoeder, een ritueel uit Zuid-Amerika, wellicht goed bij je. De Rite van de baarmoeder is een helend ritueel waarin angst en pijn worden gedeeld, geheeld en losgelaten. In dit blog vertellen we uitgebreid over het prachtige ritueel en wat het voor jou kan betekenen. 

Rite van de baarmoeder

De Rite van de baarmoeder, ook wel de Rite of the Womb of de 13e Rite genoemd, is ontstaan in Zuid-Amerika en wordt steeds populairder in andere delen van de wereld. Het ritueel wordt al eeuwen uitgevoerd door Inca sjamanen in Peru om patronen en blokkades op te lossen. The Rite of the Womb is een oud ritueel dat van vrouw op vrouw wordt doorgegeven: een helende ritueel waarin angst en pijn worden gedeeld, geheeld en losgelaten.

De vrouwelijke spirit van de sjamanen herinnert ons aan deze eenvoudige en essentiële waarheid:

  • De baarmoeder is geen plek om angst en pijn in te bewaren.
  • De baarmoeder is een plaats van creatie en geboorte van het leven.

Tijdens het ritueel worden de dertien maanden van het jaar, die zijn verbonden aan de cyclus van de baarmoeder, geëerd. De sjamanen uit Peru zien de baarmoeder als een plek waar creatie en geboorte verborgen ligt. Om weer te helen en feminiene energie te ervaren, moet de pijn en angst die in je baarmoeder ligt opgeslagen, worden losgelaten. Dit doe je tijdens de Rite van de baarmoeder. 

Jouw vrouwenlijn

Als vrouw draag je (on)bewust de pijn van je moeder of grootmoeder mee waardoor trauma’s zitten opgeslagen in je baarmoeder. Je hebt immers in de baarmoeder van je moeder gezeten en zij weer in de baarmoeder van jouw grootmoeder. Het is dus niet gek de hele vrouwenlijn met elkaar verbonden is en bepaalde patronen en systemen zijn gevormd die invloed hebben op jouw huidige leven en die van je (groot)moeder.

De baarmoeder is een plek waarin vrouwen onbewust en bewust emoties opslaan. Het is een plek van creatie en geboorte van leven, maar door diverse gebeurtenissen in het leven kan er disbalans ontstaan in de baarmoeder. Denk hierbij aan seksuele contact zonder liefde, misbruik, anticonceptie, trauma etc. Weer naar binnen keren en deze pijn helen en reinigen, zorgt er dan ook voor dat je weer heelt. De sjamanen zien de Rite van de baarmoeder dan ook als een genezing, een wedergeboorte van de sterke, liefdevolle essentie van je vrouwelijkheid. Het ritueel geneest je en laat je herboren worden in schoonheid, kracht en waardigheid.

Het ritueel

Hoe de Rite van de baarmoeder wordt uitgevoerd, verschilt van persoon tot persoon. Het is dan ook helemaal aan jou om te bepalen waar je je goed bij voelt. Tijdens het ritueel keer je terug naar binnen en wordt de baarmoeder gevierd, gereinigd en jouw vrouwelijke kracht geactiveerd. Zo wordt iedere vrouw weer herinnert aan wie ze werkelijk is. Vol kracht, maar ook zacht, liefdevol en wijs.

De Rite van de baarmoeder vereist diep innerlijk werk uit het verleden om angst, pijn en trauma op te lossen. Zodat je kunt landen in jouw werkelijke zelf. Tijdens de ceremonie richt je je dan ook op jouw ‘womb space’. Daardoor heel je je baarmoeder, laat je los wat je niet mee wilt nemen en kom je weer in je vrouwelijke kracht te staan. Hierbij wordt niet gekeken naar schuldgevoel, maar vooral hoe je ruimte voor jezelf kunt creëren om door te kunnen gaan. Hoe je jezelf kunt geven wat jij nodig hebt in dit proces.

Joyce – oprichter van Mind Events Factory – neemt je in de Full Moon Womb Awakening Class mee op een innerlijke reis. In deze innerlijke reis mag je loslaten wat je niet mee wilt nemen richting de nieuwe maancyclus. De class duurt 75 minuten en ervaar je in je eigen space. Wil je meer weten? Kijk dan op deze pagina

Volle maan als krachtbron

De Rite van de baarmoeder is nog krachtiger als je het tijdens volle maan uitvoert. Tijdens de volle maan is het de tijd om de ruimte te nemen om naar binnen te keren en te voelen wat je los wilt laten. Zodat je de nieuwe cyclus met een open hart en een hernieuwde verbinding met je vrouwelijkheid kunt verwelkomen.

Wil je meer weten over de maan? Dan kan je ook het Moon Phase Yin Yoga E-book inzetten om je leven af te stemmen op het ritme van de maan. Meer lezen over de maan? Ga hier naar alle maan blogs

Boeken over de baarmoeder