fbpx

Ieder mens heeft een uniek natuurlijk ademritme. Dit is gekoppeld aan de persoon die jij bent. Vanuit het ritme dat jij hebt. Dit is ook meteen de reden waarom veel mensen last van hyperventilatie, paniekaanvallen en een verstoord ademritme hebben. Wanneer je mee probeert te varen op het ritme van een ander, onder druk moet presteren of door trauma raakt je ademritme van slag. Wanneer dit op regelmatige basis gebeurt of hierin blijft hangen, gaat je lichaam hieraan wennen en kom je in een vicieuze cirkel. In dit blog ontdek je meer over natuurlijke middelen tegen hyperventilatie.

Natuurlijke middelen tegen hyperventilatie

Wanneer je in verbinding blijft met je eigen natuurlijke ademritme ervaar je meer rust in lichaam en geest. Een groot deel van een verstoord ademritme ontstaat ook in het brein. Door onzekerheden, prestatie drang, perfectionisme, mentale klachten. Een verstoord ademritme kan uiteraard ook door fysieke klachten en compensatie komen. Maar wanneer we het vanuit het mentale stuk bekijken, zien we dat yoga en ademwerk een goede bijdrage kunnen leveren aan het terugkeren naar het natuurlijke ademritme. Het zijn natuurlijke middelen tegen hyperventilatie.

Ademwerk is een verzamelnaam voor verschillende ademhalingstechnieken die je in kunt zetten om de ademhaling, het lichaam en zenuwstelsel weer in balans te brengen. Oorspronkelijk is het afkomstig vanuit de pranayama. Pranayama is al duizenden jaren oud en is afkomstig uit India.

Prana betekend levensenergie. Ayama betekend het verlengen of het onder controle houden van. Door met ademhalingsoefeningen aan de slag te gaan zul je leren hoe je terug kunt keren naar jouw natuurlijke ademritme. Het ritme dat telt voor jou. Zodat je weer meer rust in je lichaam en geest gaat ervaren.

In het Online Breathe Better Programma ontdek je oefeningen en natuurlijke middelen tegen hyperventilatie waarin je de kracht van jouw natuurlijke ademhaling gaat ervaren.

Zelfvertrouwen en een ontspannen ademritme

Je ademhaling gaat rustiger stromen wanneer je meer zelfvertrouwen ervaart. Zelfvertrouwen kan je boosten door te doorvoelen waar jouw kracht en kernwaarden liggen. Maar ook door ademwerk toe te passen, te voelen wat jouw verlangens zijn en de emoties die je ervaart. Hierin ligt vooral het accepteren van hoe jij bent centraal. Acceptatie van jouw ritme. Acceptatie van jouw lichaam en acceptatie van jouw sterke en minder sterke kanten.

Bewustzijn

Door de dag heen kan je bewust blijven van jouw ademhaling en gedragingen. Wordt je vooral bewust van de momenten waarin je een onrustige ademhaling ervaart. Vraag jezelf af waar dit vandaan komt en hoe je dit eventueel kunt gaan veranderen. Uiteraard helpt het al door ademwerk vaker toe te passen in je dagelijkse routine. Even je ogen sluiten en bewust in en uit ademen.

Voorbeelden die een onrustige ademhaling veroorzaken zijn:
– Zorgen, verdriet, boosheid en frustratie;
– Compensatiegedrag door fysieke klachten;
– Scrollen op social media;
– Te lang doorwerken zonder pauze;
– Te veel sociale contact momenten;
– Alcohol;
– Drugs;
– Trauma;
– Paniekaanvallen;
– Angst voor de angst;

Ademwerk kan je leren om beter met je emoties om te gaan. Daarnaast kan het zorgen voor herstel bij veel fysieke en mentale klachten. Chronische pijn klachten kan je hiermee verminderen. Maar ook de onrust in je hoofd kan je loslaten wanneer je vaker de ruimte neemt om bewust door je lichaam heen te ademen. Je zakt zo weer vanuit je hoofd terug in je lijf.

Meer weten over natuurlijke middelen tegen hyperventilatie?

Ontdek de kracht van ademwerk. In het Online Breathe Better Programma ga je in 6 modules werken naar jouw eigen natuurlijke ademritme. Zodat je weer meer rust en ontspanning in jezelf gaat ervaren. Klachten als hyperventilatie, paniekaanvallen, stress en spanning nemen hierdoor af.

In iedere module zit een video met oefeningen, een meditatie en schrijfopdrachten die je helpen om oude patronen los te laten en nieuwe gezonde patronen aan te maken. Gebaseerd op jouw ritme en verlangens.

Boeken over ademhalen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds