fbpx
verkeerde ademhaling test

We ademen per dag zo’n 21.600 keer: een ontzettend hoog aantal dat toont hoe belangrijk ademhaling is voor onze gezondheid. Toch doen we ‘t vaak onbewust en staan we niet stil bij onze ademhaling. Het gevolg? Het kan zomaar zijn dat je op een verkeerde manier ademhaalt. En dat is – zoals je hier leest – niet zo best voor je gezondheid. Vandaar dat we in dit blog een simpele oefening delen waarmee je de kwaliteit van je ademhaling kunt meten. Ook wel de verkeerde ademhaling test genoemd. 

Sidenote: wij zijn geen medische experts en geven daarom geen advies. Heb je vragen over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts of fysiotherapeut. 

Onze ademhaling

Onze ademhaling houdt ons simpelweg in leven en is dus verdomde belangrijk voor ons. Door in te ademen wordt er zuurstof in je bloed opgenomen en door uit te ademen maak je je longen leeg waardoor afvalgassen worden afgevoerd. Dat proces – van continu in en uitademen – is iets waar we vaak niet eens bij stil staan. 

Dat we over het algemeen onbewust ademhalen is natuurlijk heel prettig. Het kost je vaak geen moeite. Toch zit er ook een keerzijde aan en dat is dat je op een verkeerde manier ademt. De meeste mensen ademen tussen de twaalf tot veertien keer per minuut terwijl zes tot acht keer meer dan voldoende is. 

Het gevolg van te snel ademen is dat je zowel fysieke als mentale klachten kan krijgen. Een snelle ademhaling – maar ook ademen door de mond is verkeerd – zorgt ervoor dat ons lichaam een signaal krijgt dat het hard moet werken. Daardoor voel je je vermoeid, maar kun je ook stress of onrust ervaren. 

Wil je beter leren ademen en meer rustmomenten en aandacht voor jezelf creëren? In de 3-daagse Breathe Better Challenge ontvang je drie dagen lang elke dag een oefening waarmee je direct rust in je lijf en mind brengt. 

Je Controle Pauze (CP)

Om erachter te komen of je een juiste ademhaling hebt of juist een verkeerde, is het zaak om je Controle Pauze (CP) te meten. Hiermee meet je de koolzuurgastolerantie van je ademhalingscentrum. De waarde van CP zegt iets over de hoeveelheid koolzuurgas waar je lichaam aan gewend is. Dat betekent dat hoe korter je CP is, hoe meer je ademt per minuut. Is je CP lang? Dan is je ademhaling rustig en ontspannen. 

Een verkeerde ademhaling ontdekken doe je dus door je CP in kaart te brengen. Uiteraard is het dan van belang om te weten wanneer een CP kort is of juist lang. Hieronder lichten we diverse scores toe:

  • Een CP van 10: je ademt veel te veel.
  • Een CP van 15: je ademt zwaar en diep.
  • Een CP van 22: je ademt nog ongeveer twee keer zo veel als de medische norm. 
  • Een CP van 35: je ademt nog iets te veel, maar zal hier nauwelijks hinder van ervaren.
  • Een CP van 45: je ademhaling is goed. 

Wil je weten hoe je juist ademt? Hier delen we uitgebreid hoe je meer rust en ruimte creëert door juist te ademen. 

Verkeerde ademhaling test

Goed, nu je weet op basis van wat je je de kwaliteit van je ademhaling meet, is het tijd om daadwerkelijk in de actie te gaan. Want hoe voer je nou een verkeerde ademhaling test uit en meet je je CP? Dat doe je door de volgende drie stappen te volgen:

  • Ga rustig op een stoel zitten en adem zoals je dat altijd doet.
  • Knijp na een normale uitademing je neus dicht (je stopt dus met ademen). Zet een stopwatch aan.
  • Wacht tot je de drang voelt om weer te ademen en zet dan de stopwatch weer uit.
  • De tijd tussen dat je stopte met ademen en je de drang voelde, is je CP. 

Ontdek de kracht van ademhaling

Wil je de kracht van ademhaling ontdekken en bewust leren ademhalen? In het Better Breath Programma leer je goed ademen en gronden in je lijf. Het Breathe Better Programma bestaat uit 6 modules waarin je stap voor stap de kracht van ademhalen gaat ervaren en integreren.

Meer blogs lezen over ademhalen? Dat doe je hier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...