fbpx

Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. We hebben het nodig bij geboorte, in ons dagelijks leven en wanneer we de aarde verlaten. Maar vooral in het dagelijks leven. Wanneer oxytocine geblokkeerd wordt, kan bijvoorbeeld geboorte stagneren, je kunt behoefte hebben aan aanraking. Aanraking is een essentiële levensbehoefte. In dit blog lees je meer over wat oxytocine is en hoe je dit kunt stimuleren.

Wat is oxytocine?

Oxytocine is een knuffel en liefdeshormoon. In de hersenen zorgt het voor gevoelens van liefde en zachtheid. Daarnaast heeft het een pijnstillend effect. Oxytocine helpt je om te ontspannen. Bij de bevalling helpt het om de baarmoeder te laten samentrekken. En bij de borstvoeding helpt het voor de aanmaak van melk. Wanneer er te weinig oxytocine aangemaakt wordt, ervaar je depressieve gevoelens, laag libido, weinig zelfvertrouwen en een verstoorde band met familie en vrienden.

Hoe kan je oxytocine stimuleren?

Oxytocine kan je op diverse manieren stimuleren. Wanneer je depressieve gevoelens ervaart of wanneer je zwanger bent kun je je gaan focussen op manieren die helpen de oxytocine aanmaak te stimuleren. Tijdens de bevalling is oxytocine een essentieel hormoon.

Lichamelijk contact

Lichamelijk contact is een van de meest belangrijke methodes om oxytocine te stimuleren. Knuffelen kan helpen. Maar ook het nemen van een massage of zelfmassage kan ondersteunen bij het stimuleren van oxytocine aanmaak. Ook borstvoeding is een manier van lichamelijk contact en intieme verbinding met je kindje. Dit is positief voor de aanmaak van oxytocine van moeder en kind.

Bemoedigende woorden

Wanneer je bemoedigende woorden ontvangt van iemand anders, maak je verbinding. Met jezelf in de positieve zin en met de ander door positieve woorden te ontvangen. Dit kan helpen om oxytocine te laten stijgen.

Bewust luisteren

Luister jij bewust wanneer je in gesprek bent met de ander? In een wereld waarin de telefoon steeds vaker een gesprek onderbreekt, wordt ook de aanmaak van oxytocine onderbroken. Luister daarom echt ook met je ogen. Niet alleen met je oren. Maak verbinding met de ander en laat je hierin niet storen door factoren van buitenaf.

Meditatie

Mediteren kan helpen om je lichaam tot rust te brengen. In meditatieve status gaat je lichaam het oxytocine hormoon aanmaken. Wanneer je in de fight / flight modus bent weer niet. Neem daarom geregeld een meditatie momentje. Op het learning platform vind je diverse meditaties.

Yoga beoefenen

Yoga helpt je lichamelijk en op spiritueel gebied meer in verbinding met jezelf te laten komen. Door bewust je lichaam te voelen en te ontspannen. Maar ook sterker te maken, kom je in een positieve flow terecht. Een meditatieve flow. Het helpt om depressieve klachten te verminderen, emotionele blokkades en chronische pijnklachten los te laten. Op het learning platform vind je diverse yoga lessen en cursussen die je in je eigen tijd kunt volgen.

Ademwerk om oxytocine te stimuleren

Ademwerk is een verzamelnaam voor manieren waarmee je de ademhaling stimuleert en verbetert. Maar daarmee ook je lichaam ontspant. Het kan helpen om trauma, emotionele blokkades en fysieke pijn los te laten. Daarnaast helpt het je op diep niveau te transformeren. Er zijn diverse soorten adem methodes. Op het platform vind je cursussen en losse lessen die bijdragen naar een natuurlijke en ontspannen manier van ademhalen. Zo ervaar je minder stress en is er meer ruimte voor een gezonde oxytocine aanmaak.

Beweeg!

Bewegen helpt je om vanuit je hoofd in je lijf te komen. Maar naast dat je meer ruimte gaat ervaren, worden er tijdens beweging ook hormonen aangemaakt die een positief effect hebben. Waaronder ook oxytocine.

Uit je emoties!

Wanneer je je emoties niet uit, ga je veel stress ervaren en is er minder oxytocine aanwezig in je brein. Wanneer je jezelf de ruimte geeft om je emoties te uiten door bijvoorbeeld te huilen, je zorgen uit te spreken of frustraties, ontstaat er ruimte voor aanmaak van oxytocine. Lachen is daarbij ook een belangrijke vorm van expressie. Lachen helpt om je emoties weer te laten stromen en los te laten. Oxytocine wordt daarbij ook direct aangemaakt. A smile breaks the heart open.

Ceremoniële Cacao om oxytocine te stimuleren

Ceremoniële cacao helpt om je hart te openen en meer in verbinding te komen met je zielsverlangens. Het heeft enorm veel positieve effecten op lichaam en geest. Waaronder ook het stimuleren van oxytocine. Je kunt de raw cacao gewoon thuis bestellen en een thuis ceremonie doen. Of je kunt naar een ceremonie toe gaan.

Je kunt de raw cacao ook toevoegen aan je ontbijt. Denk aan je havermout of yoghurt waar je het aan toe kunt voegen. Meer over de voordelen van ceremoniële cacao lees je in deze blog. Over cacao tijdens de zwangerschap lees je in deze blog.

Synthetische oxytocine

Synthetische oxytocine niet schadelijk? Dit is een uitspraak die te snel gedaan wordt. Synthetische oxytocine wordt toegediend op het moment dat het noodzaak is. Maar in sommige ziekenhuizen is dit standaard procedure. Geef dus duidelijk je grens aan als je dit niet wilt.

Synthetische oxytocine kan ingezet worden als je zelf niet voldoende oxytocine aanmaakt. Echter kan het zijn dat synthetische oxytocine er ook voor zorgt dat jouw eigen hormoonaanmaak volledig stopt of in de war brengt. Het kan dus wel even duren voordat dit weer uit je systeem is.

Verder is het ook zo dat synthetische oxytocine geen pijnstillend effect heeft bij de bevalling. Je baarmoeder gaat wel samentrekken. Het is dus echt iets wat bijdraagt op fysiek niveau. Maar niet op mentaal niveau. Maar kan daarnaast wel op mentaal niveau nog lang sporen achter laten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds