Er zijn veel mensen die last ervaren van hyperventilatie. Zij ademen veelal door de mond en niet door de neus. Er zijn veel nadelen van door je mond ademen. De kans op hyperventilatie wordt vergroot als er voornamelijk door de mond wordt geademd. Ademen doen we door de neus en voeding nemen we tot ons via de mond. Er zijn verschillende methodes om ademen door de neus weer te stimuleren. Er mag weer een nieuw patroon aangemaakt worden. In dit blog lees je meer over het verschil tussen de neus en mond ademhaling.
Nadi Sodhana: ademen door de neus
Om de nadelen van door je mond ademen te verminderen kan je oefeningen doen. Nadi Sodhana is zo een oefening. Nadi Sodhana is een ademtechniek waarbij we door de neus ademen. Ze noemen het ook wel nostrill breathing. Met deze oefening kan je jouw hersenhelften / het brein beïnvloeden. Wanneer we starten met een inademing via de linker neusvleugel, dan beïnvloedt je de linker hersenhelft. Wat ondersteund aan meer ontspanning, dieper slapen en meer rust in jezelf. Wanneer je start met ademen door je rechter neus vleugel, dan stimuleer je de rechter hersenhelft en breng je meer energie aan in je mind en lichaam.
Meer over deze oefening ontdek je in mijn gratis 3-daagse breathe better challenge.
Tape op je mond tijdens het slapen of activiteiten overdag
Wanneer je voornamelijk door je mond ademt, is het vaak lastig om je ademhaling weer via de neus te stimuleren. Je kunt hiervoor ook een tape op je mond plakken tijdens het slapen of activiteiten overdag.
Naast dat ademen door de mond hyperventilatie kan stimuleren, heeft het nog andere nadelen. Zoals extra groei van bacteriën en een droge mond.
Start met een aantal momenten overdag met tape op je mond, en merk op wat dit voor je doet.
Met tape op de mond slaap je dieper, ervaar je meer rust in jezelf en ga je beter ademen.
Verschil neus en mond ademhaling
Veel mensen houden onbewust hun adem vast tijdens het werken achter de computer of scrollen op de telefoon. Word je hier maar eens bewust van tijdens je werkdag. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je verkrampingen gaat ervaren in je lichaam omdat je bindweefsel niet voldoende zuurstof krijgt. Maar zorgt er uiteindelijk ook voor dat je je minder goed kan concentreren.
Door de dag heen is het van belang dat je pauzes neemt, maar ook bewust bent van het stokken van je ademhaling. Op dit moment is het nodig dat je even een moment neemt om je adem weer te reguleren.
Adem rustig in door je neus en weer rustig uit door je neus. Sluit eventueel je ogen om je bewust op je ademhaling te focussen.
Wil je meer weten over beter ademen? In de online Breathe Better Training ontdek je in 6 modules hoe je van bewustzijn naar een sterke mindset gaat. Hierin leer je beter ademen, patronen aan te passen en meer rust te vinden in jezelf.