Beter slapen met ademwerk

Slecht of niet slapen is een oorzaak van stress, onrust en vooral veel in je hoofd aanwezig zijn. Erg lastig. Want als mens heb je ongeveer 8 uur slaap nodig om weer op te kunnen laden. Ademwerk is een van de belangrijkste tools die je kunt toepassen wanneer je slecht slaapt. In dit artikel vertel ik je er meer over.

Wat is ademwerk?

Ademwerk of ook wel breathwork is een term die wordt gebruikt voor de grote groep ademhalingstechnieken die je kunt inzetten om stress te verminderen. Vanuit de yoga filosofie zijn er verschillende technieken welke ook wel pranayama genoemd worden. Pranayama is al duizenden jaren oud. Prana betekend vitale levensenergie en ayama betekend het verlengen of onder controle houden van.

Wanneer je pranayama beoefent gebruik je de ademhaling om de stroom van prana te beïnvloeden.

Tijdens de oefeningen houdt je dus controle over de ademhaling. Het zijn gecontroleerde oefeningen. Maar waar we uiteindelijk naartoe werken is de natuurlijke ademhaling. De ademhaling die je kreeg bij je geboorte. Waarbij geen gedachten aanwezig waren. Een baby ademt namelijk zonder na te denken natuurlijk door in een diepe buikademhaling.

Mijn eigen quote luidt: ”De ademhaling masseert je lichaam van binnenuit”.

We hebben de ademhaling nodig om in leven te blijven. Om ons goed en vitaal te voelen. De ademhaling voorziet het lichaam van binnenuit van zuurstof. Het bindweefsel, de spieren, de fascie het heeft zuurstof nodig om soepel en flexibel te blijven.

Wat lost ademwerk voor je op?

Ademwerk kan verschillende klachten voor je oplossen. Denk hierbij aan slapeloosheid, pijn, PTSS, stress, angstklachten, lichamelijke klachten, ziekten.

Waar en hoe kan je dit leren en toepassen?

Breathwork / ademwerk kan je leren bij een ademcoach en/of yoga docent. Er zijn verschillende cursussen en workshops in omloop. Bij Mind Events Factory kan je het 6-weekse Breathe Better Programma volgen in Alkmaar of online via ZOOM. Of je schrijft je in voor de GRATIS 3-daagse Breathe Better Challenge.

Wil je meer weten over wat ademwerk voor jou kan betekenen en of het voor jou ook uitkomst zal bieden? Stuur dan gerust een mailtje naar info@mindeventsfactory.com om te sparren.

Leave a Reply