fbpx

Heb je al lange tijd whiplash klachten? Het is belangrijk dat je niet te lang wacht met actie ondernemen voor deze klachten. Het kan echter ook zo zijn dat deze klachten pas veel later optreden. Wees daarom in de periode na het ongeluk alert op de klachten die je ervaart en neem zo nodig direct actie daarop. In dit blog lees je wat een whiplash is en wat je kunt doen om te herstellen van whiplash klachten.

Wat is een whiplash?

Als je hoofd ongecontroleerd in een snelle beweging van achteren naar voren schokt, kan dit leiden tot whiplash klachten. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een kop-staart botsing. Maar ook door een val zonder toedoen van iemand anders. De eerste whiplash symptomen uiten zich vaak door pijn in de nek. Het is belangrijk dat wanneer je een auto-ongeluk hebt gehad, je direct naar een dokter gaat. En zo nodig dit zelfs in een ziekenhuis laat fotograferen.

Bij de helft van de ongevallen komt een acute whiplash voor. Maar het kan ook zijn dat de klachten pas veel later optreden. Belangrijk is dan om de klachten niet te bagitaliseren en rond te blijven lopen met whiplash klachten. Zo ontstaat namelijk een verwaarloosde whiplash.

In de meeste gevallen verdwijnen de whiplash klachten na 4 tot 6 weken. Houd het langer aan. Of komen de klachten pas na 4 weken naar voren, dan is het belangrijk om ook hulp te zoeken.

Een verwaarloosde whiplash

Een verwaarloosde whiplash is een onbehandelde whiplash. Deze is vaak ook niet zichtbaar op een röntgenfoto. Wanneer de klachten pas veel later optreden, heb je eerder ook geen actie kunnen ondernemen. Belangrijk is om dan zo snel mogelijk toch een behandeling te starten. Verwaarlozing is in deze lastig te zeggen. Maar wanneer je bewust of onbewust vanuit schaamte of angst geen behandeling start, dan kunnen de klachten alleen maar erger worden of blijvend zijn.

Whiplash symptomen

Een whiplash kun je herkennen aan:

  • Een stijve nek
  • Rugpijn
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Pijn in schouder en arm
  • Concentratieproblemen
  • Overgevoeligheid voor licht en geluid
  • Slapeloosheid
  • Zichtproblemen

Klachten kunnen bij goed herstel verdwijnen. Maar ook weer terugkomen. Neem daarom ook echt de tijd om te herstellen van je klachten. Het is niet goed om druk uit te oefenen op het herstel traject. Dit zorgt voor stress en kan bovenstaande klachten ook weer triggeren.

Letselschade begeleiding en vergoeding bij whiplash klachten

Wanneer je een whiplash hebt opgelopen door het toedoen van een ander. Zoals bij een kop-staart botsing of een zijwaartse botsing, is het belangrijk dat je een letselschade behandelaar in de arm neemt. Een goede letselschade behandelaar helpt je in het proces van jouw herstel bemiddelen tussen de verzekeringen van jouw tegenpartij en jouw verzekering.

Flyct letselschade heeft bijvoorbeeld goede adviseurs die je kunnen ondersteunen in jouw herstel periode. Zij zorgen ervoor dat alle kosten die je maakt vergoed wordt door de tegenpartij. Dit is in een periode van veel onzekerheid, concentratieproblemen en verdriet heel fijn.

Wat kan je doen tegen whiplash klachten?

Er zijn veel dingen die je kunt doen tegen whiplash klachten. Allereerst is het belangrijk dat je naar een dokter gaat direct na het ongeluk. Maar ook foto’s laat maken. Wanneer er geen duidelijke breuken zichtbaar zijn op de röntgenfoto, maar wel bovenstaande klachten ervaart, is er sprake van een whiplash. Je kunt dan diverse methodes inzetten om klachten te verminderen. Maar allereerst is het ook belangrijk dat je rust neemt en zelf ook aan de slag gaat met oefeningen.

  • Een fysiotherapeut kan je helpen om klachten te verminderen en wordt vergoed door verzekering (tegenpartij of eigen verzekering)
  • Ontspanningsoefeningen kunnen je helpen om klachten te verminderen en beter met je klachten om leren gaan. De oefeningen uit het breathe better programma en de yin & fascia therapy cursus zijn bijvoorbeeld heel helpend en wordt vergoed door de verzekering (factuur kan je indienen bij de letselschade bemiddelaar). Deze programma’s zijn ontwikkeld door Joyce Mol, Breathwork & Yoga Teacher. En ervaringsdeskundige. Zij is hersteld van whiplash klachten en begeleid al jaren mensen met pijnklachten naar herstel en ontspanning.
  • EMDR therapie als je last hebt van traumatische herbelevingen van het ongeluk bij een psycholoog of een EMDR behandelaar en wordt ook vergoed door de verzekeraar.
  • Acupunctuur of guasha

Wil je ontdekken wat ademwerk voor jou kan betekenen? Start vandaag nog met de 3-daagse breathe better challenge en ontvang de komende 3 dagen oefeningen op video die je thuis kunt beoefenen.

1 Comment

  1. […] mij was het een waardevolle methode na een auto ongeluk om te herstellen van whiplash klachten, ptss en een stoornis in het evenwichtsorgaan. Niet alleen yin yoga. Later verdiepte ik me ook in  […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...