fbpx

Een tijdje geleden kwam er een boek op mijn pad wat ging over de geheimen van de Vagus Nerve. In het Nederlands de Nervus vagus. Dan denk je misschien wat is dat voor iets geks. De nervus vagus is de 10e hersenzenuw die invloed heeft op ons mentale en fysieke gestel. In dit artikel lees je meer over de geheimen van de Nervus Vagus en hoe je deze kunt kalmeren. Deze geheimen helpen om meer rust te brengen in je zenuwsysteem.

Wil je meer lezen over de nervus vagus? Hier vind je al onze blogs over het onderwerp.

Wat is de nervus vagus?

De nervus vagus is een zenuw die uit de hersenen komt en naar organen in de borstkas en buik gaat. De mens heeft een linker en een rechter nervus vagus, onder elk sleutelbeen. Ze geven allebei vooral informatie door in de richting van het lichaam naar de hersenen. (UMC Utrecht)

De geheimen in dit artikel kunnen je helpen om angsten, depressies, trauma’s, PTSS, ontstekingen en auto-immuunziekten te herstellen met zelfhelende technieken en oefeningen.

Tijdens mijn herstel van mijn whiplash en PTSS-klachten zocht in naarstig naar methoden om hier vanaf te komen. Ademhaling, yin yoga, acupunctuur, guasha en EMDR hebben er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat ik hier volledig van kon herstellen. Maar er zijn uiteraard meer methoden die hieraan bijgedragen hebben.

In het boek van Maria Hampton – Vagus Nerve Secrets staan een aantal methodes omschreven, waaronder ook een aantal van de bovenstaande. Maar ook veel natuurlijke gewoontes die wellicht vergeten worden als je veel leidt aan angstklachten en trauma’s. Het zijn gewoontes en methodes die helpen om je zenuwsysteem te kalmeren en meer rust te vinden in jezelf. Het boek van Maria Hampton is helaas niet meer leverbaar.

Een ander mooi boek over de Nervus Vagus geschreven door een Nederlander is ‘Activeer je nervus Vagus’ door Luc Swinnen.

Natuurlijke gewoontes die je kunt toepassen om de Nervus Vagus Functie te kalmeren

Wandelen

Wandel zonder doel door het bos of over het strand. Het liefst alleen. Want door juist in stilte te wandelen kan je makkelijker tot jezelf komen en breng je processen in je mind en lichaam op gang. Zo ontstaat er ruimte, inzicht en ontspanning. Tijdens je wandeling kan je de natuur observeren en zijn in het moment.

Zwemmen

Zwemmen is een fijne practice om te doen als je lichamelijk beperkt bent. Zelf heb ik dit aan het begin van mijn herstel ook veel gedaan om zo weer wat meer fysieke activiteit op te bouwen. Met whiplash klachten was dit in het begin wel wat heftig. Omdat je met zwemmen jezelf met je hele lichaam voortbrengt. Voor mijn schouders was dit vrij heftig omdat dit doorstraalde naar mijn nek. Maar zwemmen is een fijne laagdrempelige manier om fysieke activiteit weer op te bouwen. Nu vind ik het heerlijk om buiten in natuur water te zwemmen.

Fietsen

Fietsen helpt om je long capaciteit te verbeteren, gewicht te verliezen en je zenuwsysteem te kalmeren. Een fijne manier ook om aan je 30 minuten lichaamsbeweging te komen. Ga bijvoorbeeld op je fiets naar je werk of fiets een rondje zonder einddoel. Merk op waar je naartoe wilt fietsen. Wat heeft jouw interesse?

Yoga voor stimulatie van de de nervus vagus functie

Yoga is een fijne manier om je zenuwsysteem te kalmeren door middel van stretches, ademhalingsoefeningen en aandachtsoefeningen. Je kunt hiervoor ook terecht bij Mind Events Factory. Yoga is een laagdrempelige manier van beweging en mindfulness waar iedereen aan mee kan doen. Je hoeft er niet lenig voor te zijn. Yoga gaat juist om lichaamsacceptatie en bewustzijn. Tijdens de yogalessen bij Mind Events Factory gaan we hier ook op in.

Ook kan je de Online Yin & Fascia Therapy cursus volgen waarin ik je meeneem in het oplossen van chronische pijn en vastgezette emoties. Dit is een training die vaak door mensen met chronische pijn, yogadocenten en (massage) therapeuten wordt gevolgd. Door middel van massage ballen werken we op de fascia, het dieper liggende bindweefsel wat ons in het geheel met elkaar verbindt. Hierin ontstaat vaak chronische pijn waardoor je spieren en onder andere ook de nervus vagus functie geblokkeerd wordt.

Met de code ‘innerlijkestilte’ ontvang je €50,00 op de online cursus.

Dansen

Dansen helpt om positieve stofjes aan te maken in het brein en kalmeert hiermee ook het zenuwsysteem. En wie houdt er nou niet van dansen? Een heerlijke methode om je lichaam de nodige activiteit en ontspanning te bieden.

Zelf vind ik het fijn om met een hulahoop te dansen. Het brengt nog makkelijker je aandacht naar beneden vanuit je mind naar je lijf. Je bent met je gehele aandacht bezig met het houden van balans van de hoepel. Lichaam gerichte activiteiten die veel aandacht vragen zijn ontzettend goed om te doen om de nervus vagus functie weer te activeren en het zenuwsysteem te kalmeren.

Suppen of kayaken

Ga er heerlijk op uit op het water. Contact met de natuurlijke elementen brengt ons in het hier-en-nu en werkelijk contact met het lichaam. Door het contact met het lichaam weer te herstellen brengen we onszelf en het zenuwsysteem weer in balans.

Nervus vagus ademhaling om de nervus vagus te kalmeren

Diverse ademhalingsoefeningen dragen bij aan het kalmeren van het zenuwsysteem. Je vind er rust mee in je hoofd en neemt daarbij ook de aandacht om weer even in het moment te zijn. Je bent op de wereld gekomen met de ademhaling en gaat ook weer met een laatste ademhaling. Het is zo ontzettend belangrijk om hier aandacht aan te besteden als de ademhaling vaak van slag is door stress, angst, depressie of PTSS.

In het online breathe better programma ontdek je de kracht van ademhalen en het loslaten van spanning en stress.

In de 6-weekse breathe better cursus zit in iedere module een adem video, meditatie én schrijf practice. Dit laatste is een schrijf opdracht waarin je gaat kijken naar je gedrag en hoe je dit in de toekomst ziet. Door op te schrijven wat je wilt veranderen, wordt de verandering alvast in gang gezet. 

Behaviourisme is een stroming in de sociale psychologie die de stelling verdedigt dat men om menselijk gedrag te kunnen begrijpen, slechts hoeft te kijken naar de bekrachtigende eigenschappen van de omgeving. Sociale psychologie gaat vooral om de invloeden van buitenaf. Veel mensen laten hun gedrag afhangen door wat er buiten hen gebeurd. Meningen, overtuigingen en verwachtingen van mensen dragen daaraan bij. Ouders, familie, vrienden, leraren en zelfs vreemden. 

De effectiviteit van behavioural journaling in combinatie met ademwerk is dat je echt je patronen gaat doorzien, omschrijven en doorbreken. Vanuit jouw eigen gevoel. Vanuit jouw eigen verlangens. 

Je gaat hierin kijken naar:
– Jouw persoonlijke verhaal.
– De patronen die je herkent vanuit jouw leven, omgeving en het effect daarvan op jouw ademhaling
– Hoe je je zou willen voelen
– Hoe we daar naartoe kunnen werken

Wil je meer leren over ademhalingsoefeningen? Start dan vandaag nog met het online breathe better programma.

Nog een aantal andere wijzen die kunnen bijdragen aan het kalmeren van de vagus nerve:

 • Martial arts
 • Fitness
 • Zingen of chanten (werkt ook door op het volledige lichaam)
 • Sociale contacten (knuffelen, afspreken met een vriend(in), familie of partner)
 • Koude training
 • Lachen
 • Massage
 • Sex
 • Acupressure
 • Acupunctuur

Wil je inhoudelijk meer weten over de geheimen van de vagus nerve? Lees dan zeker het boek van Luc Swinnen. Een leerzaam boek waarmee je jezelf ook weer natuurlijke gewoonten kunt aanleren om meer ontspanning te ervaren. Je bent uiteraard ook van harte welkom om in te stappen in een van de online cursussen.

Vragen? Stuur gerust een mail naar info@mindeventsfactory.com

2 Comments

 1. […] een eerdere blog ‘De geheimen van de nervus vagus‘ schreef ik al een aantal tips die je kunt toepassen om de nervus vagus te kalmeren. Er zijn […]

 2. […] diverse andere dingen die je kunt doen om van de vervelende nervus vagus symptomen af te komen. In dit blog delen we een aantal manieren om de nervus vagus te kalmeren. Hier vind je een fijne ademoefening om […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds