fbpx

Het excuus wat ik vaak in de noordkop voorbij hoor komen als het over yoga gaat: ”Ja, maar ik ben helemaal niet lenig”. Je ziet natuurlijk op social media alleen maar plaatjes voorbij komen van yogi’s die hun benen in hun nek leggen of zich volledig dubbel kunnen vouwen. Maar is dat de essentie van yoga? Nee. De essentie van yoga is ontspanning. De bewegingsvorm zorgt er uiteindelijk voor dat je flexibeler wordt.

Integratie van het proces

Het is en blijft een proces dat tijd nodig heeft. Fietsen kon je ook niet in een dag. Door het vaker te beoefenen, merk je dat er meer flexibiliteit in je lichaam ontstaat. Ook ontstaat er meer flexibiliteit in je gedachten. Misschien merk je dat je meer geduld krijgt, of dat je analyticus niet meer zo de overhand neemt. Zeker mensen met slaapproblemen kunnen er baat bij hebben. Je lichaam moet opnieuw leren hoe je ontspanning toepast in een wereld waarin van ons verwacht wordt dat we altijd maar door kunnen gaan.

Er is een reden dat ik privélessen yoga ben gaan aanbieden. Ik hoorde van veel mensen om mij heen dat ze yoga wel wilde proberen, maar doordat ze door een bepaald zelfbeeld niet mee willen doen aan een groepsles. Komt dit door hun zelfbeeld of door wat er in de wereld neer wordt gezet? Ik geloof dat beide hier aan bijdragen, maar ik hoop ook heel erg dat mensen gaan inzien dat yoga geen sport is voor hippies die de weg zijn kwijt geraakt. Het is een fijne manier om weer meer flexibiliteit bij jezelf te motiveren. Zeker in een wereld waarin we veel moeten en weinig tijd voor onszelf nemen is het fijn om even bij jezelf terug te kunnen komen. Leren hoe je ademhalingstechnieken kunt inzetten om weer terug te komen bij de basis zijn ontzettend waardevol. In drukke periodes kan dit je redding zijn om niet volledig neer te gaan.

Blessures

Ook bij blessures kun je yin yoga goed inzetten. Denk aan ischias, whiplash, spieraandoeningen, nek en rugklachten. Het gaat in dit geval dus niet alleen om mentale klachten. Zelf had ik na een auto ongeluk een whiplash. Een vrachtwagen was achterin mijn auto gereden. Ik dacht dat ik nooit meer van die whiplash af zou komen. Op google staan veel berichten dat mensen wel 10 jaar lang of voor altijd met dit soort klachten blijven rondlopen. En ja, ik had net een nieuwe baan. Dus ik gaf mezelf ook niet de tijd om aan een herstelperiode te wennen. Uiteindelijk moest ik wel, want ik stortte volledig in.

Yin Yoga is mijn redding geweest. Mijn fysiotherapeut heeft mij doorverwezen naar Yin Yoga. Doordat ik met geduld leerde hoe ik weer ontspanning kon toepassen op deze lichaamsdelen, kon de stress en de schade herstellen. Whiplash is een onduidelijke klacht. Je krijgt enorm veel last van vage klachten die niet te plaatsen zijn en mensen in je omgeving begrijpen vaak ook niet helemaal wat er met je aan de hand is. Er is weinig aan je te zien. Daardoor wordt het ook mentaal moeilijk voor jou. Want jij weet wel dat er iets niet deugd. Maar de mensen om je heen begrijpen er weinig van.

Angst is niet altijd een goede raadgever. Door angst en pijn verlammen we. Maar trauma’s kunnen alleen over gaan als we ermee leren omgaan. Langzame bewegingen in vertrouwen en met begeleiding kunnen er voor zorgen dat je weer vertrouwen krijgt in het proces. De pijn zal langzaam af nemen en je zult weer plezier krijgen in beweging.

Voor bedrijven

Het excuus ”Ja, maar ik ben helemaal niet lenig”, was ook ooit mijn excuus. Ik had er geen tijd voor, maar onbewust deed ik het wel vaak. Ademhalingsoefeningen, dieper ademen om meer ruimte te voelen in mijn lijf. Stretchen om spanningen los te kunnen laten.

Vele van ons zijn dit verleerd. De motor staat altijd op volgas. Tijd is geld en dat zit er maar al te goed ingebakken in deze maatschappij. Het is zo dat we het goed voor elkaar hebben op financieel gebied in Nederland. Maar hoe staat het met de gezondheid? Want is het werkelijk zo gezond om iedereen zo op te jagen? De grote geldmachine zorgt er ook voor dat er steeds meer mensen met een burn-out thuis zitten. Ook dat kost geld. Dus waarom zou je als bedrijf niet investeren in ontspanningstechnieken voor medewerkers? Aandacht besteden aan productiever worden en sneller werken is enorm populair. Maar ook het plaatje ontspanning kun je maar beter niet vergeten. Anders draag je zelf bij aan een motor die straks stil staat omdat je personeel overwerkt thuis zit. Er zijn verschillende manieren om daarin te investeren. Yoga en meditatie op de werkvloer tussen de middag of aan het eind van de dag. Maak het contrast duidelijk.

Mensen zijn nou eenmaal kudde dieren. We proberen ons individualistisch op te stellen, maar uiteindelijk merk ik toch vaak weer dat mensen ergens bij willen horen. Mensen gaan dus alleen maar harder werken, beter presteren en om erkenning vragen als je alleen maar motiveert op productiviteit en snelheid. Ik geef daarom ook  bedrijfsyoga en kom ook graag spreken over vitaliteit bij bedrijven.

Tijd is geld. Gezondheid is ook wat waard. Want zonder gezond personeel is jouw dienst niets waard.

Moet je dan lenig zijn voor yoga?

Nee. Je begint bij de basis. Lenig worden kan je leren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds