fbpx

Mindfulness is vergelijkbaar met het eten van een ijsje. Eigenlijk heel logisch. Je kunt mindful eten, mindful reizen, mindful lezen, mindful tandenpoetsen en ga zo maar door. Maar het eten van een ijsje doe je vaak heel aandachtig. Zelfs eenieder die geen geduld heeft voor mindfulness en yoga. In deze blog lees je wat de aandachtsoefening is en wat je kunt doen om dit voor jezelf te verdiepen…

En nee…. dat is niet elke dag een ijsje eten 🙂

Bewustwording

Bewustwording van wat er in je lichaam en geest speelt aan spanningen en gedachten is de eerste stap in het proces van de aandachtstraining. Opmerken hoe je je werkelijk voelt en alle emoties die daarbij horen toelaten. Vervolgens kun je dit uitbreiden naar wat er buiten jou ligt.

Hier en nu

Aanwezig zijn in het hier en nu zonder afleiding van het verleden en het heden zorgen ervoor dat spanningen en stress kunnen afnemen. Hier in dit moment is er niets anders. Er is geen morgen en geen gisteren. Hier op dit moment mag je genieten van alles wat aanwezig is.

Waarom dan dat ijsje?

Wanneer je trek hebt in een ijsje ben je je volledig bewust van de gedachten en de lichamelijke euforie die je ervaart. Je volgt je gevoel en gedachten en gaat een ijsje halen. Dan mag je bewust kiezen. Je kiest voor de smaken die je wilt ervaren en proeven. Als je dan eindelijk het ijsje in je hand hebt begint de volgende fase in het aandachtsproces. Het bewust proeven van de verschillende smaken. In aandacht eet je het ijsje op en ervaar je ieder moment en iedere smaak.

Mindfulness is net zo. Het bewust worden van de ademhaling. Je wordt je bewust van hoe de adem je buik omhoog laat rijzen en hoe je buik weer naar beneden zakt. Het enige wat je hoeft te doen is in aandacht je adem volgen zoals die is. In ontspanning in volledige aanwezigheid. Vervolgens mag je gaan voelen wat er allemaal in je lichaam speelt. Welke spanningen kom je tegen? Die plekken kun je met je adem van binnenuit masseren naar ontspanning. Tijdens het hele proces ben je je bewust van de sensaties in je lichaam en geest. Gedachten en gevoelens. Alles mag er zijn. Geuren, smaken, tranen en woede. Als het er is, laat het er dan zijn.

Bij een ijsje is dat net zo. Soms vind je een smaak lekker en soms niet. Je ervaart elke dag weer anders en ook je lichaam en geest voelen elke dag anders.

Yin Yoga en Mindfulness

Tijdens Yin Yoga gaan we nog een stapje verder. We betrekken diepe stretches erbij. Door diep te voelen waar de spanningen en emoties liggen opgeslagen en daar bewust naar toe te ademen kun je langzaam en bewust meer ruimte naar binnen brengen. Je eigen lichaam is in staat om blokkades, blessures en psychosomatische klachten op te lossen. Mindfulness speelt hier een belangrijke rol in. Door in aandacht naar binnen te keren kun je weer contact met je lijf. Werkelijk in het moment ervaren en voelen wat er is.

Door je ogen te sluiten kun je opmerken wat er is voor jou. Zonder invloeden van buitenaf waar je jezelf mee gaat vergelijken. Mindful voelen en ervaren zorgt ervoor dat je jezelf kunt zijn. Dat je je eigen grenzen mag leren kennen. Wanneer je weer dieper verbonden bent met jezelf, lossen klachten vanzelf op.

Meer leren over mindfulness en yin yoga? In het Online Yin & Fascia Therapy programma ontdek je meer over de kracht van Yin Yoga. De combinatie met fascia massage ballen maakt de mindful beleving nog intenser en krachtiger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds