Natuurlijke tips om zwanger te worden als het niet meteen lukt

Image Credit: Dainis Graveris, Sexual Alpha

Wanneer je om je heen hoort dat mensen na één keer direct zwanger worden en dit bij jou niet zo is, kan je hier misschien een beetje ontmoedigd door raken. Als zwanger worden niet in een keer lukt ga je op zoek naar manieren en levenswijzen die jou kunnen helpen om de kans op zwangerschap te vergroten. In dit artikel geven we je natuurlijke tips die je kunnen helpen.

Als zwanger worden niet in een keer lukt

Natuurlijk is het belangrijk om naar je vruchtbare dagen te kijken. Op deze dagen maak je de meeste kans om zwanger te worden. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een app en thermometer. Of een app waarin je alleen je cyclus bijhoudt. Naast de vruchtbare dagen kun je veel aan je gezondheid doen om je vruchtbaarheidskansen te vergroten.

1. Voeding aanpassen

Door anders te gaan eten kun je de kans op zwangerschap vergroten. Denk hierbij aan gezonde voeding. Gevarieerd eten met voldoende voedingsstoffen is belangrijk. Je kunt hierbij al denken aan de voedingsstoffen die belangrijk zijn om tot je te nemen tijdens de zwangerschap. Dit is goed om je lichaam voor te bereiden op de zwangerschap. Ook als je een kinderwens hebt, kan je dit alvast gaan doen. Denk aan voedingsmiddelen waar gezonde vetten in zitten, antioxidanten, vitamine C, E, foliumzuur, bètacaroteen, ijzer en zink.

Wanneer je aan gezonde voeding denkt, denk dan vooral aan voeding als noten, avocado’s, vette vis, ijzerrijke voeding als vlees, (gedroogd) fruit en groenten. In fruit als watermeloen, dadels en gedroogde abrikozen zit veel ijzer. Maar ook bladgroenten zijn een goede toevoeging op je voedingspatroon.

2. Multi vitaminen

Er zijn diverse multi vitaminen die je voor de zwangerschap al kunt nemen om je hormoonhuishouding te helpen. Denk bijvoorbeeld aan Davitamon Mama Compleet. Deze kan je voor de zwangerschap al beginnen te slikken. Tijdens de zwangerschap wordt dit ook aangeraden om in te nemen. Hierin zitten alle multi vitaminen die je kindje nodig heeft. Maar ook jij als (aanstaande) mama hebt deze vitaminen nodig tijdens de zwangerschap en tijdens de periode waarin je borstvoeding geeft.

3. Beweeg

Voldoende beweging is belangrijk voor ieder mens. Maar wanneer je een zwangerschapswens hebt is dit nog belangrijker om een gezonde levensstijl te hanteren. Het is wetenschappelijk bewezen dat vrouwen met overgewicht minder kans hebben op een natuurlijke zwangerschap. Regelmatig bewegen kan je dus helpen om op een normaal gewicht te komen. Ook tijdens de zwangerschap is het belangrijk om een ‘normaal’ BMI te hebben. Je hebt dan minder kans op zwangerschapssuiker.

Wandelen in de natuur helpt je om op gewicht te komen of te blijven en heeft daarnaast ook een ontspannend effect voor lichaam en geest.

4. Ontspan

Stress is niet goed voor de vruchtbaarheid. Het is belangrijk om te ontspannen. Hier zijn allerlei manieren voor. Maar leg jezelf vooral geen druk op. Wanneer je zwanger wilt worden en dit niet meteen lukt, kan het helpen om het juist even los te laten. Stress is namelijk niet goed voor de hormoonhuishouding en levert je vaak alleen maar meer onrust op. Je kunt bijvoorbeeld ademhalingstechnieken of yoga gaan doen om meer rust en gronding in jezelf te vinden. Gronden helpt daarnaast ook om ontspanning te bieden aan het bekkengebied waar de baarmoeder zich in bevind.

5. Koude training

Kou? Jazeker. Kou. Naast warmte stimuleert ook koude training de lichaamsfuncties. Door alle luxe functies van kachels en verwarming zijn veel van onze eigen functies lui geworden.

Koude training kan een manier zijn om de functies in je lichaam beter te laten werken. Het is wetenschappelijk bewezen dat koude training met ademwerk, mindset training en zwemmen in natuurwater of koud afdouchen de functies van je lichaam verbeterd. Stress verminderd, je komt in verbinding met jouw ware natuur, je krijgt een betere doorbloeding, je gelukshormonen worden regelmatig aangemaakt wanneer je dit op regelmatige basis doet.

Joyce Mol, oprichter van Mind Events Factory heeft er veel baat bij gehad in haar proces naar zwangerschap. Na 2,5 jaar lukte het haar uiteindelijk wel om zwanger te worden. Door verschillende factoren die hieronder beschreven zijn. Maar koude training is een van dé methodes waarvan zij zegt dat dit haar geholpen heeft.

Tijdens de zwangerschap wordt koude training niet aangeraden. Uiteraard kan je zomers wel gewoon lekker in natuurwater zwemmen. Maar een ijsbad wordt afgeraden.

6. Leef volgens de natuurlijke elementen

Volgens de Chinese geneeskunde zijn wij verbonden aan een cyclus van elementen in de natuur. Water, hout, vuur, aarde en metaal. Deze elementen hebben invloed op onze manier van leven, onze organen en emoties. Er zijn diverse methodes om lichaam en geest weer in balans te brengen waardoor de vruchtbaarheid wordt vergroot. Vanuit de Chinese geneeskunde wordt gezegd dat de baarmoeder, hart, nieren, lever en milt een belangrijke rol spelen in het stimuleren van de vruchtbaarheid. Je kunt hier diverse methodes voor inzetten. Zoals acupunctuur, yin yoga en voeding volgens de natuurlijke elementen.

Meer over Chinese geneeskunde en de natuurlijke elementen lees je in dit blog.

7. Acupunctuur

Wanneer zwanger niet in een keer lukt, kan het een mooie manier zijn om acupunctuur sessies te volgen. Bij acupunctuur wordt er gewerkt op de meridiaanbanen. Hierboven beschreven we al een aantal organen waar aandacht aan besteed kan worden in de sessies. Wanneer je bij een acupuncturist komt, vragen ze natuurlijk de reden voor jouw komst. Tijdens de sessies wordt er dan op deze meridiaanbanen gefocust. Vaak heb je toch wel een aantal sessies nodig voordat er verschil te merken is in de hormoonhuishouding en energie rondom de baarmoeder. Je kunt dit in combinatie doen met yoga of ademwerk. Op de dagen dat je acupunctuur sessies hebt gehad is het juist beter om even geen koude training te doen. Je lichaam vraagt bij acupunctuur om rust en warmte. Kies hier dan voor op een andere dag.

8. Yoga houdingen voor het bekken en de baarmoeder

Door het gebied rondom de baarmoeder te stimuleren zorg je voor een betere doorbloeding. Daarom kan het goed zijn om oefeningen te doen die het bekkengebied stimuleren. Dit zijn met name grondende oefeningen vanuit de yin yoga. Maar ook flow classes kunnen goed bijdragen aan het stimuleren van de energie in dit gebied.

In de 7-weekse Chakra Balance Journey start je met een les voor de root chakra (bekkengebied). Dit zijn goede oefeningen om het bekkengebied te stimuleren en te gronden in jezelf. De tweede les is gericht op de Swadhistana chakra. Ook wel de sacrale chakra genoemd. Deze is verbonden aan de vrouwelijke energie, seksualiteit en vruchtbaarheid. Het terug in balans brengen van je chakra’s en lichaam kan ook bijdragen aan het stimuleren van de vruchtbaarheid. Geef jezelf ook de ruimte om hier plezier in te ervaren.

9. Stop met cafeïne en alcohol

Cafeïne en alcohol hebben een negatief effect op de hormoonhuishouding. Je wilt juist dat jouw natuurlijke systemen gaan werken. Het is dus goed om voor de zwangerschap al het gebruik van cafeïne en alcohol te verminderen of helemaal te stoppen. Er zijn geen harde onderzoeken over vruchtbaarheid, maar tijdens de zwangerschap is dit al een no-go. Daarom kun je er beter vooraf al een beetje aan wennen. Dan heb je er tijdens de zwangerschap ook minder moeite mee als je hormonen al alle kanten opvliegen.

10. Baarmoeder ritueel

Als zwanger worden niet in een keer lukt, kun je ook een baarmoeder ritueel doen. Vrouwen dragen onbewust trauma en patronen mee vanuit de baarmoeder en vrouwenlijn. Wanneer jouw moeder in de buik van haar moeder zat, bestond jij ook al in jouw moeder. Als baby in de baarmoeder krijgen we onbewust ook gebeurtenissen van buiten de baarmoeder mee. Het kan zijn dat je trauma’s of patronen vanuit de vrouwenlijn bij je draagt. Een baarmoeder ritueel kan mooi zijn om jezelf los te maken hiervan. Het kan ook zijn dat je zelf trauma in de baarmoeder draagt door seksueel misbruik, bevalling of een miskraam. Het kan helend werken om oude energieën in de baarmoeder los te laten. Ook wanneer je lange tijd aan de pil geweest bent, kan jouw cyclus nog uit balans zijn.

Founder Joyce Mol heeft een Full Moon Womb Awakening Class opgenomen. Deze is gebaseerd op de rite van de baarmoeder. Een ritueel welke al eeuwen van vrouw op vrouw wordt doorgegeven. Het is een ritueel vanuit de Jungle die je helpt om oude pijn en angst los te laten. Voor veel vrouwen heeft dit al voor diverse transformaties gezorgd. Op emotioneel, fysiek en spiritueel niveau. Je kunt dit ritueel het beste tijdens de volle maan doen. Daarop volgend ontvang je een hand-out met oefeningen voor de komende 13 volle manen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *