fbpx

Groenadoptie is het adopteren van een gemeenteperk of -tuin. Dit houdt in dat je een contract ondertekend waarin staat dat je het perk of tuin geadopteerd hebt van de gemeente. Als adoptie tuin eigenaar ben je dan verantwoordelijk voor het verzorgen van dit perk of tuin. Dit heeft twee voordelen. De gemeente hoeft minder mensen in te zetten om het groen te voorzien en jij kan in het tuintje verbouwen wat je maar wilt. Zolang het maar groen blijft. In deze blog vertel ik je hoe ik bij een adoptie tuin gekomen ben.

 

Vorig jaar bedacht ik me dat ik graag meer groen en bloemen om het huis wilde. Er stond wel groen naast ons huis. Maar daar vertoefde hele kolonies wespen in wat ik zelf niet heel prettig vond. Ik wilde een rustiger tuintje naast het huis waarin ik kon verbouwen wat ik wilde en vroeg een gesprek aan met de gemeente. En wat bleek. Ik kon het tuintperk adopteren. Zolang het maar groen blijft mag ik er in verbouwen wat ik wil. Voor het buurtaanzicht heb ik gekozen voor een zee aan roze hortensia’s.

 

Nadat de afspraken waren gemaakt met de gemeente hebben zij de bosjes eruit getrokken die er eerst in stonden en het perk voorzien van roze hortensia’s. Zij plaatsen wat nodig is. Jij kan het zelf bijhouden. Hoe leuk is dat?

 

In eerste instantie gaf ik steeds bij de gemeente aan dat het groen slecht werd bijgehouden in onze buurt. Daarop kwam geen tot weinig reactie. En ik weet nog niet of ze er te weinig mensen voor hebben. Maar wat ik wel weet is wat je er zelf aan kan doen. Veel mensen zitten nu thuis. Wellicht gefrustreerd omdat je niet kan doen wat je normaal doet. Maar een tuin bijhouden is een activiteit wat je kan helpen ontspannen. Daarnaast zorgt het voor een beter buurtaanzicht. Het maakt jou, de gemeente en de buurt gelukkiger. 

 

 

De gemeente plaatst bij de perken en tuinen die geadopteerd zijn tegels met een klaver erop. Zo is het duidelijk welk perk er geadopteerd is en welke door de gemeente bijgehouden moet worden.

 

 

 

Wil je ook groen adopteren in jouw buurt? Kijk dan eens op de website van jouw gemeente hoe je dit doet. Vraag een gesprek aan. Geef aan wat je voor ogen hebt. Ze zijn zeker meelevend. In de gemeente Schagen kan je hier meer informatie vinden over groenadoptie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds