fbpx

Gefeliciteerd! Je bent zwanger. Dit is een hele bijzondere periode in je leven waar je heel bewust de tijd en aandacht voor mag nemen. Omdat je lichaam tijdens de zwangerschap gaat veranderen is het goed om ontspanningsoefeningen te doen, zodat je je lichamelijk én mentaal kan voorbereiden op de komst van je kindje. Maar vooral ook jouw zwangerschap ontspannen ervaart. In dit blog lees je over ontspanningsoefeningen en meer tips.

Voordelen van ontspanningsoefeningen tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. Er groeit een kindje in jou. En dat kost enorm veel energie. Mentaal én fysiek. Het heeft vele voordelen om tijdens je zwangerschap met ontspanningsoefeningen te beginnen. Hieronder lees je de aantal voordelen:

 • Je lichaam ervaart meer rust en ruimte;
 • Je leert beter omgaan met de veranderingen in je lichaam;
 • De oefeningen die je tijdens de zwangerschap leert kun je tijdens de bevalling ook goed inzetten;
 • Wanneer je pijntjes en kwaaltjes gaat krijgen kunnen ontspanningsoefeningen helpen om dit te verminderen;
 • Je krijgt meer zelfvertrouwen tijdens je zwangerschap;
 • Je krijgt meer zelfvertrouwen naar de bevalling toe.

Kwaaltjes die je kunt ervaren tijdens de zwangerschap:

 • Misselijkheid
 • Duizeligheid
 • Vermoeidheid
 • Brandend maagzuur
 • Bekkenpijn
 • Bekkeninstabiliteit
 • Hoge of lage bloeddruk
 • Stemmingswisselingen
 • Slecht slapen
 • Kortademig zijn

Mediteren, yoga en ademwerk tijdens de zwangerschap

Mediteren, yoga en ademwerk tijdens de zwangerschap kan je helpen om heel bewust aanwezig te zijn in je lichaam. De zwangerschap is een periode waarin je niet teveel van jezelf moet vragen. Juist door rustig aan te doen. Bewust te ademen en te voelen waar jouw grenzen liggen, zul je jouw zwangerschap meer in rust gaan ervaren.

Veel kwaaltjes treden ook op wanneer je teveel doet. Zoals bijvoorbeeld harde buiken, misselijkheid en stemmingswisselingen. Maar ook bekkeninstabiliteit of bekkenpijn. Dat kan erg vervelend zijn. Want hierdoor ervaar je de zwangerschap als minder prettig.

In de periode dat ik, Joyce, voor het zwangerenportaal werkte heb ik een gratis basiscursus zwangerschapsyoga ontwikkeld.

De oefeningen die je hieronder ziet kun je gemakkelijk doen vanuit jouw eigen huis. Op het moment dat jij hier energie voor hebt. Creëer een fijne setting voor jezelf waarin je de oefeningen kunt doen.

Het is fijn om de volgende materialen bij je te hebben tijdens de oefeningen:
– Yogamat
– Meditatiekussen of bolster
– Blok

Mediteren tijdens de zwangerschap

Zwangerschapsyoga flow

Tijdens de zwangerschap raden we als yogadocenten over het algemeen meer flow oefeningen aan dan bijvoorbeeld yin yoga. Dit omdat je lichaam door het hormoon relaxine al flexibeler wordt. Met flow werk je aan kracht en balans vanuit ontspanning. Wat goed is voor de balans in je lichaam.

Wil je meer flow oefeningen doen tijdens je zwangerschap? Dan is de 7-weekse chakra balance journey ook heel geschikt om te doen. Startend bij de root chakra en de sacrale chakra maak je al verbinding met jouw basis. De baarmoeder en je vrouwelijke energie.

Yoga oefeningen voor onderrug klachten tijdens de zwangerschap

Je leven verandert tijdens en na de zwangerschap

Tijdens en na je zwangerschap gaat je leven op diverse vlakken veranderen. Het is daarom ook goed om voor jezelf helder te krijgen wat je anders gaat doen in je leven na de zwangerschap. Hoe je je leven wilt inrichten op basis van je werk, relaties, persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt een kindje en dit heeft op alle vlakken in jouw leven invloed.

In mijn value journaling workbook kun je voor jezelf helder krijgen hoe je dit voor jezelf wilt inrichten middels schrijfopdrachten. Die gekoppeld zijn aan jouw verlangens. Door dit voor jezelf op te schrijven kun je makkelijker je grenzen aangeven. En voel je je zekerder in de veranderingen die op dit moment plaatsvinden in jouw leven.

Boeken over ontspanningsoefeningen tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap heb je wellicht ook meer tijd om je in te lezen in de zwangerschap en diverse oefeningen die voor elk trimester weer anders kunnen zijn. Omdat je je tijdens elk trimester ook weer anders voelt. Hieronder zie je mijn favoriete boeken die ik heb gelezen tijdens mijn zwangerschap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds