fbpx

Zwanger zijn en bevallen in een ander land dan Nederland. Dat voelde als een uitdaging. Nederland is namelijk een van de weinige landen waar thuis geboortes nog normaal zijn. In vele andere landen, zoals Frankrijk vinden bevallingen over het algemeen plaats in het ziekenhuis en is de zorg veel meer gemedicaliseerd. Zelf mocht ik mijn zwangerschap en bevallen in Frankrijk ervaren. In dit blog lees je er meer over.

Tot 15 weken zwanger in Nederland

Vanaf week 4 wist ik dat ik zwanger was. Ik ben toen onder zorg gegaan bij Laura van Verloskundigenpraktijk de Zon die ik goed kon. Van mijn werk voor zwangerenportaal, maar ook van een New Moon Wellness Retreat welke wij samen hadden georganiseerd. Dit voelde heel fijn en vertrouwd.

In de eerste weken van mijn zwangerschap speelde er veel in mijn leven. We waren bezig met plannen om naar Frankrijk te gaan. En opeens was ik zwanger. Dat hadden we niet echt meer verwacht. Natuurlijk waren we ontzettend blij met dit nieuws. Maar wat dit betekende voor mijn lichaam en waar we allemaal rekening mee moesten houden was deels nieuw. En deels wist ik wel wat er stond te gebeuren.

Toen ik erachter kwam dat ik zwanger was ben ik gestopt met koude training. Zwemmen en dippen in natuurwater. In de winter. Iets wat ik daarvoor fanatiek deed. Dit kleintje wilde ik warmte geven om te groeien. Maar ik geloof ook dat koude training heeft bijgedragen aan de conceptie. Later heb ik het wel weer opgepakt. Zwemmen in natuurwater.

Met 15 weken hebben wij een geslachtsecho gedaan in Nederland voordat we naar Frankrijk zouden vertrekken. Zo konden we onze familie nog laten weten of het een meisje of jongen werd. We hebben toen ook meteen de naam gedeeld. Deze was voor ons al snel duidelijk.

Zorg vanaf 20 weken zwanger in Frankrijk

Online heb ik een afspraak gemaakt met een verloskundige in het ziekenhuis van Cahors. Omdat de zorg in Frankrijk zo gemedicaliseerd is, voelde het voor mij goed om direct in het ziekenhuis een afspraak te maken. Deels ook omdat hier verloskundigen zijn die Engels spreken. Mijn Frans is namelijk nog niet zo goed. Maar ook zodat ik vast aan de omgeving kon wennen en voelen of dit de plek is waar ik zou willen bevallen.

Gelukkig viel het alles mee en spraken de verloskundigen goed Engels en werd ik goed geholpen. Zo kreeg ik om de 4 weken een volledige echo waarop alle vitale functies werden gecheckt, kreeg ik supplementen voorgeschreven die bijdroegen aan mijn vitamine gehalte.

Zon, natuur en rust

De zon, natuur en rust hebben mij enorm goed gedaan in Frankrijk. Elke dag zwemmen in de rivier. De zon. En echt afstand en rust kunnen nemen. Zo kon ik voldoende aandacht geven aan de groei van mijn kindje. Sowieso leef ik al heel erg in verbinding met de natuurlijke elementen. Maar hier kwam ik nog meer in overgave van rust. Ik twijfel of ik deze rust in Nederland wel had kunnen nemen.

Bloed testen tijdens zwangerschap in Frankrijk

In Frankrijk wordt je getest op toxoplasmose, suiker en vitaminen. Toxoplasmose komt in Frankrijk meer voor dan in andere landen. Verder kwam ik er ook achter dat ze in Frankrijk op een andere manier meten dan in Nederland met betrekking tot de suiker test. Risico’s in de familie worden natuurlijk meegenomen. Maar op basis van BMI wordt er in Nederland vanaf een BMI van 28 bij het begin van de zwangerschap een suikertest gedaan. In Frankrijk is dit vanaf een BMI van 25. Zelf heb ik gevraagd om een suikertest waarna ik na de eerste prik mocht ontbijten. Ik voelde niet de behoefte om een glucose drankje te nemen. Na het ontbijt werd ik nog 2 keer geprikt.

Omdat ik geen antistoffen tegen toxoplasmose had, moest ik elke maand bloed prikken om te testen of ik wellicht toxoplasmose zou hebben. Dit wilde ik in eerst instantie niet. Maar omdat we vaak uiteten gingen heb ik dit toch maar wel gedaan. De hygiëne van de keuken van iemand anders ken je namelijk niet.

Badbevalling of pijnbestrijding

Mijn voorkeur voor een bevalling in Nederland ging uit naar een badbevalling. In Frankrijk neemt ongeveer 80% van de vrouwen een ruggenprik. Ik heb gevraagd of ik gebruik mag maken van het bevalbad in het ziekenhuis. Als alles ‘natuurlijk’ verloopt. Dan kan dit. Ik ga voor een zo ‘natuurlijk’ mogelijke bevalling in het ziekenhuis. Onder andere omdat het ziekenhuis wel 45 minuten van ons huis vandaan is, voelt dit prettig. Bevallen in Frankrijk is een hele andere ervaring. Maar je hebt nog wel altijd de keuze om je wensen te vertellen.

Ademwerk, yoga en hypnobirthing

Omdat ik zelf Breathwork & Yoga Teacher ben voel ik veel vertrouwen in mijn lichaam en het kunnen bevallen. In de afgelopen jaren heb ik veel ademwerk technieken geleerd en ontwikkelde ik mijn eigen breathe better programma en yoga programma’s. Ik ben ook geschoold in zwangerschapsyoga en ben tijdens mijn zwangerschap tot mijn 3e trimester yoga blijven doen en geven.

Daarna ben ik me gaan verdiepen in hypnobirthing. Dit is een manier van zelf hypnose waarin je pijn kunt verminderen of zelfs niet eens hoeft te ervaren. Ik geloof werkelijk in de kracht van ons eigen lichaam, de adem en mindset.

Ik heb bewust gekozen voor een Nederlands online programma welke ik in mijn eigen tijd en tempo kon volgen omdat ik dat fijn vond. Zo kon ik er aan beginnen als ik er energie en zin in had.

Verder heb ik nog onderstaand boek gelezen over hypnobirthing, volgde ik hypnobirthing meditaties op youtube. En nam ik zelf veel tijd om te verbinden met mijn ademhaling.

Meer over mijn uiteindelijke bevallingservaring deel ik later in een andere blog.

2 Comments

  1. […] Meer over controles lees je in mijn blog over Zwanger zijn in Frankrijk. […]

  2. […] Ik koos daarom bewust voor zorg en check-ups in het ziekenhuis. In dit blog lees je meer over zwanger zijn in Frankrijk en over bevallen lees je […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...