fbpx

Blaasmeridiaan emoties zijn gekoppeld aan angst. Ben jij je bewust van jouw emoties en welk effect deze hebben op jouw lichaam en geest? In het verleden werden lichaam en geest als twee losstaande delen gezien. Maar feitelijk zijn zij onlosmakelijk verbonden. Inmiddels wordt ook in de medische wereld gezien dat lichaam en geest als een gezien mogen worden. Emoties hebben werkelijk invloed op lichaam en geest en kunnen daarin ook veranderingen aanbrengen. Juist doordat emoties doorwerken in voelen. In dit artikel vertel ik je meer over de effecten van angst op lichaam en geest.

Wat is angst

Angst is een emotie die je ervaart wanneer er gevaar dreigt. Het helpt je in staat te stellen om in de actiemodus te komen. Je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling wordt sneller, je bloeddruk stijgt en je spieren worden gespannen. Ook ervaar je veel gedachten tegelijk in je hoofd of er heerst een algehele verstijfdheid.

Vaak duurt dit niet lang. In werkelijkheid duurt een emotie ook maar 90 seconden. Daarna wordt het overgenomen door je analytische brein. Hierdoor wordt de angst vaak groter gemaakt dan het werkelijk is.

Het treedt vaak op door gebeurtenissen als trauma’s, als je overspannen of burn-out bent, maar ook bij fobieën voor spinnen en angst voor de angst.

Angst voor de angst houdt in dat je bang bent om bang te worden. Hierdoor ga je wellicht plekken en situaties vermijden om niet de angst te ervaren die je toen ervaarde. Dit zit in je brein geprogrammeerd door de gebeurtenis.

Effect van blaasmeridiaan emoties en angst op het lichaam

Wanneer we vanuit de Chinese geneeskunde kijken zijn emoties gekoppeld aan de seizoenen, organen, lichaamsdelen, lichamelijke klachten en ziekten. De yin yoga therapy is gebaseerd op deze leer. Dan zien we dat de emotie angst gekoppeld is aan de blaas en niermeridianen en het waterelement.

Wanneer deze meridianen / organen uit balans zijn ervaar je geen flow meer in je lijf. Je hoofd zit vol. En veelal zijn onderrug klachten een veelvoorkomend probleem.

Ook klachten als blaasontsteking, hoge of lage bloeddruk zijn voorkomende klachten.

Effect van blaasmeridiaan emoties op de geest

Angst stuurt een boodschap → de boodschap is een bepaalde energie → met deze energie ga jij uiteindelijk wat doen om verandering door te maken.

De blaasmeridianen die lopen door de hersenen. Hierdoor zien we ook dat het invloed heeft op de mind. Wanneer je met teveel tegelijk bezig bent, dan raakt je hoofd vol. Hierdoor loop je vast of kan je overmand worden door angstige gevoelens.

Bij angst situaties kunnen er ontzettend veel gedachten door je hoofd spoken. Als dit kan, relativeer deze dan. Dit kan door met iemand in gesprek te gaan, door te schrijven en te leren voelen waar deze angst vandaan komt. Dit kan bijvoorbeeld met yoga en ademwerk.

Methodes om met angst om te leren gaan

Yin Yoga

Yin Yoga is een krachtige en snelle methode om vanuit je hoofd weer terug in je lichaam te zakken. Ook geeft het veel ruimte in je lichaam. Hierdoor zullen lichamelijke klachten sneller afnemen. Door het bij te houden, zul je op de langere termijn ook merken dat je beter leert omgaan met angsten.

Tijdens Yin Yoga lessen worden yoga houdingen zo’n 3 tot 5 minuten aangehouden. Hierin wordt gewerkt met de natuurlijke ademhaling. Zo creëer je ruimte in je mind en in je lijf. Leer je beter met emoties omgaan en voel je wat jij nodig hebt. Vanuit stilte en aandacht.

Ik ontwikkelde de online yin & fascia therapy cursus voor mensen met chronische en emotionele pijn. Wil je hier meer over leren? Start dan vandaag nog met de cursus.

Ademwerk

Ademwerk is een van de tools die we altijd bij ons hebben en altijd kunnen inzetten om weer terug te keren naar rust, ontspanning en helderheid. Wanneer je veel angst, stress en paniek ervaart, kan het zijn dat je ademhaling op de langere termijn een ander patroon aanneemt. Het patroon van het trauma. Hierdoor blijft je ademhaling stokken boven je middenrif, ervaar je constante spanningen in je lijf. En hap je wellicht constant naar adem.

Ademwerk is een prachtige methode om dichter bij jezelf te komen. Vooral als je je eigen natuurlijke ademritme ontdekt. Ieder persoon heeft namelijk een eigen natuurlijke ademritme. Dit is het ritme dat telt voor jouw lichaam en geest. Hierin ga je rust en ruimte vinden. In het Online Breathe Better Programma ontdek je de kracht van jouw natuurlijke ademritme. Door middel van video’s, meditaties, behavioural change schrijf opdrachten maak je een verandering in je mind en lijf. Dit zijn tools waar je de rest van je leven iets aan hebt en op terug kunt vallen.

EMDR

Het is altijd verstandig om met een pyscholoog te gaan praten wanneer je een ernstige traumatische ervaring hebt gehad. Er zijn diverse methodes die ingezet worden. Een daarvan voor trauma verwerking is EMDR. Dit is een krachtige methode om gebeurtenissen een plekje te kunnen geven. Zodat je er zonder opnieuw angstig ervan te worden verder kunt.

EMDR betekend in werkelijkheid ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.’ (EMDR.nl)

Boeken over angst en herstel

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds