Een inactieve, overactieve of beknelde nervus vagus? Deze klachten zou je kunnen hebben

nervus vagus klachten nervus vagus symptomen

Wist je dat de nervus vagus de grootste zenuw in het lichaam is? Je nervus vagus helpt je lichaam bij het begrijpen wanneer het veilig is om je lijf en zenuwsysteem in rust modus te laten komen. Het is dan ook niet gek dat wanneer de nervus vagus overactief, inactief of benkeld is, je klachten kunt ervaren als hoofdpijn, rugpijn maar ook angst en stress. In dit blog delen we de klachten van een beknelde nervus vagus én vertellen we hoe je ‘m meer in balans kunt krijgen.

Nieuwsgierig naar onze andere blogs over de nervus vagus? Die vind je hier. 

Wat is de nervus vagus?

Voordat we dieper ingaan op de symptomen of klachten van de nervus vagus, is het eerst goed helder te hebben wat de nervus vagus nou eigenlijk is. De nervus vagus wordt ook wel de tiende hersenzenuw of zwervende zenuw genoemd en loopt door je hele lijf. 

Ieder mens heeft een linker en rechter nervus vagus die beide informatie doorgeven naar de hersenen. De zenuw ontspringt in de hersenstam en vertakt zich vanuit daar naar de oren, hals, longen en hart. Het buigt zich vervolgens rond de grote slagaders en loopt dan via de luchtpijp naar het strottenhoofd. Vandaar dat de nervus vagus ook wordt gezien als de directe weg van de hersenen naar onze darmen. 

Wat is de functie van de nervus vagus? 

Gezien de nervus vagus door je hele lichaam loopt en vanuit daar signalen aan je hersenen geeft, heeft het heel wat functies. De nervus vagus is onderdeel van het parasympathische deel van ons zenuwstelsel dat ons lichaam in een toestand van rust kan brengen. Het helpt het lichaam dan ook in rust modus te laten komen. Doordat de nervus vagus vanuit diverse organen signalen naar de hersenen stuurt helpt het ook bij spraak en slikken, bij het controleren van de hartslag maar ook bij het moduleren van je slaap en waakzaamheid. 

Welke klachten of symptomen geeft een beknelde nervus vagus? 

Doordat de nervus vagus zoveel functies heeft dat ons lichaam vitaal houdt, is het niet gek dat wanneer je een slecht werkende nervus vagus hebt, je dit in je lichaam ervaart. Er zijn een aantal klachten die kunnen duiden op een overactieve, inactieve of beschadigde nervus vagus, namelijk:

  • Rugpijn
  • Hoofdpijn
  • Problemen met slikken
  • Schouder-en nekpijjn
  • Lage hartfrequentie
  • Flauwvallen
  • Chronische vermoeidheid
  • Migraine
  • Vergeetachtigheid
  • Spijsverteringsproblemen
  • Brandend maagzuur
  • Epilepsie
  • Depressie
  • Angst
  • Stress
  • Moeite met ontspannen

Het is natuurlijk niet zo dat als je last hebt van een van bovenstaande symptomen, je gelijk een inactieve, overactieve of beschadigde nervus vagus hebt. We raden je dan ook aan om bij langdurige klachten contact op te nemen met de huisarts. 

Wat nu?

Mocht je vermoeden dat je nervus vagus niet in balans is, dan kunnen we ons zo voorstellen dat je je afvraagt wat je kunt doen om ‘m te stimuleren en/of te kalmeren. Over het algemeen geldt dat meer rust en ontspanning in je leven, je nervus vagus weer in balans brengt. Hoe je daarvoor zorgt, is natuurlijk aan jou. 

Een fijne manier om de nervus vagus te kalmeren is door middel van een massage. In dit artikel delen we daar meer over. Uiteraard zijn er ook diverse andere dingen die je kunt doen om van de vervelende nervus vagus symptomen af te komen. In dit blog delen we een aantal manieren om de nervus vagus te kalmeren. Hier vind je een fijne ademoefening om de nervus vagus te stimuleren. 

Online yin & fascia therapy voor nervus vagus die overactief is

In de online yin & fascia therapy cursus van Joyce Mol die voor iedereen toegankelijk is, leer je met yin yoga houdingen en massage fascia ballen de fascia, bindweefsel en de nervus vagus die overactief is ontspannen. Dit is effectief voor zelfonderhoud wat je op elk moment kunt inzetten. Je kunt deze cursus in je eigen tempo volgen. Zelfmassage is overigens ook een effectief bewezen methode in herstel. Je kunt ook losse yin yoga lessen volgen om de nervus vagus en het bekken te ontspannen.

Back to nature retreat

Soms is het goed om even uit je omgeving te stappen en in diepe rust te zakken. Dit kan tijdens een privé back to nature retreat in Zuid-Frankrijk. Tijdens deze retreat zak je in diepe ontspanning middels ademwerk, yin yoga en fascia therapy. Maar ook de helende kracht van de natuur zorgt dat je weer volledig terug bij jezelf komt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *