fbpx

Ben je vaak kortademig? Is je ademhaling altijd hoog? Grote kans dat je last hebt van chronische hyperventileren. Chronische hyperventilatie kan erg vervelend zijn. Het zorgt er namelijk voor dat je altijd in de ‘stress stand’ staat. Je lichaam staat altijd aan en dit heeft effect op je vitale en mentale functies. In dit blog lees je meer over oefeningen bij hyperventilatie en wat je kunt doen om chronische hyperventilatie op te lossen.

Wat is chronisch hyperventileren?

Wanneer je chronisch aan het hyperventileren bent, dan adem je te snel. Hierdoor denkt je lichaam altijd dat er gevaar loert. Je ademritme staat niet in verhouding tot de activiteit die je levert. Je kunt zelfs helemaal buiten adem zijn, terwijl je op de bank zit of in bed ligt. Het kan ontstaan in een acute situatie of je lichaam leeft er al langere tijd naartoe. De oorzaak is altijd belangrijk om te achterhalen. Door de oorzaak op te lossen, kun je weer zakken in je eigen ‘natuurlijke ademritme’.

Oorzaken chronisch hyperventileren

Door verschillende situaties kan chronisch hyperventileren ontstaan. Bij stress, burn-out, angst voor nieuwe situaties, depressie, PTSS. Hier kijken we vooral naar het psychische deel. Het kan ook komen doordat je een fysiek trauma hebt opgelopen waardoor je lichamelijk minder ruimte ervaart.

Tijdens een zwangerschap kan het ook voorkomen dat je last krijgt van hyperventilatie. Je hebt nu eenmaal minder ruimte om door te ademen met een baby in de buik.

Symptomen chronisch hyperventileren

 • Benauwd voelen
 • Duizelig worden
 • Ademnood
 • Vermoeidheid
 • Hartkloppingen
 • Zweten
 • Niet weten wat je moet doen
 • Spanning en pijn in je spieren
 • Hoofdpijn
 • Onrustig voelen

Oefeningen om chronische hyperventileren te stoppen

Oefeningen voor hyperventileren zijn heel effectief. Chronisch hyperventileren is een vervelende aandoening. Het is heel fijn om wat tips en tools te leren die je helpen om weer terug te keren naar je eigen natuurlijke ademhaling. Hoe vaker je hiermee oefent, hoe beter je lichaam weer leert om jouw natuurlijke ademritme te volgen. Lees hieronder een aantal tips om hyperventilatie te stoppen.

 1. Leer diverse chronische hyperventilatie oefeningen. Ga aan de slag met deze ademhalingsoefeningen om je eigen ademritme weer te vinden
 2. Ga wandelen. Dit helpt je om je eigen ademritme op te pakken. Denk niet na over hoe je zou moeten ademen. Dit gaat vanzelf. Bij inspanning gaat je ademhaling omhoog. Dit is een natuurlijke reactie. Wees je hier bewust van.
 3. Praat met een psycholoog of therapeut over je psychische klachten
 4. Yin & Fascia Therapy. Dit is een vorm van yin yoga (rustig) in combinatie met massage ballen. Dit helpt je om terug te keren naar jezelf. Dit bevat fijne oefeningen die je kunt doen bij hyperventilatie. Met name ook om het diafragma meer te openen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...