fbpx

Merk je dat je hormonen uit balans zijn? Yin Yoga is een manier om je te ondersteunen bij het in balans brengen van je hormonen. Het zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit, minder klachten ervaart en dichter bij jezelf kunt blijven. In dit blog lees je meer over hoe yin yoga jou kan helpen om je hormonen in balans te brengen.

Hormonen uit balans? Deze klachten kun je ervaren…

Wanneer je hormonen uit balans zijn merk je dit vaak aan de volgende klachten:

 • Gewichtstoename
 • Eetbuien
 • PMS-klachten
 • Opgeblazen gevoel
 • Huidproblemen
 • Hoofdpijn
 • Stemmingswisselingen
 • Concentratieproblemen
 • Slaapproblemen en vermoeidheid
 • Libido en vruchtbaarheidsproblemen
 • Gewricht- en spierpijn
 • Onrustig en altijd een opgejaagd gevoel

Waarom kan yin yoga je hormonen weer terug in balans brengen?

Yin Yoga is een vorm van yoga waarbij houdingen 3 tot 5 minuten worden aangehouden. Hiermee wordt het bindweefsel, de gewrichten en de spieren gestretcht, versterkt en geeft het daarna diepe ontspanning. Wanneer de hormonen uit balans zijn, merk je dit in je lichaam. Je voelt je wellicht gespannen. Door je lichaam te ontspannen en te werken met de meridianen uit de Chinese geneeskunde zien we vaak dat andere klachten daarmee afnemen of verdwijnen.

Westerse wereld in de haast zorgt voor hormonen uit balans

Doordat veel vrouwen in ‘haast’ leven, raken zij hormonaal uit balans. Vroeger namen vrouwen rust tijdens de menstruatie periode. In sommige culturen verblijven ze zelfs met zijn allen in een hut tijdens de menstruatie periode. Zelf merkte ik toen ik met yoga en yin yoga begon dat ik mijn hormonen beter in balans kon houden. Ik ging leven op het ritme van de maan. De natuurlijke cyclus van de aarde en het leven. Zelf merkte ik ook dat als ik op de dagen dat ik mijn menstruatie had, rust nam, ik veel minder klachten ervaarde. Op basis hiervan ontwikkelde ik het Moon Phase Yin Yoga E-book.

Yin Yoga en de Chinese Geneeskunde

In yin yoga wordt gewerkt met de Chinese Geneeskunde. Dit houdt in dat we stretches en houdingen aannemen waarin de meridianen gestimuleerd worden. Deze meridianen zijn eenieder gekoppeld aan een van de natuurlijke elementen en de seizoenen. Hormonen kunnen door middel van Chinese Geneeskunde weer in balans gebracht worden met Yin Yoga. Doordat je lichamelijk meer rust gaat ervaren werkt dit ook door op andere klachten in je lichaam.

Yin Yoga, Fascia en de wetenschap

Vanuit de wetenschap wordt er gekeken naar de fascia lijnen. Fascia is het vlies wat ons lichaam samenhoudt. De botten, spieren, gewrichten en organen. Wanneer hier disbalans in ontstaat door bijvoorbeeld letsel door een ongeluk, operatie of emotionele spanning, gaat het lichaam compenseren. Hierdoor raakt men in een vicieuze cirkel. Inmiddels is gebleken dat de meridianen en de fascia lijnen overeenkomen en dat veel klachten ook ontstaan door het niet goed kunnen uiten van emoties. Of emotionele klachten die ontstaan door bijvoorbeeld trauma.

De online yin & fascia therapy cursus is een training die ik heb ontwikkeld voor yoga docenten, (massage) en lichaamsgerichte therapeuten, acupuncturisten, adem coaches en welke therapeut dan ook die meer wilt leren over de werking van yin yoga in combinatie met massage ballen. Hierin worden de meridianen en de fascia lijnen gestimuleerd zodat emotionele en fysieke stagnatie losgelaten kan worden. Ook wanneer je geen therapeut bent en dit voor jezelf wilt leren is deze cursus geschikt.

Wanneer je hormonale disbalans ervaart, is het belangrijk om ontspanning in het lichaam te creëren. Dit biedt ondersteuning in het balanceren van de hormonen. Je kunt ook een van de losse yin yoga lessen op het online learning platform volgen om meer ontspanning in het bekken te creëren en daarmee ook balans in je hormonen. Verder is het mooi en behulpzaam om een baarmoeder ritueel te doen. Dit ritueel helpt je om meer in verbinding te komen met jouw vrouwelijke energie en ritme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds