fbpx

Hoog sensitief zijn, ook wel bekend als hooggevoeligheid, is een eigenschap die steeds meer aandacht krijgt in onze samenleving. Hoog Sensitieve Personen (HSP’s) ervaren prikkels intensiever dan anderen en zijn vaak gevoeliger voor emoties, geluiden, geuren en andere stimuli. Hoewel het soms een uitdaging kan zijn om als HSP door het leven te gaan, zijn er veel manieren om deze eigenschap in je voordeel te gebruiken en voor jezelf te zorgen. In deze blog deel ik wat je moet weten over hoog sensitief zijn en enkele tips om ermee om te gaan.

Wat betekent het om hoog sensitief te zijn?

Hoog sensitieve personen hebben een hoger bewustzijn en verwerken informatie op een dieper niveau. Ze zijn vaak intuïtief en hebben een sterk gevoel voor detail. HSP’s kunnen overweldigd raken door drukke omgevingen, harde geluiden, fel licht en sterke geuren. Ze hebben vaak meer behoefte aan rust en downtime om prikkels te verwerken en herstellen.

Tips om als HSP goed voor jezelf te zorgen:

  1. Erken en accepteer je hoog sensitieve eigenschap: Het is belangrijk om jezelf te omarmen en te accepteren zoals je bent. Het is geen zwakte om hoog sensitief te zijn. Het is een deel van wie je bent. Het biedt ook vele voordelen, zoals een sterk intuïtief vermogen.
  2. Leer je eigen grenzen kennen: Het is essentieel om je eigen grenzen te herkennen en te respecteren. Overbelasting kan leiden tot overprikkeling en uitputting. Neem regelmatig tijd voor jezelf en creëer een rustige omgeving waarin je je kunt terugtrekken.
  3. Praktische zelfzorg: Neem de tijd om voor jezelf te zorgen op zowel fysiek, mentaal als emotioneel niveau. Dit kan betekenen dat je gezonde voeding eet, voldoende slaapt, regelmatig beweegt, mediteert, yoga beoefent, of jezelf toestaat om je emoties te uiten.
  4. Leer jezelf beschermen tegen overprikkeling: Experimenteer en ontdek welke strategieën voor jou het beste werken om overprikkeling te verminderen. Dit kan variëren van het dragen van gehoorbescherming of een zonnebril in drukke omgevingen tot het inplannen van regelmatige pauzes tijdens drukke dagen.
  5. Zoek ondersteuning en begrip: Praat met mensen die jou begrijpen en steunen. Dit kan bijvoorbeeld familie, vrienden of zelfs een therapeut of coach zijn. Het delen van je ervaringen met anderen kan veel opluchting en herkenning bieden.

Conclusie

Hoog sensitief zijn is een waardevolle eigenschap die unieke inzichten en kwaliteiten met zich meebrengt. Door goed voor jezelf te zorgen, je grenzen te respecteren en ondersteuning te zoeken wanneer nodig, kun je balans vinden en je hoog sensitieve kwaliteiten omarmen. Onthoud dat het oké is om de wereld op een iets andere manier te ervaren. Streef ernaar om een omgeving te creëren waarin je jezelf kunt zijn en je je veilig voelt om je unieke geschenken met de wereld te delen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds