fbpx

Hey,

Hoe gaat het vandaag? Heb jij al een ademmoment genomen voor jezelf vandaag? Jouw ademhaling is een weerspiegeling van jouw stressniveau.

Wanneer je altijd een hoge ademhaling hebt, is de kans best groot dat je veel te veel in een dag probeert te doen. Je hebt weinig momenten om te reflecteren en plant alles achter elkaar. Of je zit gewoonweg veel in je hoofd, of te lang achter de computer. 

Wist je dat concentratiemomenten achter een van de computer de grootste stoorfactoren is voor de ademhaling? En vaak leg je jezelf die druk op. En dat is eigenlijk helemaal niet nodig… 

Onbewust je adem inhouden als je druk bezig bent 

Mensen ervaren veel stress en soms ook onbewust. Ze hebben het gevoel altijd maar tijd te kort te hebben en zijn veel in het hoofd bezig. 
Een goed voorbeeld daarvan is, dat als je achter je computer zit of geconcentreerd bezig bent, je onbewust de ademhaling ophoudt. 

Door altijd maar door te gaan en weinig pauzes te nemen, wil het brein sneller dan het lichaam kan bijbenen. De ademhaling is een reactie op het brein, waardoor de ademhaling stopt. Het lichaam krijgt dan geen zuurstof meer. Het bindweefsel en de spieren hebben zuurstof nodig om flexibel te blijven. Niet goed doorademen leidt tot stijve spieren en pijn in het lichaam.
 

Niet goed ademen leidt tot pijn in het lichaam en slaapproblemen

Door de situatie waar mensen in zitten, zoals (onbewust) stress op het werk, angst door COVID-19, kan de ademhaling van slag raken. Als er niet op een natuurlijke manier wordt geademd, kan dat leiden tot lichamelijke en emotionele klachten en deze worden steeds maar versterkt. Wat leidt tot onrust en pijn in het lichaam maar ook mentale klachten zoals angststoornissen, slaapproblemen en depressieve klachten. 


Meer rust, energie en lekkerder in je vel

Als je natuurlijk ademhaalt, ervaar je meer rust in de dag. Heb je meer energie en zit je lekkerder in je vel. Het lichaam is flexibel en ontspannen. Waardoor je meer kunt genieten van de dagelijkse dingen die je doet. 


3 tips van een ademexpert

Joyce Mol, eigenaresse Mind Events Factory & Ademexpert: ‘Het is belangrijk dat mensen zich bewust worden van de triggers die zorgen voor een hoge ademhaling. Ga eens bij jezelf na, wat zorgt er bij jou voor dat je een hoge ademhaling hebt? Of altijd maar ‘aan’ staat? Graag geef ik je 3 tips waar je mee aan de slag kunt en wat direct zorgt voor verbetering.’

Tip 1:
Een goede eerste stap om de ademhaling weer terug te brengen naar de natuurlijke ademhaling is om bijvoorbeeld elke dag 10 minuten bewust de tijd nemen om te rusten. Zoals een wandeling maken, rustig zitten en weer naar je buik ademen. En die 10 minuten per dag maakt al een hoop verschil! 

Tip 2: 
Het is heel belangrijk om, om de 45 minuten pauze te nemen. Door even om je heen te kijken, naar het toilet te gaan of een rondje te lopen buiten, breng je op een natuurlijke wijze de ademhaling weer terug. 

Tip 3: 
Sporten en ademwerk zijn perfecte manieren om de ademhaling weer terug te brengen naar het  natuurlijke ritme. De ademhaling is onderdeel van het lichaam en heeft een natuurlijk ritme welke vaak verstoord wordt vanuit het brein. Sporten en ademwerk zijn daarom hele waardevolle manieren om te leren welk ritme er hoort bij je lichaam. 
 


‘Ik wil mensen ervan bewust maken dat ademwerk een uitkomst kan bieden bij mentale en of lichamelijke klachten. Kom het eens ervaren!’ 

Joyce Mol – Adem Expert & eigenaresse van Mind Events Factory

Wil jij meer leren over ademwerk en wat het voor jou kan betekenen? Schrijf je dan in voor de 3-daagse breathe better challenge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...