fbpx

Yin Yoga is verbonden aan een cirkel van Elementen: Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Aan deze elementen zijn verschillende emoties verbonden. Deze emoties zijn weer verbonden aan organen en andersom. De organen hebben invloed op de emoties en de elementen. In deze blog lees je meer over het vuur element, yin yoga en Chinese geneeskunde.

Je kunt Yin Yoga inzetten als een hulpmiddel om balans te creëren tussen Yin en Yang. Op de mat, maar ook in het dagelijks leven. Je leert ermee op een eerlijke manier naar jouw emoties en gebreken te kijken. De realiteit van jouw leven.  

Organen vuur element

Hart, dunne darm, San Jiao, Pericardium

Emotie verbonden aan het vuur element

Vreugde (Happiness, Joy)

Het hart is de bestemming van licht en compassie

De plek waar pure liefde zich vestigt

Je leeft vanuit je Passie

Je bent een continue Inspirator

Je Ziel spreekt vol Liefde

De plek waar je hart zich bevindt is de plek waar jij vanuit jouw echte kracht leeft. De bestemming waar jij leeft vanuit vreugde, maar ook werkelijk verdriet kan ervaren en voelen. Je kunt echt hart pijn hebben als je intens verdrietig bent. Maar je kunt ook je hart voelen vlammen als je volledig vanuit jouw potentie leeft.

Je hart is een orgaan dat constant wakker is en volledig blijft functioneren zonder rust. Met een fitbit kan je wel meten dat je hart in slaaptoestand langzamer gaat kloppen. 

Als jouw vuur element volledig in balans is, ga je met sprankelende ogen de wereld in kijken.
Ook wel ‘’bright eyes’’ genoemd.

Dan is er nog iets wat bewezen is. Je hart is niet in staat om zelf kanker te krijgen. Het is niet in staat om slechte cellen aan te maken. ‘’The spirit can’t be broken by bad cells’’. Motherboard legt uit waarom hartkanker niet echt een ding is. Als er dan hartkanker ontstaat (jaarlijks wordt er maar 1 diagnose gesteld), dan komt dat door uitzaaiingen vanuit de longen of andere lichaamsdelen. Soms bereikt het hart nog niet eens. Dan komt het alleen bij het pericardium. Het pericardium beschermt het hart. Het is een spier die de slechte/ negatieve energie weghoudt van het hart, ‘’the right side of the spirit’’.

Het hart heeft de volste betekenis van het lijf.

Er wordt gezegd dat iets jouw lichaam verlaat wanneer je doodgaat.

Je ziel weegt maar liefst 7 gram.

Dunne darm

De Dunne darm meridiaan is verbonden met het vuur element. De dunne darm is maar liefst 7 meter lang en bevind zich aan ovenkant van het lichaam. Het grootste deel van de reis die het voedsel aflegt en waar alle goede stoffen worden gescheiden van de slechte voedingsstoffen speelt zich af in de dunne darm. De goede voedingsstoffen worden opgenomen, de slechte voedingsstoffen worden afgevoerd via de dikke darm.

De dunne darm is verbonden met alle vormen van connecties. Als iemand jou negatief behandeld, wordt jouw dunne darm negatief benaderd. Er zal invloed op uit geoefend worden.

Als jouw vuur element in balans is ervaar je ‘The Mystical Feeling’.

Je passie, het vuur in jou is de rode draad in jouw leven. Als je volgens deze draad leeft, volg je jouw pad. Hierbij kan je echter niet verwachten dat je altijd het vlammende gevoel van vuur ervaart. Het is nodig om zo nu en dan een inzinking te ervaren om de rode draad weer opnieuw te kunnen volgen. Er komen veranderingen in de draad gaandeweg. Dat moeten we leren accepteren en daar vloeiend op mee bewegen zal niet altijd gaan. Wel kunnen we ervoor kiezen om weer terug te gaan naar de rode draad die bij ons passie, inspiratie en liefde opwekt.

Vraag je dus continu af: wat is mijn intentie op deze aarde?

En als je het dan even niet weet, dat geeft niets. Dat is het moment van Rust (Aarde).

Ons leven heeft een diepere betekenis. We zijn hier allemaal gekomen voor de reis van het leven (the learning journey).

Het vuur element is verbonden met het aantrekken van jouw tribe.

The lopende rode draad in de elementen is als volgt

 • Water voedt hout
 • Vuur wordt Aarde
 • Metaal is in Aarde

Aandoeningen die verbonden zijn aan het hart element zijn

 • Depressie – vuur element
 • Life has no meaning – vuur element
 • Eenzaamheid – vuur element

Het vuur element is niet in balans als

Er problemen zijn met de bloedvaten en de bloedcirculatie, hartziektes, koude handen, hart pijn (liefdesverdriet), constipatie, diarree.

De dunne darm meridiaan loopt over de schouder. Als mensen schouder problemen hebben controleer dan hoe de vertering van die persoon is. Dat geldt voor beide schouder kanten.

Op basis daarvan kan er gekeken worden naar allergieën van lactose en gluten:

 • Brood
 • Melk

Je merkt al gauw aan bepaalde lichamelijke klachten dat er iets niet in orde is. Door verschillende soorten voeding los van elkaar uit het eetpatroon te houden, leer je te herkennen welke voedingsstoffen voor welke klachten zorgen.

Houdingen die passen bij het vuur element:

Heart openers:

 • Anahata
 • Fish
 • Camel
 • Lying twists
 • Cat pulling it’s tail

Sun salutations zorgen ervoor dat je lichaam ontwaakt. Het vuur wordt aangewakkerd. De Sun Salutation is de welbefaamde body warmer.

Meer leren over Yin Yoga en het vuur element?

Wil je meer weten over Yin Yoga? Dan is de Online Yin & Fascia Therapy cursus wellicht iets voor jou. Hierin leert Joyce je alles over Chinese Geneeskunde, de natuurlijke elementen, yin yoga houdingen en hoe dit vanuit de wetenschap verbonden is aan de fascia lijnen.

Lees meer over de andere elementen

Aarde element
Metaal element
Water element
Hout element

8 Comments

 1. […] vuur element staat tijdens de zomer maanden centraal en staat volledig in het teken van verbinden met jouw […]

 2. […] Yoga is verbonden aan een cirkel van Elementen: Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Aan deze elementen zijn verschillende emoties verbonden. Deze emoties zijn weer […]

 3. […] vuurelement is verbonden aan de zomer. De energie is volledig yang en naar buiten gericht. De natuur staat […]

 4. […] Vuur = Joy & vreugde. Maar je kunt ook doorschieten in energie.Disbalans: doorschieten in energie. Teveel in de ‘flow’ modus. Alles waar ‘te veel’ voor staat brengt je uit balans […]

 5. […] je hartmeridiaan of vuurelement uit balans is, ervaar je geen joy en vreugde in je leven. Er zijn verschillende manieren om de […]

 6. […] kunnen veel in hun hoofd zitten. Ze staan continu aan en analyseren alles. Tegelijkertijd met het vuurelement in de zomer kunnen ze nog wel eens oververhit raken. Het is dus belangrijk om ook te verbinden met […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...