fbpx

Paniekaanvallen. Heel vervelend als je ze hebt. Zeker ook omdat vaak niemand je begrijpt en je het gevoel hebt er alleen voor te staan. Ik als ervaringsdeskundige weet als geen ander hoe dit voelt. Het gevoel te hebben dat je dood neerrolt, gek wordt en weet ik veel wat voor doemscenario’s nog meer. Enorm lastig als je ‘t mij vraagt. Gelukkig heb ik geleerd hoe ik deze paniekaanvallen de baas kan zijn en wat ik ertegen kan doen. In dit artikel vertel ik je meer over mijn ervaringen en hoe ik eruit ben gekomen.

Vol hoofd

Vaak beginnen paniekaanvallen met een vol hoofd. Ik kan me nog herinneren dat ik op Schoevers zat en wat door de school heen dwaalde. Compleet vast in mijn hoofd zat ik. Ik moest goede cijfers halen. Ik moest het project goed leiden. Ik moest van alles goed doen. Wat ik niet wist was dat mijn ademhaling me afleidde van mijn lichaam waardoor ik steeds meer fysieke klachten ging ontwikkelen.

Uiteindelijk liep ik bij mijn mentor naar binnen met pijn op mijn borst en het gevoel dat ik dood ging. Haar reactie was ook niet helemaal waar ik naar verlangde. Want ze dachten echt dat er wat met me aan de hand was en mijn huisarts werd gebeld om te checken of ik iets mankeerde.

Ik mankeerde zeker iets. Ik zat teveel in mijn hoofd. Streefde teveel naar perfectie en kon niet goed overweg met het aanleveren van minder.

Burn-out

Uiteindelijk kwam ik thuis te zitten met een burn-out waarin ik mezelf weer volledig opnieuw mocht ontdekken. Drie maanden deed ik niks. Ik lag alleen maar in bed. Te denken over het leven. Te leren over hoe ik het beter en anders kon doen. Uiteindelijk starte ik drie maanden later mijn eigen bedrijf. Als virtual assistant. Vanuit bed. Top was dat. Want dan hoefde ik niet zoveel prikkels onder ogen te komen. Ik wilde ook graag reizen naar rustige plekken, laptop mee en gaan.

Paniekaanvallen kunnen altijd terugkeren. Maar jij kunt ze wel de baas zijn!

Joyce Mol

Auto ongeluk

Na een half jaar was ik weer terug voor de liefde en zocht ik weer naar vastigheid. Ik kreeg een baan op de Zuidas naast een aantal kleine freelance klusjes die ik nog deed. Dit was van korte duur. Ik was twee maanden in dienst bij een accountancy bedrijf toen er een vrachtwagenchauffeur besloot om mijn kleine Toyota Starlet binnen te rijden… mijn allereerste auto’tje total loss. Door de adrenaline voelde ik niet zoveel. Behalve een stijve nek ging ik na 3 dagen alweer naar mijn werk. Niet het beste plan. Maar schouders eronder en gaan is altijd mijn motto geweest.

Dit ongeluk is de les geweest waarin ik echt moest leren om te luisteren naar het proces van mijn lichaam. Want binnen 4 weken zat ik echt in een put met whiplash klachten en een PTSS stoornis. Enorm veel paniekaanvallen, angsten, pijn in mijn nek en een evenwichtsorgaan die uit balans was.

Ik zat volledig in mijn hoofd. Vast in mijn eigen wereld van doemscenario’s. Op straat dacht ik dat ik zou worden aangereden. Ook al liep ik. Al zat ik in de auto vertrouwde ik niemand die achter me reed. Want ja… eigenlijk ben je machteloos als iemand achterop rijd. En zeker een vrachtwagen. Je kan geen kant op.

De paniek was dus weer terug. En hoe ga je daar dan mee om. Mijn fysiotherapeut stuurde me naar yoga. Ik moest namelijk leren dat een hersteltraject tijd kost. Je bent niet morgen beter. Het kost tijd.

Rust en verandering in het leven

Na 6 maanden besloot ik zelf opleidingen hierin te gaan volgen. Yoga, ademwerk, ontspanning. Ik kon niet anders dan mijn leven een andere wending geven. Met de klachten waar ik mee liep zag ik mezelf niet meer in een kantoorbaan terug en ook zeker niet in een vast rooster van 9 tot 5. Vermoeidheid en evenwichtsproblemen bleven namelijk nog wel even aanhouden en het was lastig inschatten wanneer ik dan wel energie had.

Inmiddels ben ik 2,5 jaar verder en heb ik een eigen yoga studio en ben ik klachtenvrij door yoga en breathwork. Ik geef training in ademwerk, wekelijkse yogalessen en fascia therapie. Het is ontzettend mooi om mensen te helpen naar diepe ontspanning en stress uit het hoofd los te kunnen laten.

Ademhaling

De ademhaling is de verbindende factor tussen lichaam en geest. Wanneer je druk in je hoofd bent, werkt dit door op je ademhaling. Mentale gezondheid is daarom een van de belangrijkste factoren om aan te pakken bij paniekaanvallen. Ik geef je graag een aantal tips die kunnen helpen bij het verminderen van paniekaanvallen:

  • Ademhalingsoefeningen
  • Yin Yoga
  • Yoga Nidra (yoga van de slaap)
  • Schermtijd verminderen
  • Tijdsplanning (hoeveel tijd besteed je aan activiteiten en werk en is dit realistisch)?

Ademwerk

Ademwerk is een ontzettend mooie manier om de verbinding met je lichaam weer aan te gaan. De ademhaling verbind lichaam en geest. Vaak is het ook je mind die sneller wil. Terwijl je lichaam en ademhaling al een natuurlijk ritme hebben. Het natuurlijke ritme is waar je naar terug mag keren. Terug in je lichaam. Terug in rust.

Ademwerk vermindert klachten als:

  • Paniek
  • Onrust
  • Onzekerheid
  • Pijn
  • Trauma

Wil je meer leren over ademwerk? Schrijf je dan in voor de Breathe Better Training in Alkmaar. Tijdens dit 6-weekse programma leer je alles over de ademhaling en het loslaten van stress, angst en paniekgedachten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...