fbpx

In de Chinese geneeskunde wordt er gewerkt volgens de cyclus van de elementen. De elementen hout, vuur, aarde, metaal en water staan centraal voor de seizoenen in het jaar. Ieder voor zich zijn ze van invloed op onze organen, emoties en patronen. Wanneer de herfst start, stromen we het metaal element in. Het seizoen van loslaten. In dit blog lees je meer over het metaal element uit balans en hoe je deze in balans kunt brengen.

Organen metaal element

  • Long meridianen
  • Dikke darm meridianen

Loslaten en vasthouden

Het metaal element staat voor loslaten. In de herfst laten alle bomen hun bladeren los en maken wij als mensen ook ruimte voor loslaten. Metaal element is gekoppeld aan organen vanuit de Chinese geneeskunde. Hierboven noemde we ze al. De long en dikke darm meridianen zijn van invloed om te stimuleren tijdens dit seizoen voor balans en ontspanning.

Hieronder zie je een illustratie waarop je alle meridianen kunt zien en waar ze lopen.

Wanneer is het metaal element uit balans?

Wanneer je blokkades ervaart in de long en dikke darm meridianen ervaar je waarschijnlijk veel verdriet, heb je moeite met goed ademhalen en kan obstipatie ook een veelvoorkomende klacht zijn. Je kunt je somber voelen en last hebben van verkoudheid.

Hoe kun je de meridianen van het metaal element uit balans stimuleren?

In de Chinese geneeskunde zijn er diverse manieren om het metaal element en de meridianen in balans te brengen. Zo kun je bijvoorbeeld naar een acupuncturist gaan. Maar yin yoga is ook een effectieve methode om de meridianen te stimuleren. Je kunt dit ook zelf bijhouden. Docente Joyce Mol zegt dat ze yin yoga zelf beoefenen kan en het zo bij kan houden. Maar mocht er echt iets zijn waar ze zelf niet uit komt of extra ondersteuning willen, dan is acupunctuur een mooie aanvulling.

Yin Yoga: hart openers en long openers

In het proces van metaal element uit balans loslaten creëren we meer ademruimte voor onszelf. Veel yin yoga houdingen die passen bij dit proces van loslaten zijn dan ook hartopeners en long openers. Dus stretches voor het openen van het borstgebied. Maar ook oefeningen die de stoelgang bevorderen in het loslaten van afvalstoffen en overgebleven voeding in de vorm van ontlasting. 

Dit helpt onder andere om emoties als verdriet los te laten. 

Ademhalingsoefeningen voor meer ademruimte

Naast dat veel yin yoga houdingen voor meer ademruimte kunnen zorgen, zijn er ook diverse ademhalingsoefeningen die zorgen voor meer ademruimte en het loslaten van verdriet. In mijn online Breathe Better Programma besteden we hier ook veel aandacht aan. 

Ademhalen is een activiteit die we zelf kunnen sturen. Maar ook vooral kunnen volgen vanuit het al bestaande ademritme dat wij in onszelf dragen. Dus minder vanuit controle, maar meer vanuit het werkelijke ritme van het lichaam. 

Ademhalen kunnen we verbeteren door ademhalingstechnieken toe te passen en vastzittende emoties los te maken uit het lichaam. 

In de Online Yin & Fascia Therapy ontdek je specifieke yin oefeningen die je helpen bij het loslaten van chronische pijn en emotionele stagnaties middels yin yoga houdingen in combinatie met massage fascia ballen en adem oefeningen.

Meer lezen over Chinese geneeskunde? Wellicht vind je de artikelen over de andere elementen ook interessant:

Interessante boeken over de Chinese Geneeskunde waarin je meer leert over het metaal element uit balans

4 Comments

  1. […] element Metaal element Water element Hout […]

  2. […] Yoga is verbonden aan een cirkel van Elementen: Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Aan deze elementen zijn verschillende emoties verbonden. Deze emoties zijn weer verbonden aan […]

  3. […] gezien als een periode van loslaten. De emotie ‘verdriet’ staat dan centraal in het metaal element. Wanneer je veel verdriet ervaart en dit niet kunt toelaten kun je dit merken in je ademhaling. Er […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds