fbpx
Blog Body Mind Yoga

Pijn in het lichaam is een messenger om naar te luisteren

Ken je dat? Je ervaart pijn in je lichaam en neemt wel een paracetamol of medicijnen om de pijn te onderdrukken. Maar wat gebeurd er als je naar de pijn gaat luisteren? Pijn is een boodschapper die je helpt om je lichaam liefdevoller te behandelen. In deze blog vertel ik meer over trauma en pijn in het lichaam en hoe je dit kunt helen. 

Emotionele en fysieke stagnaties in het lichaam

Emotionele en fysieke stagnaties worden onbewust opgeslagen in het lichaam. Zo kun je door heftige emoties fysieke klachten gaan ervaren. Maar ook vice versa. Wanneer je lang blijft doorlopen met fysieke klachten gaat dit in the end voor emotionele disbalans zorgen. Vanuit de Chinese geneeskunde koppelen we dit aan de meridianen en natuurlijke elementen. 

Op deze website lees je meer over de natuurlijke elementen en yin yoga waarin geheeld wordt met deze elementen vanuit de Chinese geneeskunde. 

De fascia als boodschapper en begeleider

De fascia is een van de belangrijkste elementen in het lichaam waar chronische pijn in ontstaat. Het is het vlies en weefsel wat ons lichaam samen houdt. De fascia wordt gevormd om de spieren, botten, gewrichten en organen.

Wanneer er disbalans ontstaat in de fascia (het vlies) door bijvoorbeeld een ongeluk, operatie, blessure werkt dit door in het volledige lichaam. Door verandering van houding en structuur in het lichaam.

Er zijn diverse methoden om de fascia weer ruimte te geven. In de yin & fascia therapy training leer je met yin yoga & fascia massage ballen hoe je zelf meer ruimte en herstel kunt geven aan de fascia. 

Op emotioneel en fysiek vlak. 

Ademwerk is hier ook een groot onderdeel van. Met jouw ademhaling creëer je weer meer ruimte in je lijf. Stagnaties ontstaan ook veelvuldig doordat men niet goed ademhaalt. Wanneer je niet volledig doorademt krijgt de fascia niet voldoende zuurstof en raakt het stijf. Je ademhaling is een van de belangrijkste tools om weer meer beweeglijkheid en soepelheid te creëren in je lijf. 

Spieren en gewrichten verzachten

Onze spieren en gewrichten vragen om beweging om soepel te blijven. In de wereld waarin we nu leven beweegt men steeds minder of op natuurlijke wijze. 

Wanneer je pijn ervaart is het belangrijk om in beweging te gaan. Dan wel op een zachte manier als op een actieve manier. De balans hierin is ontzettend belangrijk.

Durf rust te nemen

Durf te rusten wanneer je lichaam dit aangeeft. Je zult merken dat je lichaam vanuit de actiestand meer naar een stand van flow gaat wanneer je dit toestaat. Vanuit rust en overgave bewegen in het leven. Niet vanuit angst of onrust. 

Ademwerk en yoga om pijn te verzachten

Ademwerk en yoga zijn voor mij de meest favoriete methodes om weer ruimte in het lichaam te creëren. Dit omdat ik het altijd bij mij heb. Ik kan het zelf doen wanneer het nodig is. Ik ben tot op de dag van vandaag dankbaar dat ik mezelf de ruimte heb gegeven hierover te leren.

De wijsheid van het lichaam is zo waardevol. Yin Yoga leerde mij vanuit de Chinese geneeskunde en de natuurlijke elementen over ziekte en genezing. Veel ziektes in het lichaam ontstaan doordat we niet goed naar ons lichaam luisteren. 

Voor mij was het een waardevolle methode na een auto ongeluk om te herstellen van whiplash klachten, ptss en een stoornis in het evenwichtsorgaan. Niet alleen yin yoga. Later verdiepte ik me ook in  bewegingstherapie, yang vormen in de yoga, ademwerk en de ritmes vanuit de natuur. 

Durven te rusten. In overgave ademen. Liefdevol naar je lichaam luisteren wat het aangeeft en daarin ook keuzes durven te maken. Op basis van werk, relaties, vriendschappen etc. zorgen er uiteindelijk ook voor dat je lichamelijk en emotioneel weer in balans kunt komen. 

Deze blog is geschreven door Joyce Mol. Founder van Mind Events Factory. Daarnaast is zij facilitator in Breathwork, Yoga, Womb Healing, Cacao (plantmedicijn) en de maan. Haar Yin & Fascia Therapy Training en Breathe Better Programma is veelvuldig gevolgd door particulieren, yoga docenten, adem coaches, massage therapeuten en acupuncturisten en ook toegankelijk voor jou. 

Boeken over pijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds