fbpx

Flow vanuit je persoonlijke waarden

Je persoonlijke waarden zijn jouw normen en waarden die centraal staan in jouw leven. Het geeft richting aan hoe jij je wilt voelen en hoe jij om gaat met bepaalde situaties. Je kunt jouw leven zo inrichten dat je volledig volgens jouw persoonlijke waarden kunt leven. Dit is je basis. De basis van waaruit jij jezelf in de wereld zet. Hoe je creaties maakt en met wie je om gaat. Als je vast loopt heb je vaak geen idee wat jouw persoonlijke waarden zijn en hoe je deze moet formuleren. In deze blog leer je een aantal opties die je kunt gebruiken voor het defiinieren van jouw persoonlijke waarden. 

 

Natuurlijke processen

Zorgen en Angst zorgen ervoor dat je niet geaard bent en zoekende bent naar de juiste balans. Wat past er wel bij jou? Wat past er niet bij jou? Vanuit de yoga filosofie komen we hierbij uit bij het onderwerp aarden en flow. Het aarde elemenet in balans betekent dat je geen zorgen hebt en het water element in balans betekend dat je vanuit flow kunt leven zonder obstakels. Dit zijn natuurlijke processen die steeds weer voorbij komen als we toe zijn aan verandering.

 

Drie tips om je persoonlijke waarden helder te krijgen:

1. Lees een boek over persoonlijke waarden

Er zijn verschillende boeken over persoonlijke waarden, journaling en experts die vertellen wat persoonlijke waarden zijn en wat het beste is om te doen om jouw persoonlijke waarden naar de oppervlakte te halen. Het is goed om boeken te lezen en van anderen te leren. Maar… er is ook een valkuil. Je kunt je laten meeslepen door meningen van anderen waardoor je nog niet bij jouw eigen passie uit komt. Jouw soul feelings gelden het meest wanneer het gaat over jouw persoonlijke waarden. Wat vind jij belangrijk?

Een boek dat ik heb gelezen aan het begin van mijn zoektocht naar mijn persoonlijke waarden is BIG MAGIC van Elizabeth Gilbert. Dit boek gaat voornamelijk over hetgeen dat voor jou goed voelt, maar legt daarbij ook uit dat het een proces is. Jouw persoonlijke waarden kunnen met de tijd veranderen. Dat verklaart ook waardoor je zo nu en dan een nieuwe baan wilt, in een nieuwe stad wilt wonen of met andere mensen om wilt gaan.

 

2. Vrij schrijven over jouw persoonlijke waarden

Dit is een fijne opdracht die je kunt doen om te achterhalen waar jouw verlangens liggen. In deze verlangens kun je gemakkelijk je persoonlijke waarden naar het oppervlak halen. Meditatie en yoga kan hier bij helpen. Na de oefening waarin je volledig tot jezelf gekomen bent, ga je vrij schrijven. Je schrijft alles op wat er in je op komt. Wanneer je dit lastig vindt, kun je dit ook doen met een coach. Een coach kan jou gerichte vragen stellen, waardoor het makkelijker wordt om je persoonlijke waarden te vertalen naar acties.

 

3. Maak een afspraak met een coach

Je kunt een afspraak maken met een coach wanneer je niet weet wat je wilt en zoekende bent. Samen ga je kijken naar jouw verlangens en diep je deze verder uit in acties. Zelf help ik mensen door Yin Yoga toe te passen. Tijdens een Personal Yin Yoga sessie werken we aan je persoonlijke waarden. Vanuit ontspanning gaan we over naar een oefening die je naast de mat kunt blijven voortzetten.

Het is algemeen bekend dat we in deze nieuwe tijd continu met het perfecte plaatje bezig zijn. Helaas is het net als in natuurlijke processen niet mogelijk om altijd een perfect leven te leiden. Er komen onvoorziene situaties op je pad die ervoor kunnen zorgen dat je een andere weg in moet slaan. Yin Yoga kan je helpen om situaties te accepteren, te doorleven en vandaaruit nieuwe keuzes te maken.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: