fbpx

Het houtelement staat voor groei. Het element van de lente. Nu de lente er weer aan komt, voel je wellicht ook dat je meer in beweging wilt komen. In de lente komen alle planten, bloemen en bomen weer in bloei. Maar ook jij als persoon groeit in deze tijd weer meer naar buiten. De stilte en spanning laten we achter ons. De bloei naar buiten kan soms ook voor spanningen en emoties zorgen. In deze blog vertel ik je meer wat het houtelement met jou doet en wat yin yoga daarin voor jou kan betekenen.

Wat gebeurt er tijdens het seizoen van het houtelement?

Hout staat voor growth, expansion en creativiteit. De groei van je leven. Hout heeft water nodig om te groeien. Daarom is het van belang dat jouw water element in balans is om het hout element te kunnen voeden. Je drive sluit aan bij het hout element. De emotie die erbij hoort is woede.

Woede hoeft niet negatief te zijn. In het alledaagse leven en zeker in Nederland wordt er gezegd dat boosheid en woede een energie is die we liever niet voelen of niet aanwezig mag zijn. Maar eigenlijk is dit onzin. We hebben woede nodig om te groeien. Andere patronen worden aangemaakt na een moment van woede en boosheid. Woede is daarom niet per se negatief, maar juist nodig om verandering door te kunnen maken.

It is an energy that wants to move no matter what.

Je kunt toestaan dat energie door jou heen mag stromen. Dat je mag voelen wat jouw zielsverlangens je vertellen.

De lever en galblaasmeridianen

Het houtelement is verbonden aan de lever en de galblaas meridianen. De lever is verbonden met de galblaas en zorgt voor bloeddoorstroming en levensenergie. De galblaas is verantwoordelijk voor de afvoer van vetten en verspreiding van de voedingsstoffen door het lichaam. Samen zorgen deze twee organen voor een balans.

De levermeridiaan begint aan de buitenkant van je grote teen en loopt van daar via het been omhoog naar het dijbeen (de binnenkant van je been). Vanaf je dijbeen trekt de meridiaan omhoog naar je buik en eindigt in het midden van je ribben.

De galblaas meridiaan begint in het hoekje van je oog en loopt via je kaak via de zijkant van je lijf naar beneden naar je vierde teen en eindigt daar aan de buitenkant.

Disbalans houtelement

Wanneer deze twee meridianen uit balans zijn, ervaar je emoties als woede, agressie, ongeduld, prikkelbaarheid en ga je maar door. Vanuit de lever voel je ongemakken en spanningen vanuit de pezen en gewrichten. Psychisch kun je PMS, Hormonale schommelingen, emoties en depressies ervaren. Vanuit je galblaas kun je klachten ervaren als galstenen, stijfheid aan de buitenkant van je lijf.

Balans houtelement

Je kunt yin yoga toepassen om je lever en galblaas meridianen weer in balans te brengen. Wanneer je lever en galblaas meridianen in balans zijn heb je focus, voel je je creatief en sta je in je kracht om te groeien. Als je galblaas meridiaan weer in balans is, zul je beter keuzes kunnen maken.

Yin yoga oefeningen voor de meridianen

Lever

Stretches voor de binnenkant van de benen stimuleren de lever. Een houding die je kunt toepassen is de ‘Dragonfly met een forward bend’. Je zit op de grond en spreid je benen zodat je de spanning op je dijbenen voelt. Kom voorover en plaats eventueel een blok of een kussen gebruiken om je schouders te ondersteunen. Je onderrug wordt in deze houding ook gestimuleerd en daarmee stimuleren we de basischakra. De plek waar veel emoties liggen opgeslagen. In deze houding focus je je weer op je ademhaling om steeds dieper in de houding te zakken. Je laat de verdieping over aan de kracht van je adem.

Galblaas

Voor de galblaas stretchen we de zijkant van het lijf. Denk hierbij aan een ‘Lying Shoelace’. Dit is een twist houding waarin we de zijkant van het lijf stimuleren. Maar ook stimuleren we de levermeridiaan in deze houding. Twists zijn goed om de lever te stimuleren.

De oefening gaat als volgt. Je ligt op je rug en je voeten staan op de mat. Plaatst de rechterbeen over je linkerbeen en laat je benen naar rechts zakken. Je armen liggen open naar buiten. Draai je hoofd in de tegenovergestelde richting van je benen. Je voelt de stretch aan de zijkant van je lijf, je onderrug, je heupen, je buik en je nek. In deze houding blijf je rustig doorademen. Na drie minuten kom je terug naar het midden om even te rusten en te voelen wat de veranderingen zijn. Ook hier adem je weer rustig door. Daarna wissel je van kant.

Je kunt ook deze fijne detox yin yoga les volgen. Deze helpt je om los te laten en ook meer in verbinding te komen met jouw bron van groei en ontwikkeling.

Tips

Naast yin yoga is het goed om in beweging te blijven. Wandelen, fietsen, zwemmen. Maar ook is het fijn om je gedachten geordend te krijgen. Je kunt een schrijfoefening toepassen. Journaling is vrij schrijven waarin je al je emoties op papier kunt zetten zonder na te denken wat je schrijft. Je kunt dit iedere ochtend doen als je net wakker bent of na het mediteren. Zijn er veranderingen die je wilt aanbrengen in je leven? Dan is dit de tijd om naar buiten te treden en aan te geven wat voor jou belangrijk is.

Wil je meer leren over yin yoga en de meridianen specifiek? Dan is de online yin & fascia therapy cursus wellicht iets voor jou. Hierin leer je ook oefeningen die gericht zijn op het in balans brengen van de lever en galblaas meridianen.

Ontdek meer over de 5 elementen in relatie tot het houtelement in de volgende blogs

Retreat in Zuid-Frankrijk

Zoals veel van jullie wellicht weten woon ik nu in Zuid-Frankrijk. Op een plek in de natuur waar je volledig tot jezelf kunt komen. In rust en overgave.

Tijdens het Private Back to Nature Retreat ga je terug naar je eigen natuur in de natuur. We gaan ontspannen met de elementen uit de chinese geneeskunde, yin yoga, fascia therapy, cacao ceremony, soundhealing en meer. Verder is er veel tijd voor jezelf om ‘niets’ te doen. Te zijn en eventueel te SUPPEN op de rivier. Vraag naar de datums. Verder is er van 10-12 April het Detox & Feminine Awakening Retreat.

6 Comments

  1. […] Yoga is verbonden aan een cirkel van Elementen: Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Aan deze elementen zijn verschillende emoties verbonden. Deze emoties zijn […]

  2. […] houtelement is verbonden aan de lente. In dit seizoen ontwaken we. De natuur ontwaakt. Je energie kan weer naar […]

  3. […] Hout = boosheid / frustratie / persoonlijke ontwikkeling en groeiDisbalans: Stagnatie langs de heupen / zijkant van het lichaam, veel boosheid en frustratie en in het hoofd aanwezig […]

  4. […] de lente staat het hout element centraal uit de Chinese geneeskunde en in yin yoga. We stimuleren in deze periode de lever en de […]

  5. […] Houtelement, yin yoga en persoonlijke ontwikkeling […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...