fbpx

Een heerlijk healend drankje. Deze werkt reinigend voor je darmen, lever en maag. Hiermee kun je je aarde – hout – vuur en metaal elementen weer in balans brengen. Eigenlijk ook het water element want bij de bereiden van de bietensap voeg je water toe aan de bieten. En kaneel voor een extra smaakje. Simpel en lekker om te blenden.

Wordt gebruikt als legale doping onder topsporters. Prestaties kunnen met 16% verhoogd worden als men daags voor de wedstrijd begint met het drinken van deze sap.

Als je ziek bent geweest, kan het je helpen om alle gifstoffen uit je lijf te reinigen. Je bloeddruk wordt er lager van en het zou tumoren minder snel laten groeien.

Hoe zit het dan met die elementen?

In de yin yoga en acupunctuur spreken we over vijf elementen. Water, hout, vuur, aarde en metaal. Deze elementen zijn verbonden aan organen en emoties. Over je lijf lopen verschillende banen, die meridianen worden genoemd. Als je klachten krijgt op de plaatsen waar de meridianen lopen, wordt er vanuit de Chinese geneeskunde eerst gekeken naar de organen. Wat is het pijnpunt in de gezondheid van dit orgaan en wat zijn de emoties die bij de persoon spelen. Hieronder leg ik je uit wat de invloed van bietensap is op de vijf elementen.

Water
Het waterelement is verbonden aan de nieren en de blaas en heeft als emotie ‘Angst’ als deze niet in balans is. Om deze in balans te houden is het van belang om voldoende water te drinken. Daarnaast is het ook belangrijk om jezelf te reinigen met water uit de natuur. Water voelt helend in verdriet, angst en pijn. Het voelt als thuiskomen bij jezelf. Water wordt als extra toegevoegd aan de bietensap en heeft hierbij zijn eigen helende kracht op zich.

Hout
Het houtelement is verbonden aan de lever en de galblaas en heeft als emotie ‘Woede’ als deze niet in balans is. De lever heeft een reinigende werking en en de galblaas maakt zelf de keuze welke vetten er worden afgevoerd. De bietensap heeft een reinigende werking op onze lever en zorgt hiermee dat onze lever weer in balans komt. Gifstoffen worden afgevoerd en een optimale werking van het orgaan wordt hiermee bevorderd. De lever reguleert de chi flow. Dit is de energie die vloeiend door ons heen stroomt als we volledig in balans zijn.

Vuur
Het vuur element is verbonden aan het hart, de dunne darm, San Jiao en de Pericardium. De emotie die verbonden is, is Happiness en Joy. De dunne darm wordt door de bietensap beïnvloedt. Het heeft een reinigende werking op de darmen en zorgt er daarmee voor dat de darmenergie weer in balans komt. De dunne darm ontvangt en bevat water en voedsel. De voedingsstoffen uit de rode biet brengt de darmflora weer in balans. Als je lichamelijk in balans bent, kun je beter vanuit je hart leven.

Aarde
Het aarde element is verbonden aan de maag en de milt en heeft de emotie ‘zorgen maken’ als deze niet in balans zijn. De maag ontvangt de bietensap als eerste en heeft daarmee de directe reinigende werking. Het is het reservoir voor voeding en water.

Metaal
Het Metaal element is verbonden aan de longen en de dikke darm en heeft de emotie ‘verdriet’ als dit element niet in balans is. In dit geval wordt de dikke darm beïnvloedt door de bietensap. De dikke darm is betrokken bij transport en transformatie. Als er alleen maar vervuild voedsel binnen komt, dan kan het zijn dat de dikke darm op een gegeven moment problemen krijgt met het transport en transformatie proces. Bietensap heeft een reinigende werking op gifstoffen en zal de dikke darm reinigen.

Ingrediënten bietensap

  • 2 bieten (gekookt en afgekoeld)
  • een beetje water
  • kaneel (optioneel)

Gewoon lekker blenden! 

Wil je meer weten over detoxende voeding en sappen en wil je daarmee ook meer in balans komen? Doe dan mee aan de 7-weekse Chakra Balance Journey. Tijdens deze online reis ontdek je de kracht van Chakra Balans en voeding. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds