fbpx

Fascia is een fascinerend netwerk wat het menselijk lichaam samenhoudt en verbind tot in iedere cel, orgaan, gewricht en spier. Maar ook het netwerk waar disbalans in kan ontstaan door bijvoorbeeld een operatie, blessures of emotionele blokkades. Trauma zet zich ook vast in de fascia. Dit is dan ook waar we op kunnen werken om chronische pijn en emotionele blokkades los te laten. In dit blog lees je meer over hoe je fascia kunt losmaken.

Gezonde fascia en ongezonde fascia

Massage van de fascia kan er voor zorgen dat de fascia weer versoepeld wordt. Hierdoor wordt pijn weggenomen en wordt het lichaam en bindweefsel weer gezonder.

Gezonde Fascia is dun, smooth en gehydrateerd. Beweegt flexibel en is niet pijnlijk. Je kunt het ook wel vergelijken met kauwgom.

Ongezonde Fascia is dik, houdt gifstoffen vast en stress. Hierbij kan je denken aan littekenweefsel en verdikkingen. Ongezonde fascia is niet soepel. Stagneert als het ware de beweging van het bindweefsel en ook de spieren. Je kunt dit ook wel uitleggen als kauwgum op het nachtkastje. Dit wordt hard en is niet beweeglijk. 

Oorzaken ongezonde fascia

Er zijn diverse oorzaken die kunnen zorgen voor ongezonde fascia. Ongezonde fascia kan ontstaan door emotionele disbalans wat gaat stagneren in het bindweefsel / de fascia. Denk hierbij aan termen als ‘veel op de schouders dragen’ angst, onrust, boosheid, frustratie, verdriet.

Het kan ook komen door een fysiek trauma. Door bijvoorbeeld een ongeluk, ernstige gebeurtenis of een operatie. Wanneer er litteken weefsel ontstaat, werkt dit vanuit de fascia door in het gehele netwerk. Mensen met verklevingen, operaties na kanker, vrouwen na een bevalling en mensen die diverse andere soorten operaties hebben gehad kunnen er baat bij hebben om de fascia te stimuleren met yin yoga en massage ballen.

Hoe kun je fascia losmaken met yin yoga en massage ballen?

In de yin yoga wordt er gekeken naar de meridianen. Deze meridianen zijn gekoppeld aan organen, emoties en specifieke lijnen op het lichaam zoals zichtbaar op onderstaande afbeelding. Dit werkt volgens de principes van de Chinese Geneeskunde.

Wanneer je de fascia losmaken gaat combineren met yin yoga en massage ballen ga je werken op de meridianen (Chinese geneeskunde) en de fascia lijnen (wetenschap). Deze kunnen overlegd worden met elkaar. Hierdoor wordt de spirituele en emotionele disbalans in het lichaam bevestigd door de fascia (wetenschap).

Fascia losmaken met yin yoga en massage ballen

Yin Yoga is een methode waarin houdingen drie tot vijf minuten worden aangehouden. Hierdoor werken we in op het dieper liggende bindweefsel / de fascia en de spieren. Het gaat om het verzachten en versterken van het bindweefsel, spieren en gewrichten. Wanneer je het fascia losmaken met yin yoga combineert met massage ballen, kun je net dat laagje dieper bereiken. Op fysiek en emotioneel niveau.

Fascia training

In de online yin & fascia cursus word je in 6 weken meegenomen in een reis door het lichaam. Deze cursus is veelal gevolgd door therapeuten, coaches en lichaamswerkers. Maar ook door mensen met chronische pijn. Je kunt ook de losse yin & fascia therapie masterclass volgen voor het losmaken van de fascia.

1 Comment

  1. […] Fascia losmaken met yin yoga en massage ballenElemental Yin Yoga & Fascia Therapie RetreatFascia TrainingFascia yoga voor ontspanning en loslaten chronische pijn […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...