Vanuit de Chinese geneeskunde wordt gesproken over de 5 elementen. Dit zijn vijf elementen van de natuur geneeskunde. Een voor een verbonden aan een seizoen, organen, emoties en patronen. In dit blog lees je meer over wat de 5 elementen van de natuur zijn en wanneer de seizoenen plaatsvinden. Maar ook hoe je balans kunt creëren middels vijf elementen yoga.

Wat zijn de 5 elementen van de natuur en wanneer zijn de seizoenen?

De vijf elementen zijn gebaseerd op de natuurlijk. Ze vinden ieder voor zich plaats op een moment in het jaar. Je leest hieronder wat de elementen zijn en wanneer de seizoenen plaatsvinden.

Hout element

Het houtelement is verbonden aan de lente. In dit seizoen ontwaken we. De natuur ontwaakt. Je energie kan weer naar buiten gericht worden.

Welke acties wil jij gaan nemen voor jezelf? Waar wil jij in groeien? Dat zijn vragen die je je kunt stellen in dit seizoen. Wat we ook vaak zien tijdens dit seizoen in de lente is dat mensen voelen aan het lichaam dat ze werkelijk in beweging mogen komen. Wandelen in de natuur is fijn. Maar ook yoga en ademwerk kan effectief zijn. Klachten in disbalans zien we vaak in de heupen, de psoas en het bekkengebied. Dit gebied mag in beweging komen. Emoties als woede en frustratie slaan zich hierin op. Maar als er voldoende beweging en doorstroming is, dan voelen deze gebieden ruimtelijk en energiek.

Vuur element

Het vuurelement is verbonden aan de zomer. De energie is volledig yang en naar buiten gericht. De natuur staat volledig in bloei. Er is veel gaande in de natuur. Mensen zijn veel outgoing. Leven vanuit je hart staat hierin centraal. Maar ook het aantrekken van jouw tribe.

Dit seizoen staat in het teken van Joy en Plezier ervaren.

Je kunt tijdens dit seizoen hart openers en yang vormen van yoga doen. Of andere actieve sporten.

Aarde-element

Het aarde-element staat centraal in het nazomerseizoen. Dit wordt ook wel het oogstseizoen genoemd. Tijdens het nazomeren zie je de natuur langzaam weer naar ‘binnen’ keren. De laatste bloei is aanwezig en wat geoogst mag worden wordt geoogst. Voor ons als mens staat dit seizoen in het teken van gronding vinden in jezelf. Terug naar jouw eigen natuur en waar jij je ‘veilig’ voelt in jezelf.

Ademwerk, yoga en meditatie zijn methodes waarmee je gronding in jezelf kunt vinden. Maar ook de natuur brengt veel ruimte tot gronding. Wandelen, zwemmen en relaxen in de natuur brengt je terug naar je kern.

De focus bij het aarde-element ligt ook wel op het bekkengebied. Waar de root chakra zich bevindt. Jouw basis. Je ademhaling gronden in je lijf is het belangrijkste fundament om gronding in jezelf te vinden. Het Online Breathe Better Programma kan je hierbij helpen.

Metaal element

In de herfst stromen we door naar het metaal element. Dit element staat in het teken van loslaten. Tijdens dit seizoen keren we naar binnen in de yin energie. Net als de natuur haar bladeren loslaat, laten wij als mensen ook los wat niet meer bij ons past. De emotie verdriet staat hierin centraal. We kijken in dit element naar de long en dikke darm meridianen.

Oefeningen waarin je ademruimte creëert kunnen dus effectief zijn om het metaal element in balans te brengen. Denk aan ademoefeningen of yin yoga houdingen.

Water element

In de winter keren we in diepe stilte. Het water element. Stille wateren kennen diepe gronden. Dit element is verbonden aan de nier en blaas energie. Tijdens dit seizoen is de natuur ook in volledige rust. Wij mensen kunnen in dit seizoen ook de stilte in onszelf opzoeken. Dit kan je bijvoorbeeld doen met yin yoga.

5 elementen van de natuur en yoga

In de online yin & fascia therapy cursus werken we op het dieper liggende bindweefsel, gewrichten en spieren. Maar ook op het energiesysteem volgens de vijf elementen. Yin & Fascia Therapy ondersteunt bij het loslaten van emoties en fysieke blokkades door middel van diepe yin stretches en stimulatie met massage ballen. Deze training is gebaseerd op vijf elementen yoga welke weergeven worden middels meridianen uit de Chinese Geneeskunde en de fascia lijnen vanuit de wetenschap. Een diep ontspannen reis naar binnen waarin je je lichaam balans, rust en diepe stilte gunt.

Boeken over Chinese geneeskunde en de 5 elementen van de natuur