fbpx

Ervaar jij geregeld een knellende pijn aan beide kanten van je hoofd? Dan kan het goed zijn dat je last hebt van spanningshoofdpijn: een van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn. Dat is vervelend, want de klachten kunnen een negatieve invloed op je dagelijks leven hebben. Gelukkig is er goed nieuws… Diverse oefeningen – waaronder yoga bij hoofdpijn – kunnen spanningshoofdpijn en andere lichamelijke klachten verminderen. Ook lees je hoe je met hoofdpijn na yoga kunt omgaan.

Spanningshoofdpijn 

Voordat we vertellen hoe je spanningshoofdpijn kan verminderen door yoga, is het eerst goed om te weten wat spanningshoofdpijn nou precies is. Mensen die last hebben van spanningshoofdpijn geven aan dat ze een drukkende pijn ervaren die voelt alsof er een strakke band om hun hoofd zit. Toch betekent dat niet dat iedereen met spanningshoofdpijn dezelfde klachten ervaart. Spanningshoofdpijn is namelijk een verzamelnaam voor diverse vormen van hoofdpijn zonder neurologische oorzaak en dus verschillen de klachten van persoon tot persoon. 

Omdat spanningshoofdpijn geen neurologische oorzaak heeft, durven wetenschappers geen uitspraak te doen over de oorzaak van dit type hoofdpijn. Wel is het zo dat een combinatie van factoren – denk aan spanning, stress of nek-en schouderklachten – de hoofdpijn kunnen verergeren. Ook hormonen en een overmatig gebruik van pijnstillers kunnen ervoor zorgen dat je pijn in je hoofd ervaart. 

Hoe herken je spanningshoofdpijn?

Hoewel de klachten van spanningshoofdpijn dus per persoon verschillen, zijn er een aantal symptomen die aantonen dat je spanningshoofdpijn hebt:

  • Je ervaart hoofdpijn aan beide kanten van je hoofd en die pijn is voornamelijk drukkend en knellend;
  • Je hebt meestal enkele uren tot dagen last van hoofdpijn;
  • Je schouders, maar ook je nek en schedel kunnen gevoelig en stijf aanvoelen;
  • Je hebt last van prikkels om je heen zoals hard geluid of fel licht;
  • Je voelt je misselijk en hebt een verminderde eetlust. 

Wanneer je meer dan vijftien dagen per maand last hebt van spanningshoofdpijn, wordt dat episodische spanningshoofdpijn genoemd. Heb je dat tenminste drie keer per jaar? Dan heb je last van chronische spanningshoofdpijn.

Wat kun je ertegen doen?

Als je last hebt van spanningshoofdpijn wil je daar natuurlijk maar al te graag vanaf. Maar hoe verminder je je klachten? Over het algemeen geldt dat hoofdpijn minder wordt door het leiden van een gezond en gelukkig leven. Gezond eten, genoeg slapen, voldoende bewegen en rust in je hoofd zijn dan ook adviezen die worden genoemd om hoofdpijn te verminderen. Niet gek dus dat yoga een fijne manier is om spanningshoofdpijn tegen te gaan. Met yogaoefeningen pak je namelijk diverse oorzaken – zoals stress, spanning en nek-en schouderklachten – aan. 

Dat yoga helpt tegen spanningshoofdpijn heeft onder meer te maken met de fascia, het pak waarin onze organen, spieren en botten samen worden gehouden. Fascia is een vorm van bindweefsel dat ons hele lichaam met elkaar verbindt en waarin chronische pijn ontstaat en wordt vastgehouden. Door het hebben van een verdikte fascia, die ontstaat door emotionele stagnaties, trauma, blessures, operaties en littekens, ervaar je een disbalans in je lichaam. Die disbalans veroorzaakt lichamelijke klachten als hoofdpijn. Met specifieke oefeningen – zoals massagetechnieken, yogahoudingen en ademoefeningen kun je spanningshoofdpijn verminderen. Goed nieuws, toch? De oplossing ligt dichter bij onszelf dan we denken.

Ervaar je stress? In dit blog lees je hoe je meer rust ervaart door een nervus vagus massage.

Yoga en ontspanningsoefeningen bij hoofdpijn:  

  • Maak yoga onderdeel van je dagelijkse routine en neem daar je tijd voor. 
  • Focus je tijdens yoga op houdingen die je nek en schouders losser maken. Denk aan de kindhouding, de brughouding en de kat-koehouding.
  • Doe iedere dag – het liefste een paar keer per dag – ademhalingsoefeningen. 
  • Start met ontspanningsoefeningen. In het online Breathe Better Programma ga je aan de slag met oefeningen die je direct helpen om je zenuwsysteem, lichaam en mind tot rust brengen. 
  • Masseer je hoofd geregeld. Ook een massage voor je kaakspieren kan helpen klachten te verminderen. 

Hoofdpijn na yoga

Heb je vaak hoofdpijn na de yoga? Dan kan dit een oorzaak zijn van het loslaten van spanning en afvalstoffen. Wanneer je langer yoga doet, zal hoofdpijn na yoga afnemen. Geef jezelf de ruimte om de spanning los te laten. Vaak weten mensen niet dat spanning aanwezig is in het lijf en komen ze hier achter tijdens de yoga. Dit kan soms schokkend ervaren worden. Maar naarmate je langer yoga doet, zal dit steeds minder worden.

Yoga oefeningen bij hoofdpijn

Ben jij benieuwd welke oefeningen je bij hoofdpijn kunt inzetten om klachten te verminderen? Joyce vertelt in haar cursus ‘Yin & Fascia’ alles over specifieke massagetechnieken, yogahoudingen en ademoefeningen die hoofdpijn verminderen en oplossen. In deze cursus heb je ook contact met Joyce over de voortgang.  

Disclaimer
Heb je vragen over je gezondheid en lichamelijke klachten? Wij van Mind Events Factory schrijven altijd op basis van wetenschappelijke bronnen, maar hebben geen medische achtergrond. Mocht je last hebben van medische klachten en je zorgen maken, neem dan contact op met je huisarts. 

You might also enjoy:


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds