Heb je vaak last van zere heupen? Pijn in je onderrug? Wat uitstraalt naar je benen of nek? Of spanning in je liezen? Grote kans dat er spanning op de psoas spier staat. De psoas wordt ook wel de spier van de ziel genoemd. Hier worden emoties en trauma’s in opgeslagen wat zich uit in pijn of ongecontroleerde emoties als je hier niets aan doet. In dit blog ontdek je oefeningen en hoe je de psoas spier zelf kunt masseren en trauma kunt verzachten. Dit helpt je om weer ruimte en ontspanning te ervaren.

Psoas oefening: deer pose

De deer pose is een houding waarmee je spanning in de heupen, onderrug en liezen kunt loslaten.

Joyce Mol

Zo kom je in de houding:

  1. Kom rechtop zitten
  2. Plaats je rechtervoet naar achteren
  3. Plaats je linkervoet tegen je rechterbovenbeen aan
  4. Adem in en twist naar je linkerbovenbeen
  5. Adem uit en buig over je linkerbovenbeen heen

In de houding kun je rustig gaan doorademen. Naar het bekkengebied, de liezen en heupen. Vaak kan het zijn dat er nog onbewust spanning wordt vastgehouden in de bilspieren, onderrug en heupen. Je kunt dit makkelijk loslaten door eerst je bekkenbodem aan te spannen (alsof je je plas ophoudt) en vervolgens weer te ontspannen (loslaten).

Adem vervolgens 3-5 minuten door in deze houding.

Neem daarna een moment van navoelen. Je komt rustig uit de houding en kom rustig even op je rug liggen om na te voelen. Ook in deze ontspannen houding adem je bewust door het lichaam heen. Je geeft zo ruimte aan het bindweefsel, de spieren en gewrichten om terug te keren naar de natuurlijke houding. Het moment van navoelen is bijna nog belangrijker dan de houding zelf, omdat je hierin spanningen vanuit de stretch loslaat.

Daarna wissel je van kant. En voel je weer na.

Psoas spier zelf masseren

Wil je meer weten over oefeningen voor de psoas spier leren of hoe je de psoas spier zelf kunt masseren? Dan is de yin & fascia therapy cursus van Joyce Mol een geschikte training om meer hierover te leren. Je leert hierin diverse houdingen in combinatie met fascia ballen om ruimte te creëren in het lichaam en het bindweefsel. De psoas wordt hierin veelvuldig behandeld. Je kunt ook losse lessen op het online learning platform vinden voor het ontspannen van de psoas.

Wil je meer weten over de betekenis van de Psoas en de spier van de ziel? Dan is het zeker de moeite waard om het boek ‘Psoas. De spier van de ziel’ te lezen.