fbpx

Je persoonlijke waarden zijn jouw normen en waarden die centraal staan in jouw leven. Het geeft richting aan hoe jij je wilt voelen en hoe jij om gaat met bepaalde situaties. Je kunt jouw leven zo inrichten dat je volledig volgens jouw persoonlijke waarden kunt leven. Dit is je basis. De basis van waaruit jij jezelf in de wereld zet. Hoe je creaties maakt en met wie je om gaat. Als je vastloopt, heb je vaak geen idee wat jouw persoonlijke waarden zijn of hoe je deze moet formuleren. In dit blog ontdek je een persoonlijke waarden oefening die je kunt gebruiken voor het definiëren van jouw persoonlijke waarden.

Natuurlijke processen

Zorgen en Angst zorgen ervoor dat je niet geaard bent en zoekende bent naar de juiste balans. Wat past er wel bij jou? Wat past er niet bij jou? Vanuit de yoga filosofie komen we hierbij uit bij het onderwerp aarden en flow. Het aarde-element in balans betekent dat je geen zorgen hebt en het water element in balans betekend dat je vanuit flow kunt leven zonder obstakels. Dit zijn natuurlijke processen die steeds weer voorbij komen als we toe zijn aan verandering.

Drie tips om je persoonlijke waarden helder te krijgen

1. Value Journaling Workbook

Het Value Journaling Workbook is een werkboek met een persoonlijke waarden oefening. Hierin ga je jouw persoonlijke waarden volledig afstemmen op alle vlakken in jouw leven. Persoonlijk, familie, vrienden, werk en ontspanning.

2. Lees boeken over persoonlijke waarden

Er zijn verschillende boeken over persoonlijke waarden, journaling en experts die vertellen wat persoonlijke waarden zijn en wat het beste is om te doen om jouw persoonlijke waarden naar de oppervlakte te halen. Het is goed om boeken te lezen en van anderen te leren. Maar… er is ook een valkuil. Je kunt je laten meeslepen door meningen van anderen waardoor je nog niet bij jouw eigen passie uit komt. Jouw soul feelings gelden het meest wanneer het gaat over jouw persoonlijke waarden. Wat vind jij belangrijk?

Een boek dat ik heb gelezen aan het begin van mijn zoektocht naar mijn persoonlijke waarden is BIG MAGIC van Elizabeth Gilbert. Dit boek gaat voornamelijk over hetgeen dat voor jou goed voelt, maar legt daarbij ook uit dat het een proces is. Jouw persoonlijke waarden kunnen met de tijd veranderen. Dat verklaart ook waardoor je zo nu en dan een nieuwe baan wilt, in een nieuwe stad wilt wonen of met andere mensen om wilt gaan.

3. Oefening schrijven over jouw persoonlijke waarden

Dit is een fijne opdracht die je kunt doen om te achterhalen waar jouw verlangens liggen. In deze verlangens kun je gemakkelijk je persoonlijke waarden naar het oppervlak halen. Meditatie en yoga kan hier bij helpen. Na de oefening waarin je volledig tot jezelf gekomen bent, ga je vrij schrijven. Je schrijft alles op wat er in je op komt. Wanneer je dit lastig vindt, kun je dit ook doen met een coach. Een coach kan jou gerichte vragen stellen, waardoor het makkelijker wordt om je persoonlijke waarden te vertalen naar acties.

4. Volg een online programma met schrijfopdrachten

Wanneer je yoga of ademoefeningen doet, voel je wat werkelijk belangrijk is voor jou. Fysiek en mentaal. Dit kan je helpen om diep te voelen wat jouw persoonlijke waarden zijn. In het Online Breathe Better Programma krijg je ademhalingsoefeningen, meditaties en schrijfopdrachten die je helpen om oude patronen los te laten en deze beter af te stemmen op jouw persoonlijke waarden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...