fbpx
Body

Hoe je menstruatiecyclus in verbinding staat met de maanfasen en wat jou dat vertelt

maan en menstruatie

Wist je dat de maancyclus bijna evenveel dagen telt als je menstruatiecyclus? Veel mensen vragen zich dan ook af wat de invloed van de maan is op onze menstruatiecyclus. De maan heeft immers een grote invloed op ons leven op aarde. In dit blog vertellen we wat de maancyclus en menstruatiecyclus met elkaar gemeen hebben en wat dat voor jou betekent. 

De maan en menstruatie

De maan gaat in 29,53 dagen door alle fases heen, een vrouwelijke menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Hoewel sommigen dit bestempelen als toeval, is er ook een hele grote groep die ervan overtuigd is dat de maanfasen en de menstruatiecyclus in verbinding staan met elkaar. 

Wanneer we kijken naar de diverse fases in beide cyclussen – dus van zowel de maan als de menstruatie – zijn er heel wat gelijkenissen. Beide cyclussen zijn namelijk opgedeeld in vier fasen. De maancyclus kent de nieuwe maan, het eerste kwartier, de volle maan en het laatste kwartier. De menstruatiecyclus is opgedeeld in de menstruatie, de voorbereiding op de ovulatie, de ovulatie zelf en de fase na de ovulatie. 

Benieuwd naar de cyclus van de maan in 2024? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de maanstanden van dit jaar. 

De verbinding tussen de maan en onze vrouwelijke kracht

Dat de cyclus en de fasen van zowel de maan als menstruatie overeenkomen, moge duidelijk zijn. Maar wat is dan de verbinding tussen beide? Voor het antwoord op die vraag moeten we kijken naar de witte maancyclus en rode maancyclus. Een deel van de vrouwen menstrueert binnen de witte maancyclus (nieuwe maan), een ander deel binnen de rode maancyclus (volle maan). 

De fase van de maan waarin jij menstrueert, vertelt iets over wie je bent als persoon. Menstrueer je in de rode maancyclus? Dan sta je in verbinding met het archetype de wijze vrouw / Lilith. Je staat in je kracht en voelt de energie door je lichaam stromen. Vrouwen die menstrueren in de witte maancyclus zijn juist verbonden aan het archetype Moeder. Je bent een familiemens, staat bekend om je zorgzame karakter en doet er goed aan je intuïtie te volgen. 

Het kan ook goed zijn dat je ergens in je leven switcht van de rode maancyclus naar de witte maancyclus of vice versa. Daarnaast heeft anticonceptie natuurlijk invloed op je menstruatie en is je cyclus – wanneer je anticonceptie gebruikt – niet meer natuurlijk.  

In balans met je cyclus

Het kan goed zijn dat je menstruatiecyclus niet in balans is. Wellicht ben je onregelmatig ongesteld, ben je net gestopt met de pil of ben je in de overgang. Je voelt de hormonen door je lichaam razen en kan je zo nu en dan onrustig voelen. Het koppelen van je menstruatiecyclus aan de maancyclus kan dan heel helend werken. Juist door stil te staan bij je lichaam en te voelen wat er gebeurt, zul je al meer rust ervaren. 

Ook yoga en ademwerk kunnen helpen om je hormonale disbalans weer op orde te krijgen. Goed ademen en gronden geeft rust in je lijf en je hoofd waardoor klachten als hormonale disbalans, maar ook menstruatiepijn zullen verminderen. Juist door met je ademhaling weer bewust te voelen in je lijf en je lichaam de ruimte te geven, geef je ruimte aan je werkelijke zelf. Zo ervaar je fysiek en mentaal meer ruimte. 

Wil je de kracht van bewust ademhalen ontdekken en je lichaam meer in balans brengen? In het Better Breath Programma – gegeven door oprichtster van Mind Events Factory Joyce Mol – leer je in zes modules beter ademhalen. 

Je menstruatiepijn verminderen

Zoals al eerder aangegeven helpt yoga je lichaam in balans te brengen. Dat geldt ook voor je menstruatieklachten. In dit blog lees je welke yogaoefeningen ervoor kunnen zorgen dat je minder menstruatiepijn hebt. 

Ook kan een baarmoeder ritueel rond de volle maan helpend zijn om klachten rondom je menstruatie te verminderen. We leven in een wereld waarin veel vrouwen in de masculine energiestand leven. Door weer te verbinden met je vrouwelijke cyclus en oude emoties en pijn los te laten uit je baarmoeder, zul je ook minder pijnklachten gaan ervaren. Omdat je zachter met jezelf leert omgaan, ervaar je minder spanning en minder pijn.

Wil je meer in balans komen en leven in de maan door middel van yoga? Toen Joyce Mol net gestopt was met de pil schreef ze een E-book. Met het Moon Phase Yin Yoga E-book kun je je leven – en dus ook je menstruatiecyclus – afstemmen op het ritme van de maan. Meer lezen over de maan? Ga hier naar alle maan blogs.

1 Comment

  1. […] Menstruatiecyclus in verbinding met de maancyclus […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...