fbpx

Veel mensen ervaren regelmatig lichamelijke pijn zonder dat er een duidelijke medische oorzaak is. Denk aan gespannen schouders, een strakke onderrug of hoofdpijn die maar niet weggaat. In veel gevallen is spanning de boosdoener. Spanningsklachten kunnen zich op allerlei manieren in het lichaam uiten en hebben vaak een directe link met onze mentale en emotionele toestand. Gelukkig zijn er zachte, effectieve manieren om deze klachten aan te pakken: ademwerk, yin yoga en fascia therapie. In deze blog lees je wat spanningsklachten zijn en hoe je spanningsklachten kunt verminderen.

Wat zijn spanningsklachten?

Spanningsklachten ontstaan wanneer het lichaam langdurig in een staat van stress verkeert. Denk aan piekeren, drukte op het werk, onverwerkte emoties of simpelweg te weinig rustmomenten op een dag. Het lichaam reageert hierop door de spieren aan te spannen, ademhaling te versnellen en het zenuwstelsel in een staat van paraatheid te houden. Dit kan leiden tot:

  • Chronische spierpijn
  • Vermoeidheid
  • Slechte nachtrust
  • Hoofdpijn of migraine
  • Een gevoel van onrust of ‘aanstaan’

Ademwerk: rust via de ademhaling

Je ademhaling is een directe brug tussen lichaam en geest. Door bewust te ademen kun je het zenuwstelsel tot rust brengen en spanning loslaten. Technieken zoals diepe buikademhaling, coherent breathing of ademwerk sessies helpen om uit de ‘vecht-of-vlucht’-modus te stappen en het parasympathische zenuwstelsel te activeren – het deel dat zorgt voor herstel en ontspanning.

Je kunt hier deelnemen aan de 3-daagse breathe better challenge om een eerste stap te maken naar het verminderen van spanningsklachten.

Yin yoga: ruimte maken in lichaam en geest

Yin yoga is een langzame, meditatieve vorm van yoga waarbij houdingen enkele minuten worden aangehouden. Dit heeft niet alleen een diep ontspannend effect op het lichaam, maar stimuleert ook het bindweefsel – de fascia. Spanningen die zich hier hebben vastgezet krijgen de kans om te verzachten. Yin yoga helpt je bovendien om stil te staan bij wat er leeft vanbinnen, waardoor je spanningspatronen leert herkennen.

Fascia therapie: heling op bindweefselniveau

Fascia is het bindweefsel dat alles in ons lichaam met elkaar verbindt. Het reageert sterk op stress, trauma en houding. Wanneer fascia verkleefd of uitgedroogd raakt, kunnen pijnklachten ontstaan. Fascia therapie – via zachte manuele technieken, beweging of tools als een fascia bal – stimuleert de doorbloeding, verbetert de mobiliteit en helpt opgeslagen spanning los te laten.

De kracht van de combinatie om spanningsklachten te verminderen

Ademwerk, yin yoga en fascia therapie vullen elkaar perfect aan. Waar ademwerk zorgt voor innerlijke rust en regulatie van het zenuwstelsel, brengt yin ruimte in het lichaam, en zorgt fascia therapie voor diepe fysieke ontlading. Door deze methodes te combineren werk je op meerdere niveaus tegelijk: lichamelijk, emotioneel en energetisch.

Ontdek de yin & fascia therapie cursus om meer te leren hierover.

Conclusie

Pijn die voortkomt uit spanningsklachten vraagt om een zachte en holistische benadering. Door regelmatig ademwerk, yin yoga en fascia therapie toe te passen, kun je het lichaam helpen om spanning los te laten, pijn te verminderen en weer in balans te komen.

You might also enjoy: