fbpx

Yin Yoga is gekoppeld aan de anatomie en aan de vijf elementen vanuit de Chinese geneeskunde. Deze elementen zijn een leidraad vanuit de natuurlijke processen, jaargetijden en onze emoties. In dit blog lees je over de natuurlijke elementen, emoties en jaargetijden.

De elementen waar we over spreken in yin yoga

 • Water
 • Hout
 • Vuur
 • Aarde
 • Metaal

Invloeden op elkaar

 1. Water voed hout.
 2. Hout voed het vuur.
 3. Vuur wordt aarde.
 4. Aarde wordt doorgesneden door metaal.

Emoties en organen die verbonden zijn aan de elementen

De elementen zijn verbonden aan emoties en onze organen. Vanuit de Chinese geneeskunde wordt er gezegd dat de manier waarop onze organen behandeld worden invloed heeft op onze emoties. Dat geldt ook andersom, als bepaalde emoties opkomen door een specifieke situatie kan dit jouw organen beïnvloeden.

 • Water
  Emotie: Angst (disbalans)
  Organen: Blaas en nieren
 • Hout
  Emotie: Woede (disbalans)
  Organen: Lever en galblaas
 • Vuur
  Emotie: Vreugde (Joy & Happiness)
  Organen: Hart, dunne darm, pericardium, driewarmer
 • Aarde
  Emotie: Zorgen (disbalans)
  Organen: Maag en milt
 • Metaal
  Emotie: Loslaten (onzekerheid)
  Organen: Longen en de dikke darm

Yin Yoga en de elementen

Yin Yoga kan worden toegepast als er disbalans ontstaat in een van de elementen. Je kunt een practice toepassen op de verschillende elementen, maar je kunt ze ook allen combineren. Bijvoorbeeld als je veel woede ervaart, kun je een hout sequence doen. Als je erg angstig bent, kun je een practice oefenen die gericht is op de blaas en nier meridianen (water element).

Zelf werk ik ook nog volgens de maanfasen. De maan heeft invloed op ons als de mens en zeker vrouwen voelen zich verbonden met de cyclus. Tijdens mijn cursussen en blogs zul je dan ook veel lezen en leren over deze cyclus en hoe je daarmee kunt werken.

Wanneer we meer naar de wetenschap gaan kijken kunnen we de meridianen vanuit de Chinese Geneeskunde overleggen met fascia lijnen vanuit de wetenschap. In mijn Online Yin & Fascia Therapy Cursus leer je hier meer over.

4 Comments

 1. […] dit blog lees je wat de functie is van de elementen in yin […]

 2. […] leer vanuit de Chinese Geneeskunde. Er wordt tijdens een les vaak gericht op een element als aarde, water, hout, vuur of metaal. Deze elementen zijn verbonden aan de organen en emoties. Emoties die gevoeld worden of juist […]

 3. […] In de essentie wordt ook de god Shiva begroet. De God die vurig danst met kosmische krachten en deze transformeert in beweging. Ook wij mensen kunnen de innerlijke kracht in onszelf transformeren door te bewegen, chanten en in verbinding te gaan met de natuurlijke elementen. […]

 4. […] Bosbaden of aan zee zijn helende plekken om uit je hoofd te komen. Juist door te verbinden met de natuurlijke elementen, kom je weer meer in verbinding met […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds