fbpx

De keuze of ik in Frankrijk zou bevallen of terug naar Nederland zou komen voor de bevalling liet ik even in het midden toen we in april naar Frankrijk vertrokken. Ik wilde eerst voelen en ervaren hoe de verloskundige zorg in Frankrijk is. Uiteindelijk koos ik ervoor om in Frankrijk te bevallen. Dit omdat alle zorg en controles hier tot het laatste moment gevolgd was en dit rustiger voelde. In dit blog vertel ik meer over mijn ervaring en waar je op kan letten als je ook in Frankrijk gaat bevallen of per ongeluk bevalt. 

Bevallingen vinden bijna altijd plaats in het ziekenhuis in Frankrijk

Over het algemeen vinden bevallingen in Frankrijk altijd plaats in het ziekenhuis. De reden hiervan is de verzekering die onbetaalbaar zou zijn voor verloskundigen om thuis bevallingen te begeleiden. Uiteraard zijn er wel uitzonderingen als je thuis bevalt omdat je het niet op tijd red om naar het ziekenhuis te gaan. Maar vaak kijken ze dan vreemd op als je in het ziekenhuis aankomt. Ik koos er zelf voor om in het ziekenhuis te bevallen omdat de rit naar het ziekenhuis toch nog wel 45 minuten was. Mocht er iets gebeuren zag ik het niet zitten om met het hoofdje van de baby tussen m’n benen nog 45 minuten in de auto te zitten. Bevallingen in het ziekenhuis worden heel goed begeleid. Net als de nazorg. Je leest hier verderop meer over.

Medisch versus natuurlijk bevallen in Frankrijk

Een bevalling in het ziekenhuis is automatisch medisch. Maar wat mij is opgevallen is dat een natuurlijke bevalling enorm gestimuleerd wordt. Zo was mijn baby een sterrenkijker en wilde ze moeilijk in het bekken zakken. Na 8 uur hebben de verloskundigen de arts erbij geroepen om te kijken of hij de baby kon draaien. Het advies was om diverse houdingen te proberen zodat de baby zelf zou draaien. Mocht dit niet gebeuren, dan zou het een keizersnede worden.

Het gaf mij een fijn gevoel dat ik van de arts de tijd kreeg om onze dochter toch met een natuurlijke bevalling ter wereld te laten komen. De motivatie en de luchtige sfeer die zij creëerde, stimuleerde mij enorm en gaf mij ook een veilig gevoel. Onze baby was zelf half gedraaid wat de natuurlijke bevalling mogelijk maakte. Ik had wel een ruggenprik gevraagd omdat de pijn niet te dragen was. Herkenbaar gegeven bij een sterrenkijker. Of dreamer zoals ze dat noemde in het ziekenhuis.

Uiteindelijk heeft de arts bij de persfase geprobeerd om met een vacuüm pomp haar nog iets naar beneden te laten zakken. Maar riep hij tegelijk dat ik het werk deed en hij eigenlijk bijna niets deed.

Controles voor het bevallen in Frankrijk

Wanneer je in Frankrijk bevalt en een verloskundige zoekt, dan kan je op zoek gaan naar een Sage Femme. Ik heb er zelf voor gekozen om direct in het ziekenhuis onder zorg te gaan, zodat ik wist waar ik terecht zou komen met de bevalling. Anders zou je alleen de laatste 2 afspraken in het ziekenhuis hebben.

De verloskundige zorg in het ziekenhuis was heel fijn. Zo heb ik in het 2e trimester een echo gehad en in het 3e trimester bij een echoscopist die alles controleerde. Verder had ik elke 4 weken een afspraak bij de verloskundige. In de laatste weken moest ik elke 2 weken komen. En kreeg ik een afspraak met een anesthesist voor de ruggenprik. Er werd me gevraagd om een vragenlijst in te vullen om te controleren of er geen contra-indicaties waren met de ruggenprik. Ook werd er een bloedtest gedaan om te zien of er geen contra-indicaties waren.

Meer over controles lees je in mijn blog over Zwanger zijn in Frankrijk.

Bloedprikken en urine laten testen

Elke 4 weken voor de bevalling in Frankrijk moest ik bloedprikken en mijn urine laten testen. Om te zien of er voldoende vitaminen in mijn bloed waren. Of ik toxoplasmose had. Dit is in Frankrijk vaker aan de orde dan in Nederland. En uiteraard de suiker waarde.

Uit mijn bloedtest bleek halverwege dat ik te weinig ijzer / ferritine had. Ze stimuleren hier enorm op het nemen van ijzertabletten. Ik werd daar zelf niet lekker van. Nadat ik contact had opgenomen met de verloskundige in Nederland die ik tot week 15 heb gezien, kwam ik uit bij Gentle Iron van Solgar. Dit hielp meteen om mijn ijzer op te krikken. Ze stimuleren dit in Frankrijk omdat je met de bevalling veel bloed kan verliezen. Als deze waarden goed zijn, dan ben je sneller weer op de been na de bevalling.

Kraamzorg / ziekenhuis verblijf na bevalling in Frankrijk

In Frankrijk kennen ze geen kraamzorg. Je blijft vaak na de bevalling 3 tot 5 dagen in het ziekenhuis. Afhankelijk van hoe de bevalling is gegaan, worden de dagen bepaald. Ik ben uiteindelijk 5 dagen gebleven. De bevalling was vrij zwaar. Ik kon moeilijk zitten, staan of lang lopen. In deze 5 dagen werden we goed begeleid. Van het verzorgen van onze baby. Tot het opstarten van borstvoeding. Het feit dat we 24/7 op een belletje konden drukken bij vragen was heel fijn. Bij thuiskomst waren onze ouders er om nog een aantal dagen te helpen. Dit was ook nog wel hard nodig. Het is erg wennen zo’n kleintje.

Subsidies en verzekering

Wanneer je permanent in Frankrijk woont heb je een carte vitale. Hiermee worden alle kosten van de zwangerschap en bevalling gedekt. Je kunt ook nog een mutuelle (aanvullende verzekering) nemen. Deze kan je bijvoorbeeld aanvragen bij je Franse bank.

Je hebt als zwangere ook recht op diverse subsidies. De subsidies kan je aanvragen bij de CAF. Meer hierover lees je op de website van het CAF.

Zelf was ik nog in Nederland geregistreerd tijdens mij zwangerschap. Deze kosten dekte mijn Nederlandse verzekering. Hiervoor moest ik wel toestemming aanvragen. Ik vroeg ook toestemming aan voor de bevalling. Een ziekenhuis bevalling is in Nederland niet standaard. Hier in Frankrijk bijvoorbeeld wel. De verzekering keurde dit allemaal goed en betaalde de gemaakte zorgkosten uit nadat ik het gedeclareerd had. Daarna betaalde ik het ziekenhuis. Uiteindelijk is een deel van de kosten betaald door de Franse verzekeraar en een deel door de Nederlandse. Dit kwam doordat ik in een overgangsfase zat van Nederland naar Frankrijk.

Meestal heb je wel een verzekering in Frankrijk als je hier al langer woont. Ben je net verhuisd. Kijk dan goed wat je nodig hebt. Je mag me ook altijd even mailen om jouw situatie te bespreken.

3 Comments

 1. […] Mijn zwangerschap heb ik tot 15 weken in Nederland ervaren en daarna ging ik over naar het Franse zorgsysteem. Hier in Frankrijk bevallen vrouwen over het algemeen in het ziekenhuis. Dit is vaak omdat de afstanden te ver zijn naar het ziekenhuis en verloskundigen zich niet kunnen verzekeren tegen misverstanden en complicaties. Ik koos daarom bewust voor zorg en check-ups in het ziekenhuis. In dit blog lees je meer over zwanger zijn in Frankrijk en over bevallen lees je hier. […]

 2. Dag Joyce,
  Heel positief geschreven! Ik hoop dat alles nog altijd goed gaat in Zuid-Frankrijk? Ik las net je blog en het gaf me nieuwe moed om mijn zoektocht verder te zetten!
  Toen ik van Londen naar Frankrijk verhuisde en een nieuwe job in Brussel startte, ontdekte ik tegelijkertijd dat ik zwanger was. Grote vreugde! Maar meteen ook veel vragen rond hoe en waar ik zou bevallen en hoe de zorg zou verlopen. Mijn Belgische mutualiteit zegt dat zij niet kunnen tussenkomen in de kosten, dus ik ben op zoek naar gelijkaardige verhalen van Belgische vrouwen die in Frankrijk bevallen, maar in België verzekert zijn. Heb jij toevallig weet van verhalen zoals het jouwe maar met een Belgische achtergrond?
  Alvast bedankt om dit te delen, ik begin nu aan het lezen van je andere pagina’s 🙂

  1. Hi Linde,

   Dankjewel! Gefeliciteerd met jouw zwangerschap! Wat een vreugde. 🙂

   Hier gaat het zeker nog allemaal goed in Zuid-Frankrijk. Mijn dochter is pas 1 geworden.
   Ik ken helaas geen Belgische dames die in Frankrijk zijn bevallen.

   Woon je in Frankrijk? Of woon je in België?
   Wat ik wel weet is dat als je in Frankrijk woont, je ook hier je zorgverzekering krijgt normaliter. Meestal verloopt dit via een werkgever. Maar die van jou zit in België. Je zou je vraag ook eens op Facebook kunnen stellen in de groep ‘Wereldvrouwen’. Of stap eens binnen bij een zorgverzekeringskantoor in jouw buurt.

   Zelf heb ik een micro enteprise en heb zo een carte vitale gekregen. Mocht ik nog eens zwanger raken, dan vergoed de Franse verzekering mij gewoon. Mijn Nederlandse verzekering vergoedde nog een deel omdat ik in een overgangsfase zat van Nederland naar Frankrijk. Een deel is dus in Nederland betaald en een deel door Frankrijk.

   Een micro enteprise is vergelijkbaar met een zzp bedrijf in Nederland.
   Je zou een klein bedrijfje kunnen opstarten om zo’n carte vitale te krijgen. Maar ik weet niet of dat logisch is in jouw situatie.

   Welke alternatieven biedt de Belgische verzekering? Zou je dan in België moeten bevallen? En heb je een Belgische verzekering via jouw werkgever? Misschien toch handig om te kijken of jouw verzekering niet in Frankrijk kan gaan lopen als je daar woont.

   Groetjes,
   Joyce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...