fbpx

Raw cacao wordt steeds meer ingezet tijdens ceremonies en rituelen. Als verbindende factor. Om het hart te openen. Dichter bij jezelf te komen. Maar naast deze spirituele invulling heeft raw cacao ook vele gezondheidsvoordelen en kan het gemakkelijk in het dagelijks leven ingezet worden. Zo bevat het bijvoorbeeld veel positieve stofjes voor het brein. Magnesium welke het lichaam helpt te ontspannen. En nog een aantal interessante gezondheidsvoordelen. In deze blog lees je er meer over.

Gezondheidsvoordelen raw cacao

Raw cacao heeft een positief effect op de bloedvaten en helpt stress te verminderen. Dit komt doordat het mineralen en antioxidanten bevat.

Antioxidanten / flavonoïden brengen helpen je lichaam om vrije radicalen op te schonen en dragen bij aan gezonde bloedvaten en een gezond hart. Tijdens de zwangerschap draagt het ook bij aan het ontwikkelen van de bloedvaten en het hart van het kindje. Uiteraard niet teveel. Overal waar teveel voor staat is niet goed. Maar voel je niet direct schuldig als je een blokje raw chocolade hebt genomen. Tijdens cacao ceremonies is het belangrijk om een lichtere versie te maken. Zo rond de 20 gram is voldoende.

Mineralen die de raw cacao bevat dragen bij aan het zuurstofgehalte in het bloed. Daarnaast heeft de magnesium een positief effect op de hersenen, het immuunsysteem en de stofwisseling. Het is daarom ook niet voor niets dat mensen zich meer ontspannen voelen wanneer ze op regelmatige basis raw cacao tot zich nemen. Dan wel in de ochtend door de yoghurt of tijdens een ceremony of ritueel.

Ook bevat raw cacao koper en ijzer. Dit draagt ook bij aan het zuurstofgehalte in het bloed.

Fenylalanine en mentale gezondheid

Raw cacao bevat ook een stofje die ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. Dit stofje fenylalanine wordt omgezet in dopamine. Hierdoor voel je je al snel blij en gelukkig. Dit is ook het stofje die ervoor kan zorgen dat je het gevoel hebt op een ‘roze wolk’ te zitten tijdens een cacao ritueel. Uiteraard spelen de factoren die daaromheen zitten hier ook in mee. De combinatie met yoga, ademwerk en mantra zingen bedoel ik dan.

Je mentale gezondheid wordt dan ook geboost door het gebruik van ceremoniële cacao.

Effecten op de huid
Naast de inwendige effecten heeft raw cacao ook positieve effecten voor de huid. Zo bevat het vitamine K – voor de soepelheid van je huid en vitamine E welke bijdraagt aan het vertragen van het verouderen van je huid. Zo heb je minder kans op rimpels en wordt de aanmaak van pigmentvlekken vertraagd.

Je kunt een creme met cacao boter gebruiken die de huid soepel houdt. Daarnaast kan het ook effectief zijn tijdens de zwangerschap om striae te verminderen.

Cacao inzetten in je dagelijks leven

Je kunt raw cacao inzetten in je dagelijks leven op diverse manieren. Belangrijk is om een raw cacao te kiezen die zo min mogelijk bewerkt is. Hieronder 3 simpele manieren om het direct toe te kunnen passen.

  1. Dag starten met een cacao drankje en een intentie
  2. Raw cacao toevoegen aan een smoothie, yoghurt of havermout
  3. Raw cacao blokje eten
  4. Huid insmeren met creme die cacao boter bevat

Raw cacao inzetten in een ceremony setting of ritueel

Raw cacao is een mooi product om in te zetten tijdens een ceremony of ritueel. Denk hierbij aan een volle maan of nieuwe maan ceremony. Maar bijvoorbeeld ook tijdens een self-care retreat of manifestatie ritueel. Ook kan het mooi zijn om het met je partner samen te doen.

Het drinken van raw cacao in een groepssetting brengt een liefdevolle verbinding tot stand. Met jezelf. Maar ook met de mensen om je heen waar je de ceremony of het ritueel mee doet.

Je kunt muziek aanzetten tijdens het drinken van de cacao of bijvoorbeeld de ceremony of het ritueel laten begeleiden door een meditatie of ademoefening. Er zijn diverse soorten ceremonies. Zo zijn er ceremonies waarbij alleen mantra’s gezongen wordt. Maar er zijn ook ceremonies waarbij er tijdens het drinken van de cacao een meditatie wordt begeleid en deze ceremony loopt bijvoorbeeld door met yoga en ademoefeningen of ecstatic dance.

Online Ceremonies

Tijdens de ceremonies met nieuwe maan combineren we de cacao ceremony met breathwork en yin yoga. De ceremony starten we met een begeleide meditatie waarin je de verbinding met je hart maakt en dieper kunt gronden. Net als de cacao open je je hart naar liefde (sweetness) en laat je je intenties diep gronden in het bekken (darkness / bitterness). Het licht en het donker samenbrengen brengt balans in lichaam en geest.

Wij maken gebruik van de ceremoniële cacao van cacamo cacao. Een mooi product uit Bali. Voor de online ceremonies kan je de cacao bestellen via cacamo.

Volgende Online New Moon Cacao Ceremonies:

30 May New Moon Cacao, breath, yin & intention class
29 June: New Moon Cacao, breath, yin & intention class

In de 7-weekse Chakra Balance Journey zit ook een cacao ceremony in de week waarin het hart chakra aandacht krijgt. Deze cursus kan je geheel in je eigen tijd volgen. De ceremony kan je zelf doen en ook zo vaak herhalen als jij wilt.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: