De nervus vagus is de 10e hersenzenuw welke vanuit het brein richting de buik loopt. Deze zenuw zorgt ervoor dat je kunt ontspannen en inspannen. Wanneer de nervus vagus uit balans is, voel je je onrustig, ervaar je diverse lichamelijke klachten en emotionele disbalans. Het is ook wel de regulator van de fight & flight modus. In dit blog lees je meer over nervus vagus stimulatie voor diepe ontspanning.

Nervus vagus klachten

Je kunt verschillende nervus vagus klachten ervaren. Zoals rugpijn, hoofdpijn, flauwvallen, vermoeidheid, overspannenheid, epilepsie, emotionele disbalans. Meer hierover lees je in de blog over nervus vagus klachten.

Nervus vagus zelf stimuleren

De nervus vagus kun je op diverse manieren stimuleren en ontspannen. In een eerdere blog schreef ik al over de geheimen van de nervus vagus. Yoga, ademwerk, koude training, meditatie, (zelf)massage, dansen en seks zijn manieren om de nervus vagus te stimuleren. Dit zijn natuurlijke vormen.

Tijdens het Back to your inner nature retreat in Zuid Frankrijk ontdek je een aantal van deze vormen. In de Online Yin & Fascia Therapie training en de masterclass ontdek je hoe yin yoga en zelfmassage je kan helpen om de nervus vagus te stimuleren. Maar ook de ademwerkcursussen en oefeningen zijn behulpzaam in het stimuleren van de nervus vagus.

Heb je vragen of jouw klachten verholpen kunnen worden met een van de bovenstaande cursussen of tijdens de retreat? Stuur gerust een mailtje naar info@mindeventsfactory.com.

Nervus vagus medische stimulatie

De nervus vagus kan ook op een medische manier gestimuleerd worden.

Nervus vagus stimulatie (NVS) is een behandeling die wordt gebruikt om bepaalde medische aandoeningen te behandelen, zoals epilepsie, depressie en migraine. NVS werkt door het stimuleren van de nervus vagus, die een belangrijke zenuw is die van de hersenen naar de organen in de borst en de buik loopt.

Tijdens NVS wordt een apparaat, genaamd een stimulator, geïmplanteerd onder de huid van de borstkas. Dit apparaat stuurt elektrische impulsen naar de nervus vagus, die vervolgens signalen naar de hersenen stuurt. Deze signalen kunnen de symptomen van epilepsie, depressie en migraine verminderen.

NVS is een relatief veilige behandeling, maar er kunnen bijwerkingen optreden, zoals stemmingswisselingen, hoesten, heesheid en pijn op de plaats van de stimulator.

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je geïnteresseerd bent in NVS, zodat je de risico’s en voordelen van de behandeling kunt bespreken en kunt bepalen of het geschikt is voor jouw specifieke medische aandoening.

Boeken over de nervus vagus