fbpx
Blog

Fysieke en mentale klachten na corona verminderen met ademwerk

In deze coronapandemie ervaren veel mensen problemen met ademhalen, lage energie, depressie, vermoeidheid en angst. Zelf spreek ik ook uit ervaring omdat ik zelf ook corona heb gehad in november 2020. Blij was ik dat ik ervaring heb met ademwerk, yoga en tools die ik direct kon inzetten om klachten te verminderen en mijn immuunsysteem te boosten. Mijn geleerde kennis vanuit mijn opleidingen kon ik zo goed inzetten. En ook nu nog. Ik ontvang regelmatig mensen in de studio die problemen ervaren met ademhalen, vermoeidheid ervaren en angstklachten hebben. Vooral het stukje ademhaling is waar we op gaan focussen bij herstel. Dit is de basis voor het functioneren van het lichaam, organen, emoties, ziekten etc. In dit artikel vertel ik je meer over de methodes die je kunt inzetten om weer beter te kunnen ademen, energie terug te krijgen en angstklachten op te lossen.

Angst en sociale angst / druk

Op het moment dat je hoort dat je corona hebt kan je heel ziek zijn. Of je kunt milde klachten hebben. Onthoud goed dat we niet allemaal op de IC komen. Hier zijn echt wel redenen voor waarom een bepaalde groep mensen wel op de afdeling komt.

Door sociale druk en angst zijn veel mensen bang. Bang om heel ziek te worden. Misschien wel bang om dood te gaan. Bang zijn om dood te gaan is vaak ook een reflectie en keerpunt in het leven van veel mensen.

Wat ik belangrijk vind om te vermelden is dat ik op de nacht nadat ik wist dat ik corona had lid werd van diverse Facebook groepen. Ik wilde informatie verzamelen. Wat er gebeurde die nacht in mijn hoofd door de angst die daar gesproken werd, was juist dat ik me heel ziek ging voelen. Door de verhalen die daar gedeeld werden lag ik mentaal al op de intensive care. In de werkelijkheid en in het verleden noemde we dit ook wel Hypochondrie.

Ik heb mezelf snel kunnen herpakken omdat ik door had dat dit verhalen van anderen zijn. Ga jezelf niet vergelijken met verhalen van anderen. Praat jezelf niet zieker dan dat je bent.

Op het moment dat je corona krijgt. Ziek wordt. Maar milde klachten hebt. Neem dan de tijd voor jezelf. Rust goed uit. Maar ga niet op allerlei forums zitten zoeken naar klachten die je mogelijk kunt krijgen of hoe erg het wel niet kan worden. Neem rust, werk aan je immuunsysteem en blijf dicht bij jezelf. Sluit desnoods ook je social media af en lees minder nieuws. Je herstel is hierin op dit moment het belangrijkste.

Waarom ademhalingsproblemen aanhouden

Veel mensen krijgen problemen met de ademhaling. Veelal komt dit omdat mensen door angst en onrust vooral in het hoofd zijn gaan leven. Bij covid zijn er uiteraard ook andere redenen waardoor problemen aanhouden. Ik zou dit schalen onder 2 oorzaken: mentale én fysieke klachten.

Mentale klachten: angst, onrust, onzekerheid, vermoeidheid, depressie
Fysieke klachten: zere longen, moeilijk doorademen, diafragma geblokkeerd, bindweefsel stagnatie

Mentale en fysieke klachten komen altijd samen. Een belangrijke oorzaak die ik zie is dat veel mensen door angst niet voldoende in contact staan met het lichaam. Of door het vele hoesten, weinig lichaamsactiviteit is de kracht in het lichaam afgebroken.

Met een aantal ex-corona patiënten ben ik gaan focussen op het natuurlijke ademritme, blokkade in de diafragma en bindweefsel stagnatie. We werken van binnenuit onder begeleiding met de ademhaling. De ademhaling is de basis voor alle functies in het lichaam. Het bindweefsel, de spieren, organen en gewrichten. Veel mensen denken dan ook dat het aan de ademhaling ligt. Maar het ligt veel vaker aan de mentale toestand, onzekerheid en onrust. Onzekerheid in de kracht van het lichaam. Je lichaam is sterker dan je denkt en met de juiste begeleiding kan je weer bewust leren ademhalen. Hierdoor voel je je lekkerder in je lichaam en rustiger in je hoofd.

Zuurstof

Veel mensen vergeten dat de ademhaling een belangrijk aspect is in het lichaam. Het zorgt voor zuurstof. We hebben zuurstof nodig om te kunnen functioneren. Per dag adem je zo’n 10.000 tot 20.000 keer in en uit. Zuurstof haalt ons lichaam uit de lucht. Je lichaam en longen zorgen ervoor dat de zuurstof je cellen en het bloed in je lichaam bereikt.

Maar niet alleen je bloed en je cellen hebben hier baat bij. Ook je bindweefsel en spieren hebben zuurstof nodig om flexibel te blijven. Je diafragma valt hier ook onder.

Wanneer we niet genoeg doorademen, wordt het bindweefsel gestagneerd en kan je klachten gaan ervaren als pijn, spanning, blessures en ontstekingen. Het is daarom super belangrijk om aandacht te besteden aan een natuurlijke ademhaling.

Wanneer je diafragma geblokkeerd wordt, betekend het eigenlijk dat je niet voldoende doorademt. Dit heeft met de body & mind connectie te maken waartussen jouw ademhaling als anker fungeert.

Ademwerk

Ademwerk kan helpen om je natuurlijke ademritme weer te ontdekken. Ieder mens heeft een uniek ademritme. Mijn ademritme is weer anders dan die van jou.

Er zijn diverse adem methodes waarmee je jouw lichaam weer kunt voorzien van voldoende zuurstof. Op een natuurlijke wijze.

Belangrijk vind ik in deze met corona dat je niet zomaar wat gaat proberen. De Wim Hof Methode wordt bijvoorbeeld afgeraden bij mensen met corona klachten. Ook koude training wordt niet aangeraden. Je lichaam is namelijk in een herstelfase. Het kost je lichaam al ontzettend veel energie om beter te worden. Nadat je weer voldoende energie hebt opgebouwd, klachten wat zijn verminderd in de longen, kan je wel met de Wim Hof Methode starten. Maar bespreek dit altijd met een therapeut, coach of arts.

Kies in deze dan eerder voor een natuurlijke vorm van ademwerk. In de 1-op-1 sessies en in de Online Breathe Better cursus leer ik je hoe je jouw natuurlijke ademritme weer kunt vinden. Er is veel aandacht voor het mentale én fysieke. We kijken specifiek naar wat jouw lichaam en brein nodig heeft.

Verandering van patronen is hierin ook een belangrijke factor. Gezonde patronen waardoor je je lekkerder in je vel gaat voelen, meer energie ervaart en ook weer vertrouwen krijgt in je lichaam en je ademhaling.

Bewegen

Het is sowieso zonder corona of andere griep verschijnselen uiteraard belangrijk om ook beweging weer op te pakken. Neem daarom bewust de tijd om te gaan sporten of wandelen in de natuur. De natuur geeft je rust, zuurstof en ontspanning. Daarbij brengt de inspanning een goede bijdrage aan je gezondheid.

Sporten en bewegen die je buiten kunt beoefenen zijn: wandelen, hardlopen (rustig opbouwen), yoga, ademwerk, boxen, bootcamp.

Hou wel in gedachte dat je goed naar je lichaam luistert. Een coach kan je goed helpen om je conditie weer op te bouwen.

Vitamine C

Vitamine C heeft veel mensen geholpen die nog lang last hielden van zere longen, laag energie niveau en vermoeidheid. In mijn sportschool raadde ze mij aan om Vitamine C te gaan nemen nadat ik na 4 maanden nog steeds last van zere longen had. Met een week voelde ik mijn energie snel weer omhoog gaan.

Normale dosering werd wel overschreden. Het advies was om een week lang elke dag 3 vitamine C pillen te nemen. Daarna weer naar de normale dosering.

Voeding

Voeding is natuurlijk ook ontzettend belangrijk. Ik ben geen voedingscoach. Maar kan je wel vertellen dat een gevarieerd voedingspatroon ontzettend goed bijdraagt aan het verbeteren van je immuunsysteem. Daarnaast wordt je er ook een gelukkiger mens van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds