fbpx

Chinese Geneeskunde is verbonden aan een cirkel van Elementen: Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Aan deze elementen zijn verschillende emoties verbonden. Deze emoties zijn weer verbonden aan organen. De organen hebben invloed op fysieke en emotionele balans. Je kunt Yin Yoga, Ademwerk en Meditatie inzetten als een hulpmiddel om de 5 elementen in balans te brengen. In dit artikel lees je over het aarde-element en hoe dit verbonden is aan de 5 elementen in balans, organen, emoties en patronen.  

Het nazomer seizoen is van start. Dit houdt in dat we het aarde-element seizoen in stromen. Dit is een seizoen waarin Yin & Yang actief is. De natuur beleeft het oogstseizoen en de laatste bloeitijd. Wellicht merk je dit wel aan je energie. Je maakt je klaar voor het nazomerseizoen en de herfst. Tegelijkertijd maakt de natuur zich ook langzaam klaar voor de herfst. Tijd om langzaam weer terug te stromen naar balans en loslaten. 

Organen vanuit de 5 elementen balans

Milt & Maag

Emotie vanuit de 5 elementen balans

Zorgen maken (Worry)

Het aarde-element is verbonden aan het fysieke lichaam, de wereld, een veilig gevoel, je thuis voelen, sensualiteit en een goede nachtrust. Als je dit zo leest heeft dit alles te maken met thuis komen. Je kunt thuiskomen bij jezelf. Maar ook op een locatie. Wellicht heb je het wel eens ervaren op een specifieke locatie (denk aan een ashram, een yoga weekend, een retreat of bij een bekende thuis). Het gaat erom dat jij je veilig voelt. Voor jezelf. Je kijkt diep naar binnen en voelt of dit is wat JIJ wilt. Niet omdat het moet van je omgeving of mensen met macht.

‘’A sense of wellbeing.’’

Natuur – de planeet

Het aarde-element is onderdeel van de natuur en de planeet.

Volle maan staat ook in het teken van thuiskomen op aarde. Daarom zijn het aarde-element en de Mooncycle aan elkaar verbonden. De Mooncycle is een verschijning op de planeet. Eens per maand zal er een Full Moon sessie georganiseerd worden.

Je kunt op dit soort momenten intenties uitspreken waar jij meer van wilt. Waar jij meer op wilt focussen. Je kunt chanten (zingen) naar de zee. Het eren van het aarde en het water element in dezelfde tijd.

Chanting to the earth and the sea.

Connectie met ritme

Ritme is ontstaan vanuit de natuur. De natuur heeft zijn ritmes. Dag en Nacht. De  jaargetijden. Wanneer je het moeilijk hebt om ritme in je leven aan te brengen, heb je een disbalans in het element aarde.

Oorsprong

Alles is met elkaar verbonden. De planeet, de natuur, ritmes. Maar ook waar je vandaan komt, is verbonden. Motherhood. De mooncycle. Zwangerschap. De cyclus van de vrouw is verbonden aan de mooncycle. Water. Net als de maan bestaan wij voor het grootste deel uit water.

Het aarde-element vieren aan zee is een feestje. De zee als water element, het zand of kiezel als aarde en de maan als symbool wat ons verbindt.

Vitaliteit

Gezondheid ontstaat door een veilig gevoel, een goede nachtrust en fijne mensen om ons heen. Liefde. Aanraking (sensualiteit) geeft ons een gevoel van thuis komen, veilig voelen en ergens toe behoren. Natuurlijk, je moet tevreden zijn met het geen dat jij bent. Maar de verbinding die daarna gemaakt wordt, de aanvulling is het mechanisme om te vermenigvuldigen.

Hier ontstaat jouw familie en jouw thuis, de veilige bestemming.

Daarnaast is er ruimte voor fysiek thuis in de vorm van een verblijfplaats (een huis) en familieconnecties.

Ben ik zelfverzekerd of maak ik me zorgen?

Nourishment

Voeding ontvangen. Nourishment ontvangen. Rust is de voeding van een nieuwe lading energie. Twijfel en overdenken neemt energie van ons en zorgt uiteindelijk voor disbalans. Als je merkt dat er meer energie van je geïncasseerd wordt dan dat er aan je gegeven wordt, is het goed om eens in kaart te brengen wat die energie nemers en energie gevers dan zijn. Vervolgens ga je meer met de energie gevers doen om je reserves weer aan te vullen. Yin Yoga is een fijne vorm van nourishment. Maar het kan ook werkelijke voeding zijn zoals fruit en groenten.

Verder is het de vraag en het besef wie er om jou geeft.

Respecteren zij jou in voor en tegenspoed?

Zelfacceptatie is een groot onderdeel van het aarde element. De eerste plaats waar jij je veilig bij moet voelen is jezelf. Acceptatie is stabiliserend. Dus als jij volledig accepteert wie jij bent en kan leven volgens jouw verlangens heb je de eerste energielijn al gevuld.

Hoe is je connectie met jouw lichaam? Hou je ervan? Het heeft alles te maken met je veilig voelen op fysiek niveau.

Verslavingen

Verslavingen zijn gerelateerd aan het aarde-element. Als je een verslaving hebt kun je vaak slecht aarden. Je hebt een bepaalde gewoonte aangeleerd die jij als persoon niet oké vindt. Het beïnvloedt jouw leven negatief, maar ook dat van anderen.

Control freaks compenseren een veilig gevoel met andere dingen dan het ZIJN en het HEDEN.

Diëten en eetgewoonten zoals boulimia en anorexia zijn ook gerelateerd aan het aarde-element. De maag is hier ook zeer mee verbonden. Je bent niet tevreden over jezelf. Je hebt geen gevoel van eigenwaarde en je creëert ook geen veiligheid voor jezelf.

De boodschap van het element aarde

‘’Luister naar jouw lichaam’’ is een aarde statement.

Het gaat om jouw benodigdheden. Niet die van iemand anders. Wat heb jij nodig om te kunnen groeien? Wat heb jij nodig om rust in te bouwen? Hierna kun je loslaten en opbloeien.

Positief of negatief?

Het aarde-element is in verbinding met obsessies, aandoeningen, cravings, routines en rituelen. Routines en rituelen kunnen ook goed zijn.

Maag

Fysieke en emotionele symptomen langs de maag meridiaan zijn problemen met de mond, neus, tanden, mentale problemen en pijn langs plaatsen op de baan van de maag meridiaan.

Milt

Fysieke en emotionele symptomen die een Aarde Disbalans vertonen zijn:
Overbezorgdheid (moederen), verstikkende aandacht, zorgen maken, obsessies, martelen, nederigheid, tegenstrijdigheid, vastklampen, gebrek aan sympathie, eetproblemen, cravings naar snoep, overeten, misselijkheid, diabetes, zwakke spieren, maagproblemen, gewichtstoename, pijn langs de

Bij yin yoga lezen we vaak alleen maar welke klachten er verbonden zijn aan de meridianen en de organen. Dat klinkt misschien negatief. Maar je kunt het ook omdraaien. Als je dit leest en je herkent je er niet in, dan betekend het waarschijnlijk dat jouw aarde-element gewoon in balans is.

Houdingen die passen bij het Aarde-element (Gronding):

De houdingen zijn er voor om met de meridianen van de Maag en de Milt te werken.

 • Mudra (yoga voor de vingers): Prithvi Mudra
  Vingers wijzen naar beneden naar de grond
 • Childspose (open of gesloten benen)
 • Sfinx / half frog (een been optrekken met de binnenkant van het been op de grond)
 • Saddle
 • Seated twist
 • Snail (niet doen als je nekklachten hebt), je kunt ook de Seated Foreward Bend Pose doen).
 • Supported bridge (met block)
 • Happy babyEr zijn ook allerlei tussenposes die je tussendoor doet. Dit doe je om balans te vinden tussen voorover buigingen en backbends.

Yin Yoga en het aarde-element

Wil je meer leer over yin yoga en het aarde-element? Dan is de Online Yin & Fascia Therapy cursus wellicht iets voor jou. Hierin leer je alles over yin yoga, de 5 elementen in balans, meridianen vanuit de Chinese geneeskunde en de fascia. Hoe het lichaam vanuit de wetenschap gekoppeld is aan de leer van de natuurlijke elementen.

Je kunt over de elementen ook meer lezen in ‘Keepers of the soul‘.

Ademwerk en het aarde-element

Ademwerk is ook een mooie methode om diep te gronden en thuis te komen in jezelf. Het aarde-element komt hier in terug en helpt je om jezelf veilig te voelen in jezelf. Je kunt de kracht van ademwerk ervaren in het Online Breathe Better Programma waarin je diverse oefeningen leert om dieper te gronden en aarden in jezelf.

De root chakra en het aarde-element

Vanuit de chakra’s kijken we bij het aarde-element naar de eerste chakra. De root chakra. Ook wel de muladhara chakra genoemd in het sanskriet. Dit chakra gaat ook over geaard zijn. Je veilig voelen IN jezelf. Een reis door de chakra’s is ook heel helend om lichaam en geest weer in balans te brengen. In de 7-weekse chakra balance journey maak je een reis door de chakra’s met yoga lessen, schrijfopdrachten en tips over voeding. De eerste les start bij de root chakra. Zodat je kunt gronden en aarden in jezelf.

De bovenstaande cursussen zijn ontwikkeld door Joyce Mol, Founder van Mind Events Factory, Breathwork & Yoga Teacher. Zij heeft zich ontwikkeld in diverse vormen van yoga, ademwerk en bewegingstherapie. Daarnaast is ze ook ervaringsdeskundige m.b.t. chronische pijn. De trainingen zijn interessant voor coaches, therapeuten en individuen.

Andere ondersteuning voor het aarde-element

Of kom naar het Back to your Inner Nature Retreat in Zuid-Frankrijk van 4-9 oktober waar we ook gaan werken volgens de elementen uit de Chinese geneeskunde. Met Yin Yoga. Ademwerk. Massage. Verbindende activiteiten. En verblijf in de natuur. Een Privé back to nature retreat met verblijf in een bell-tent en jacuzzi op het terras behoort ook tot de mogelijkheden in september en eind oktober.

11 Comments

 1. […] Aarde = zorgen / veilig voelenDisbalans: Stagnatie in de benen / veel in het hoofd aanwezig […]

 2. […] de 7 chakra’s. Het eerste chakra is de root chakra wat in het teken staat van gronding. Het aarde-element / gronding is een centraal element die altijd terug komt in de […]

 3. […] kan het allemaal wat onrust aanvoelen. De zon staat in het waterteken Schorpioen en de maan in het aarde-teken Stier. Dit kan nog wel eens botsen en voor spanningen zorgen. Koppigheid en transformatie. Klinkt […]

 4. […] aarde-element staat centraal in het nazomerseizoen. Dit wordt ook wel het oogstseizoen genoemd. Tijdens het […]

 5. […] niet bij jou? Vanuit de yoga filosofie komen we hierbij uit bij het onderwerp aarden en flow. Het aarde-element in balans betekent dat je geen zorgen hebt en het water element in balans betekend dat je vanuit […]

 6. […] ❤️ 1ste Chakra – Root Chakra / Muladhara (in sanskriet)Bevindt zich in de basis in jouzelf. Mula betekend werkelijk bronslot. In verschillende yogavormen zetten we dit in om prana (energie) vast te houden. De Root chakra staat voor overleven en hoort bij het aarde-element. […]

 7. […] Volgens de principes van de traditionele Chinese geneeskunde, stroomt de energie door meridianen in ons lichaam. Wanneer deze energiestroom geblokkeerd raakt, kan dit een negatieve invloed hebben op onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Een onevenwicht in de maagmeridiaan kan leiden tot symptomen zoals spijsverteringsproblemen, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, concentratieproblemen, angst en zelfs depressie. De maagmeridiaan valt samen met de miltmeridiaan in het aarde element. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...