fbpx

Ons lichaam is onlosmakelijk verbonden. Onze botten, spieren, gewrichten, organen worden verbonden en samen gehouden door fascia. Je kunt dit zien als een dun laagje wat zorgt dat wij als een geheel worden gezien. Wanneer er stagnaties ontstaan in het lichaam door bijvoorbeeld blessures, operaties (doorsnijden van het weefsel), en emotionele blokkades kan dit zich uiten in pijn en ongemakken door compensatie in het lichaam. Nekpijn is bijvoorbeeld vaak afkomstig vanuit een gespannen bekken. In deze blog vertel ik je meer over hoe nekpijn afkomstig kan zijn vanuit het bekken.

Wat is fascia?

Fascia kan je zien als alle bindweefsel die alle botten, spieren, gewrichten en organen samen houden. Fascia houdt het lichaam samen. Je kunt het zien als een netwerk dat het gehele lichaam met elkaar in verbinding brengt.

Wanneer er disbalans ontstaat in de fascia door bijvoorbeeld emoties die opgeslagen worden in het bindweefsel, operaties, blessures etc. dan gaat het lichaam compenseren. Zo kan er bijvoorbeeld pijn in de nek ontstaan wanneer er spanning op het bekken staat. Zo ook in de kaken. Het bekken en de kaken zijn onlosmakelijk verbonden.

In de 6-weekse Online Yin & Fascia Therapy cursus of de masterclass van 2,5 uur ontdek je meer over de werking van fascia in het lichaam en hoe emotionele en fysieke stagnaties opgelost kunnen worden door middel van yin yoga en massage ballen. Een praktische manier om jezelf ruimte te geven.

Nekpijn en gespannen bekken in verbinding oplossen

Er zijn yogaoefeningen die je kunt toepassen om nekpijn te verminderen. Zo ook in combinatie met massage ballen.

We benaderen hierin eerst het bekken en de psoas (liezen, heupen, onderrug) door hier ruimte te creëren. Wanneer het bekken ontspant, werkt dit door naar de nek en de kaken. Er ontstaat ontspanning in het bindweefsel en het zenuwsysteem. Uiteraard werkt dit ook door op het emotionele gestel en kan het zijn dat er emoties loskomen die wellicht opgeslagen liggen in het bindweefsel.

Ook wanneer er blokkades zijn ontstaan door bijvoorbeeld een liesbreuk of operaties kunnen we kijken of we met massage technieken ruimte kunnen creëren. Dit doen we met massage technieken die je later ook zelf in kunt zetten.

Meer weten over fascia? Dan vind je dit misschien ook interessant:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...