fbpx

Veel pijn klachten in het menselijk lichaam ontstaat door emotionele ballast. Maar ook door trauma, blessures en blijvende klachten na keizersnede en andere operaties. Vooral als er in het lichaam gesneden is en er verdikkingen zijn ontstaan in het bindweefsel door littekenweefsel. Denk bijvoorbeeld aan verdikking van het litteken keizersnede. In dit blog vertel ik je hier iets meer over. Veel mensen zijn namelijk geholpen door specifieke fascia therapie toe te passen op litteken weefsel.

Meridianen, fascia en littekens

Vanuit de Chinese geneeskunde kijken we naar ons lichaam vanuit de meridianen / fascia lijnen. Waarin de meridianen vanuit de alternatieve geneeskunde bekeken wordt. Zijn de fascia lijnen wetenschappelijk vastgelegd. Het lichaam is dus voorzien van banen in het lichaam die de energie stroming en chi ondersteunen.

Navelpiercing en littekens

Wanneer deze doorgesneden of doorgeprikt worden, dan ontstaat er een wond in het lichaam welke weer dicht moet groeien. Bij een navelpiercing bijvoorbeeld wordt een van de belangrijkste meridianen geblokkeerd. De bron van de geboorte. Het litteken weefsel dat hier ontstaat kan ook naar binnen slaan. Met allerlei gevolgen van dien. Je kunt verklevingen krijgen rondom de darmen waardoor de darmen minder bewegingsruimte hebben. Dit drukt dan weer tegen de baarmoeder aan wat kan zorgen voor vage menstruatieklachten en vruchtbaarheidsklachten.

Een tijdje geleden deelde ik over het loslaten van mijn navelpiercing. Hierin vertelde ik al het een en ander over het bindweefsel wat doorgeprikt wordt. Meridiaan banen die geblokkeerd worden en andere vage klachten die je kunt ervaren.

Naar aanleiding van deze post kreeg ik allerlei vragen over littekens na blindedarm ontsteking, keizersnede, knieoperaties etc. Hoe dit dan zit. Laat ik hier nu in 2019 een mooie training voor ontwikkeld hebben welke al door een hele mooie grote groep mensen is gevolgd en nog steeds gevolgd wordt.

Operaties, littekens en blijvende klachten na keizersnede

Ook bij een blinde darm operatie, keizersnedes en alle andere operaties die je je kunt bedenken waarin het bindweefsel doorgesneden wordt en de meridianen ontstaan er verdikkingen.

Zo ook bij een keizersnede worden de meridianen en het bindweefsel doorgesneden. Hiervoor wordt vaak ook acupunctuur ingezet om de energiebanen weer te herstellen. Maar ook bij knieoperaties, gebroken been kunnen we met fascia therapie de fascia en het bindweefsel weer soepeler krijgen door middel van specifieke technieken.

Bindweefsel en verdikking litteken keizersnede

Wanneer er bindweefsel doorgesneden wordt, dan ontstaat er litteken weefsel of verdikking. In de fascia spreken we dan van een ongezonde fascia en dit beïnvloedt je gehele gestel. Je lichaam gaat zich aanpassen naar waar verdikkingen ontstaan. Dit zorgt ervoor dat je anders gaat lopen, onbewuste aanpassingen doet en wellicht wel lichamelijke klachten zoals rugpijn en nekpijn gaat ervaren. Of bijvoorbeeld blijvende klachten na een keizersnede zijn een oorzaak van verdikking litteken keizersnede weefsel.

Hieronder zie je de meridianen welke invloed hebben op de organen, emoties en fysieke klachten.

Soorten Fascia / bindweefsel

Om het even simpel uit te leggen heb je gezonde fascia en ongezonde fascia.

Gezonde fascia is goed gehydrateerd, beweeglijk en zorgt niet voor verandering in houding en compensatie in het lichaam.

Ongezonde fascia is verdikt. Door bijvoorbeeld een operatie, botbreuk, piercing. Verdikkingen zijn stug en zorgen voor compensatie en verandering in het lichaam. Hierdoor kan je allerlei klachten krijgen. Mentaal én fysiek.

Hieronder zie je de verschillende fascia lijnen. Deze komen overeen met de meridianen. De kennis hiervan gaat inhoudelijk diep. Hier gaan we tijdens de 6-weekse training dieper op in.

Hoe Fascia en litteken weefsel stimuleren?

Het goede nieuws. Je kunt de fascia en litteken weefsel positief beïnvloeden door fascia therapie en massage. Veel kan je ook zelf doen. Yes! Ook nadat je geopereerd bent geweest, blessures hebt gehad en andere vage klachten kan je weer soepeler worden en pijnklachten oplossen.

Stuur me gerust een mailtje naar info@mindeventsfactory.com indien je vragen hebt over jouw klachten.

In de afgelopen 3 jaar heb ik zo’n 200 therapeuten, yoga teachers, maar ook individuen met ongezonde fascia, blessures en littekens begeleid naar herstel en kennis om deze technieken zelf toe te passen. In live trainingen en de online yin & fascia therapy cursus. De cursus is toegankelijk voor iedereen.

Met de tools die je leert kan men het blijven onderhouden. Dat laatste is key om onderhoud aan je lichaam te blijven geven.

Ik was blown away. Maar helemaal ook door de reacties die volgde uit de sessies en trainingen. Mentaal gebeurt er super veel wanneer we werken op het bindweefsel/ fascia. We slaan hier zoveel trauma onbewust in op. Door fysiek trauma. Maar ook emotioneel. Ook mensen met litteken weefsel ervaarde vooruitgang in de beweeglijkheid. Op de plek van het litteken weefsel zelf. Maar ook op andere plekken in het lichaam waarin het doorwerkte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...