fbpx

Heb je ijzertekort? Voel je je lusteloos en moe? In dit artikel lees je oorzaken en tips om je ijzertekort weer op te krikken. Raadpleeg bij ijzertekort altijd een arts en doe een bloedtest om te onderzoeken of je daadwerkelijk ijzertekort hebt. Dit artikel is gebaseerd op de wetenschap, maar leent geen rechten aan persoonlijke gezondheidssituaties.

Oorzaken ijzertekort

IJzertekort kan door verschillende oorzaken ontstaan. Zo kan dit bijvoorbeeld komen door overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie. Een ijzerarm voedingspatroon kan hier ook een oorzaak van zijn. Maar ook veel zwangere vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap ijzertekort. Het is voor zwangere vrouwen zeer belangrijk om dit tekort aan te vullen voor de bevalling en ook na de bevalling omdat vrouwen tijdens de bevalling ook veel bloed zullen verliezen.

Een andere oorzaak kan zijn een stoornis in de opname van ijzer. Het is dus altijd belangrijk om bij een vermoeden van ijzertekort contact op te nemen met de huisarts en te laten onderzoeken waar het ijzertekort door ontstaat. Zo kan je de juiste vervolgstappen nemen.

Gevolgen ijzertekort

Door ijzertekort kan je verschillende symptomen ervaren. Bekende gevolgen en symptomen van ijzertekort zijn:

  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Kortademigheid
  • Duizeligheid
  • Haaruitval
  • Rusteloze benen

Voeding om ijzertekort aan te vullen

Ijzertekort kun je aanvullen door een ijzerrijk voedingspatroon te volgen. Echter kan het wel 6 weken duren met voeding en supplementen voordat het tekort is aangevuld. Blijf daarom ook daarna voeding eten welke rijk is aan ijzer. De belangrijkste voedingsmiddelen die je in je voedingspatroon kunt opnemen is vlees, vis, eieren, aardappelen en brood.

Vlees

Vlees wat het rijkste is aan ijzer is rood vlees. Met name rundvlees bevat veel ijzer. Maar ook leversoorten zijn rijk aan ijzer. Lever wordt tijdens de zwangerschap niet zo zeer aangeraden. Maar heb je door andere oorzaken een ijzertekort, dan kan je dit prima eten.

Groene groenten

Verder kan je je voedingspatroon aanvullen met groene groenten zoals spinazie, andijvie, broccoli, augurken, courgettes en veldsla.

Gedroogd fruit en noten

Ook bevat gedroogd fruit zoals abrikozen, dadels en rozijnen veel ijzer. In combinatie met noten in je ontbijt start je je dag zo al ijzerrijke voedingsmiddelen. Een handje noten kun je ook door de dag heen nog nemen als tussendoortje.

Appelstroop staat ook bekend als ijzerrijk voedingsmiddel, maar bevat daarentegen weer veel suiker. Een sneetje brood met appelstroop kun je gerust eten. Maar ook weer niet te vaak.

Vitamine C ter ondersteuning van ijzeropname

Een gevarieerd voedingspatroon zorgt ervoor dat je alle belangrijke voedingsstoffen en vitamines binnen krijgt. Vitamine C ondersteund bijvoorbeeld de opname van ijzer. Je kunt daarom ook altijd nog iets van vitamine C toevoegen bij ijzerrijke voeding. Zoals een glas jus d’orange of fruit wat vitamine C bevat.

Supplementen om ijzertekort aan te vullen

Wanneer je ijzergehalte vrij laag is en dit door een arts door middel van een bloedtest is vastgesteld, dan kun je ook aanvullen met supplementen. Dit is ter ondersteuning en niet ter vervanging van een gezond voedingspatroon.

De ene arts zal ijzertabletten voorschrijven. Echter is uit onderzoek gebleken dat IJzer Bisglycinaat beter en sneller wordt opgenomen. De IJzer Bisglycinaat Complex van Vitakruid is bijvoorbeeld een mooie aanvulling op jouw voedingspatroon.

Wat is IJzer Bisglycinaat?

Bisglycinaat is de meest biologisch beschikbare vorm van ijzer. De structuur van een amonozuurchelaat is namelijk dermate sterk dat ons maagsap het niet kan splitsen. Dat komt door de aminozuren in de chelaarvorm die als het ware werken als beschermende laag voor het ijzer. Het ijzerbisglycinaat bereikt dus als volledig element onze darmen waar ons lichaam het vervolgens opneemt. Bovendien weten we van ijzer suppletie dat het nog wel eens onprettig kan zijn voor maag en darmen. Door het aminozuurgecheleerde karakter van ijzer bisglycinaat blijven dergelijke klachten echter beperkt.

Daarnaast hebben ijzer en koper een zogenoemde dubbelzijdige antagonische werking. Dit betekent dat een verhoogde ijzer inname kan leiden tot een verlaagd koper gehalte en andersom. Bovendien is een bijkomstig voordeel van koper dat het mineraal het ijzertransport in ons lichaam ondersteunt. Om verlaagde koperniveaus te voorkomen en ijzertransport te ondersteunen bevat onze IJzer Bisglycinaat Complex per tablet dan ook 50mcg koper in de goed opneembare vorm gluconaat.

Raw Cacao om ijzertekort aan te vullen

Raw Cacao bevat naast vele gezonde antioxidanten en mineralen ook ijzer. Er zijn bewijzen dat dagelijks een stukje raw cacao bijdraagt aan de lichaamsfuncties. Je leest er meer over in het artikel over gezondheidsvoordelen van raw cacao.

Maar kan ook goed ingezet worden als aanvulling op het voedingspatroon. Je kunt het toevoegen aan je yoghurt, smoothies, oat meals. Maar ook heerlijke ice cacao van maken of ijzerrijke energy dadel balletjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds