fbpx

Veel mensen ervaren angst na een auto ongeluk en krijgen psychische klachten. Denk hierbij aan PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis), rijangst, slapeloosheid, depressie, herbelevingen. Het is belangrijk om na een auto ongeluk rust te nemen. Maar ook om hulp te zoeken om het ongeluk te verwerken. In dit blog lees je meer over de psychische klachten na een auto ongeluk.

Wat zijn psychische klachten?

Er zijn diverse soorten psyschische klachten. Denk aan een depressie, angststoornis, dwangstoornis, PTSS. Psychische klachten kunnen ontstaan door een traumatische gebeurtenis zoals bijvoorbeeld een auto ongeluk. Het is belangrijk om deze klachten serieus te nemen en met een professional te werken aan herstel wanneer dit zelf niet lukt.

Hoelang duurt het herstel van angst na een auto ongeluk?

De duur van het herstel van angst na een auto ongeluk is heel verschillend. Dit ligt uiteraard ook aan de fysieke schade die men heeft opgelopen en hoe ernstig de psychische klachten zijn. Voor de een zal dit 1-2 maanden zijn. Voor de ander kan dit 6 maanden tot een jaar of 2 jaar zijn. Geef jezelf de tijd om te herstellen en maak er geen wedstrijd van. Een goed herstel is belangrijker dan een snel herstel.

Wordt psychische schade vergoed?

Bij psychische schade na een auto ongeluk kan er smartengeld berekend worden wanneer de tegenpartij schuldig wordt bevonden. Soms is het echter zo dat het proces van de verzekering ook veel stress en psychische onrust met zich mee kan brengen. Zelf gaf het mij, Joyce Mol, eigenaresse van Mind Events Factory en ervaringsdeskundige, veel rust om het op een gegeven moment af te sluiten en uit de slachtofferrol te stappen. Dit is uiteraard voor iedereen anders. Maar wanneer het een wedstrijd wordt of wanneer je je beter voelt, kan het ook goed voor het herstel zijn om door te gaan.

Uiteraard raad ik je wel aan om samen met jouw letselschade adviseur te kijken wat het beste is om te doen. Voel je je hier onzeker over? Of merk je dat je je niet gehoord voelt door jouw letselschade adviseur? Dan mag je altijd om een andere vragen.

Psychische klachten door fysiek letsel na auto ongeluk

Psychische klachten kunnen ook ontstaan door het fysieke letsel dat je hebt opgelopen na het auto ongeluk. De tijd van het herstel kan je onzeker maken. Pijn kan zorgen voor psychische klachten. En onmacht. Want wanneer je wordt aangereden is er eigenlijk alleen maar onmacht. Je kon er niks aan doen, maar je zit nu wel met deze klachten. Fysiek, mentaal en emotioneel. Blijf er niet mee rondlopen. Ga in gesprek met een professional. Een psycholoog kan je helpen om het auto ongeluk en de klachten die je daarna ervaart helpen te verwerken. Je kunt ook zelf ontspanningsoefeningen doen om meer rust in jezelf te ervaren.

Wat kan je doen om psychische klachten te verhelpen?

  • Ga naar een psycholoog. Een psycholoog kan je helpen om psychische klachten te verwerken. Bijvoorbeeld door EMDR therapie.
  • Ontspanningsoefeningen. De oefeningen uit de gratis 3-daagse breathe better challenge helpen je om meer rust te ervaren, beter te slapen en fysieke klachten te verminderen.
  • Verminder fysieke en emotionele stagnaties met lichaam gerichte oefeningen. In de yin & fascia therapy cursus leert Joyce je oefeningen in combinatie met massage ballen. Deze helpen je om dieper in je lichaam te zakken, zodat je fysieke en emotionele stagnaties kunt loslaten.

Vaak kun je cursussen die je helpen bij je herstel na een auto-ongeluk ook vergoed krijgen via de letselschade verzekeraar. Je kunt de factuur dus indienen in jouw dossier ter verbetering van jouw herstel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...