fbpx

Yin Yoga is verbonden aan een cirkel van Elementen: Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Aan deze elementen zijn verschillende emoties verbonden. Deze emoties zijn weer verbonden aan organen en andersom. De organen hebben invloed op de emoties en de elementen. Je kunt Yin Yoga inzetten als een hulpmiddel om balans te creëren tussen Yin en Yang. Op de mat, maar ook in het dagelijks leven. Je leert ermee op een eerlijke manier naar jouw emoties en gebreken te kijken. De realiteit van jouw leven.  In dit blog lees je alles over het water element en yin yoga. 

Organen water element

Organen die op de meridiaan banen liggen van het water element zijn de nieren en de blaas.

De nieren zijn verbonden aan bloeddruk, glucose, metabolisme en de circulatie van het onderlichaam.

De blaas ligt op de langste meridiaan. Deze meridiaan loopt door de hersenen en zal daarom ook je mind beïnvloeden. Wanneer je bijvoorbeeld te veel informatie aan het consumeren bent en dat niet verwerkt op een juiste manier, zul je veel stress ervaren. Deze emoties blijven hangen in de blaas.

Emotie water element

De emotie die verbonden is aan het Waterelement is Angst. Het kan dus best zo zijn dat als je te weinig water drinkt, je angstgevoelens naar boven komen. Veelvoorkomende klachten zijn rugpijn, hoofdpijn en mentale problemen. Als je uren lang in de woestijn rond loopt zonder water, zijn dit ook de eerste klachten die naar boven komen. 

Oefeningen die je kunt toepassen voor de blaas zijn Forward Bends. 

Om de nieren te stimuleren kun je het beste backbends toepassen.

Uiteindelijk maak je dus een combinatie van forward bends en backbends om het hele water element in balans te brengen.

Voelen en ervaren

Water koelt af in de zomer. Om dichter bij je water element te komen, kun je er voor kiezen om in de werkelijkheid dichter bij de elementen te komen. Dit kan je doen door naar zee te gaan en te gaan zwemmen. Je laat alle angst van je af glijden en komt zo in contact met je water energie.

Verandering in je leven zal de blaas positief of negatief stimuleren. Angst staat heel erg in contact met keuzes maken. Als je het lastig vindt om keuzes te maken, kom je in contact met je angst emoties. Om hier beter in te worden, zul je moeten oefenen. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. 

Een koude douche nemen helpt bijvoorbeeld enorm om de bloedcirculatie te bevorderen. Als je dit nooit doet, zal je met koudwatervrees kampen. Door het steeds weer te doen, maak je steeds weer een keuze en leer je er gemakkelijker mee omgaan.

Zo gaat het met alles. Je start, je leert, je maakt het je eigen en je beweegt er vervolgens vloeiend mee door het leven.

Angst stuurt een boodschap → de boodschap is een bepaalde energie → met deze energie ga jij uiteindelijk wat doen om verandering door te maken.

Als je veel angst ervaart, ontstaat er zwakte in je zenuwsysteem. Hier is belangrijk om hier voor te waken. Te veel yin is ook niet goed. Je verzwakt dan. Kom in balans tussen yin en yang om de zwakte op te lossen. 

Forward oefeningen zullen je helpen om angst en shock los te laten. Deze zijn overigens ook goed om toe te passen tijdens de menstruatie periode. 

De mooncycle is verbonden met het waterelement. Daarnaast is de mooncycle ook verbonden met de menstruatie. Als jouw water element niet in balans is, kun je menstruele klachten ervaren. Zoals hierboven beschreven, zou je dan forward bends kunnen toepassen.  Mijn Moon Phase Yin Yoga E-book bevat ook fijne oefeningen gekoppeld aan het waterelement. 

Dit voel je wanneer jouw waterelement helemaal in balans is:

 • Playful
 • Confident
 • Strong
 • Kindness
 • Going with the flow
 • Connected to our bodies
 • Grounded
 • Live your life for yourself

Vragen die je kunt stellen om in te tunen op jouw water energie zijn

  • Hoeveel mensen drinken er momenteel van jouw vitaliteit?
 • Hoeveel vitaliteit is er over voor jou?

Yin Yoga oefeningen die het water element stabiliseren

 • Half butterfly
 • Seated twists
 • Supported butterfly or fish (met een bolster)
 • Childspose with closed knees

Yin & Fascia Therapy Online Cursus

In de Yin & Fascia Therapy Online cursus brengt Joyce kennis vanuit de Chinese geneeskunde (meridianen) en de wetenschap (fascia lijnen) samen. Met yin yoga houdingen en fascia stimulatie door middel van massage ballen en technieken. In deze cursus staat het water element en yin yoga centraal en ga je diepe rust en stilte in jezelf ervaren.

Feminine Elemental Yin Yoga, Breathwork & Fascia Therapie Retreat

Tijdens het Feminine Elemental Yin Yoga, Breathwork & Fascia Therapie Retreat gaan we ontspannen met de elementen uit de Chinese geneeskunde. Middels yin yoga, fascia therapie, ademwerk, massage, cacao ceremony, massage, womb healing en meer ontspannen activiteiten.

You may also like...

8 Comments

 1. […] Water = angst / flow / stilteDisbalans: Stagnatie in de onderrug / veel in het hoofd aanwezig […]

 2. […] Wanneer we vanuit de Chinese geneeskunde kijken zijn emoties gekoppeld aan de seizoenen, organen, lichaamsdelen, lichamelijke klachten en ziekten. De yin yoga therapy is gebaseerd op deze leer. Dan zien we dat de emotie angst gekoppeld is aan de blaas en niermeridianen en het waterelement. […]

 3. […] Yoga is verbonden aan een cirkel van Elementen: Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Aan deze elementen zijn verschillende emoties verbonden. Deze emoties […]

 4. […] de winter keren we in diepe stilte. Het water element. Stille wateren kennen diepe gronden. Dit element is verbonden aan de nier en blaas energie. […]

 5. […] het water element vind je het sterrenbeeld Schorpioen, Kreeft en […]

 6. […] Water heeft een kalmerend en reinigend effect op ons. Breng tijd door bij een meer, de zee of een rivier en voel de rustgevende kracht van het water. Of maak waterrituelen deel van je dagelijkse leven door een ontspannend bad te nemen. Koude training te beoefenen. Of een waterelement in huis te plaatsen of zelfs te mediteren bij een vijver of fontein. Meer over het waterelement lees je hier. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: