Stress en angst zijn tegenwoordig veelvoorkomende problemen die invloed kunnen hebben op ons dagelijks leven. Gelukkig zijn er verschillende technieken en methoden om deze negatieve emoties onder controle te houden en een gevoel van rust en kalmte te bevorderen. Een van de meest effectieve en natuurlijke manieren om te ontspannen, is door de nervus vagus te kalmeren.

Wat is de nervus vagus?

De nervus vagus is een van de langste zenuwen in ons lichaam. En speelt een cruciale rol in het autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van diverse functies in ons lichaam. Zoals hartslag, ademhaling en spijsvertering. Het staat bekend als de ‘zwervende zenuw’. Omdat het zich door verschillende gebieden van het lichaam, waaronder de hersenen, nek, borst en buik, beweegt.

Tegelijkertijd is de nervus vagus ook nauw verbonden met ons parasympathische zenuwstelsel. Deze is verantwoordelijk voor het bevorderen van ontspanning en het verminderen van stress en angst.

Hoe de nervus vagus kalmeren?

Er zijn verschillende technieken die je kunt toepassen om de nervus vagus te activeren en zo je lichaam en geest in een staat van ontspanning te brengen. Hier zijn enkele suggesties:

  1. Diepe ademhaling: Neem de tijd om diep in te ademen en langzaam uit te ademen. Focus je op je ademhaling en probeer je ademhaling te vertragen. Dit helpt de nervus vagus te stimuleren en je lichaam in de ‘rust en herstel’-modus te brengen. Meer over de ademhaling leer je in het Online Breathe Better Programma.
  2. Koudwatertherapie: Blootstelling aan koude temperaturen, zoals het nemen van een koude douche of het onderdompelen van je gezicht in koud water, kan de nervus vagus activeren. Dit kan je helpen om stress te verminderen en je algehele welzijn te verbeteren.
  3. Zingen of hummen: Regelmatig zingen of hummen kan de nervus vagus stimuleren en je lichaam in een ontspannen toestand brengen. Het kan ook helpen om je hartslag te verlagen en stress te verminderen.
  4. Meditatie: Door regelmatig te mediteren kun je je zenuwstelsel kalmeren en de activiteit van de nervus vagus verhogen. Focus je op je ademhaling, laat je gedachten los en dompel jezelf onder in het moment.
  5. Yoga en fysieke activiteit: Fysieke activiteit, vooral yoga, kan de nervus vagus stimuleren en de balans in je lichaam herstellen. Door regelmatig aan yoga te doen, kun je jezelf kalmeren en je stressniveaus verminderen.

Het belang van zelfzorg

Het activeren en kalmeren van de nervus vagus is een geweldige manier om jezelf te helpen ontspannen en stress en angst onder controle te houden. Daarom is het ook belangrijk om te onthouden dat zelfzorg van essentieel belang is voor je lichaam en geest. Het combineren van deze technieken met voldoende slaap, een gezond dieet en positieve sociale interacties kan bijdragen aan een evenwichtig en gezond leven.

Dus waar wacht je nog op? Neem de tijd om de nervus vagus te activeren en jezelf te trakteren op een beetje ontspanning en welzijn. Tijdens het Back to your inner nature retreat van 4 tot 9 oktober in Zuid-Frankrijk zullen we aandacht besteden aan het kalmeren en activeren van de nervus vagus.