fbpx

De laatste tijd ontvang ik veel berichten van mensen die geen ruimte voor zichzelf kunnen vinden in huis maar dit wel graag willen. Of ik tips heb? Jazeker! Het is zo variërend maar ook zo begrijpelijk. Echter geloof ik ook dat iedereen wel een moment voor zichzelf kan vinden in huis. Zo zijn er al heel veel mooie oplossingen ontstaat. Mensen doen heerlijk mee met yogalessen vanuit bed (de zachtste yogamat die je maar kunt wensen). Nemen een uurtje voor zichzelf in de ochtend of spreken partner aan om de kinderen even op te vangen.

Tips om toch ruimte voor jezelf te maken in een te vol of klein huis:

1. Gun jezelf de ruimte en maak het bespreekbaar
Verder zit het echt in de ruimte die je jezelf gunt en bespreekbaar maakt. Wanneer je aangeeft dat je dit uur of 10 minuutjes echt voor jezelf nodig hebt en niet gestoord wilt worden, dan kunnen jouw huisgenoten hier rekening mee houden. Ze kunnen het echter niet ruiken dat jij stilte wenst of niet gestoord wenst te worden.

Wanneer je kleine kinderen hebt, bespreek dan eens met jouw partner wat jullie kunnen doen om de tijd te verdelen. Hoe kan hij of zij jou helpen om meer ruimte voor jezelf te krijgen.

Echt lieve mensen. Er is vaak veel meer mogelijk dan we onszelf vertellen. Kijk naar de mogelijkheden en gun jezelf een momentje van stilte.

Verder zijn er vaak ook heel veel mensen die willen helpen. Je ouders, vrienden of zussen die wellicht even willen oppassen. Kunnen kinderen echt niet een ochtend naar de creche of naar school? In verschillende situaties heb ik gezien dat dit toch kon.

2. Start met een meditatie als je net wakker bent
Daarnaast is het ook zo hoe je je dag begint, bepaald de rest van je dag. Start jij in alle haast en stress omdat je van alles moet regelen? Of neem je nog even 10 minuutjes om te mediteren?

Wanneer je je dag start met scrollen op je telefoon stop je je hoofd direct vol met prikkels. Wanneer je je dag start met mediteren, ontvang je ruimte en ga je al heel anders de dag in.

Wandelen is ook al mediteren. Sta je eerder op als je kinderen of als je partner en maak zelf even een korte of lange wandeling, dan start je je dag al heel anders dan normaal.

3. Sluit je dag af met een yogales of meditatie
Ook de manier hoe jij je dag afsluit bepaalt hoe jouw nachtrust is en hoe jij wakker wordt. Veel mensen beoefenen nu breathwork & yin yoga op hun bed in de avond (de zachtste yogamat die je je maar kunt wensen). En maken thuis bespreekbaar dat de slaapkamer in dat uur hun domein is. Mensen begrijpen dit echt wel. Het zijn vaak je eigen overtuigingen die denken dat dit niet zo is. Of wellicht heb je wel het gevoel dat je die ruimte niet kan nemen.

Pubers vinden het overigens wel chill als mama even yoga gaat doen.
Kleine kinderen kunnen opgevangen worden door een partner

4. Ruimte voor jezelf maken in een inimini huis
Zelf woon ik op 40m2 (een woonkamer en een slaapkamer). Bijna geen ruimte. Maar als ik yoga wil doen vertrekt mijn vriend met de laptop naar de slaapkamer. Waarom? Hij weet dat hij er een gezelligere vriendin voor terugkrijgt. Uiteraard heb ik de luxe dat ik nog een studio heb waar ik naartoe kan gaan. Maar voor mijn eigen practice en beoefening neem ik ook de ruimte thuis.

Yoga is geen ‘wekelijkse hobby’ of ‘1 uurtje’ ontspannen in de week. Het is een dagelijkse practice. Niet alleen in beweging en de stretches die je doet. Maar ook de filosofie die erachter hangt werkt door in het dagelijks leven en mag je iedere dag weer opnieuw beoefenen. In werkelijkheid heb je maar 70cm op de mat en dat heeft iedereen wel in huis. Daarnaast gaat een groot deel over accepteren dat wat is. Geluiden, mensen, dieren, sensaties in het lichaam, emoties die er zijn en omhoog komen. Zonder oordeel hiernaar kijken helpt om de ruimte in jezelf terug te vinden en jezelf te accepteren zoals je bent.

Als je het echt wilt, dan kan het. Dan maak je er ruimte voor. En kan je er zelfs een leuke familie activiteit van maken.

In de lessen zie ik vele honden, katten en soms kinderen voorbij komen. Ontzettend leuk om te zien. Want op deze manier geef je het door.

Ripple effect

Je kunt het ook wel zien als the ripple effect. Wanneer jij goed voor jezelf zorgt, werkt dit ook door op anderen in jouw omgeving. Je vrienden, familie, jouw gezin en werk. Mensen zien dat jij de ruimte voor jezelf neemt en daardoor ook vriendelijker en meer ontspannen bent. Dat werkt uiteindelijk ook door op hun gemoedstoestand.

Heb je nog andere aanvullende tips voor mensen om ruimte te maken voor zichzelf? Laat ze dan gerust in een reactie hieronder weten.

Oortjes of koptelefoon gebruiken

Vaak maak ik ook gebruik van mijn Airpods. Juist omdat ik dan niemand meer om me heen hoor behalve degene die les geeft of de muziek die ik erbij luister.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds