fbpx

De fascia is een driedimensionale bindweefselstructuur die net als bloedvaten, zenuwen en het lymfesysteem een continu geheel vormt in het menselijk lichaam. Het is onderdeel van het menselijk bindweefsel waarin stress en spanning kan worden opgebouwd. Fascia doordringt en omringt alle organen, spieren, botten en zenuwvezels, ook wel het bindweefsel. Het verbindt ons lichaam als een flexibel geheel vanuit onze tenen tot onze kruin. Fluidity wat zorgt voor de mogelijkheid om pijn te verminderen en flexibiliteit te stimuleren. Lees in dit blog wat bindweefsel yoga kan betekenen.

Wat stress en bindweefsel voor de mens doet

Bijna 70% van de fascia bestaat uit vloeistof (gebonden water). De fascia heeft een elastische structuur. Een gezond bindweefsel kan deze elasticiteit omzetten in kracht. Een ongezond bindweefsel is stug en zorgt voor pijn en vervelende langdurige spanning.

Doordat de fascia een geheel is wat ons hele lichaam verbind, kunnen we de fascia gebruiken om op andere drukpunten invloed uit te oefenen. Wanneer je bijvoorbeeld pijn in je nek hebt, kan het goed zijn om in de onderrug met een fascia bal te masseren. Daardoor kan de pijn in de nek afnemen. Dit komt doordat de fascia een geheel is. Als er op een ander punt druk uitgeoefend wordt, ontstaat er weer ruimte in het elastische gebied die stug is.

De invloed bindweefsel yoga

Bindweefsel yoga noem ik ook wel yin & fascia therapie. Vanuit de yin yoga spreken we over meridianen. Inmiddels is bewezen dat de meridianen over dezelfde banen lopen als de fascia en dat verklaart ook waarom yin yoga goed van invloed kan zijn bij pijnklachten, stugge spieren en stress. Yin Yoga heeft op de langetermijninvloed op een gezonde fascia en flexibiliteit van je lichaam.

Veel bewegingsdeskundigen zeggen dat het lichaam bestaat uit losse onderdelen. Maar vanuit de anatomie die zich richt op de fascia blijkt dat de werkelijkheid van ons lichaam meer tot een geheel samen komt.

De fascia zorgt voor:

    • Mechanische steun, stabiliteit en flexibiliteit
    • Verdediging tegen giftige en lichaam on-eigen stoffen
    • Stofwisseling tussen bloed en organen
    • Krachtoverdracht naar omliggende structuren
    • Krachtgeleiding via gewrichtsbanden of peesvliezen
    • Bescherming tegen druk
    • Scheiden van structuren

Het verschil tussen yin yoga en yang yoga

Zoals je op de afbeelding links kunt zien is de connective tissue een bindweefsel wat alle gewrichten en botten aan elkaar verbind. Het verbind ons van top tot teen. Met yin yoga werken we op het dieper liggende bindweefsel (de connective tissue). Met yang yoga werken we spierversterkend en zullen we de spieren stimuleren.

Door langer in een houding te blijven zitten, zorgen we voor ‘stress’ in het bindweefsel. Deze stress/ stimulatie is nodig om het bindweefsel weer in beweging te brengen. De spiergroepen eromheen ontspannen we tijdens deze stimulatie. In rust werken we aan flexibiliteit.

Uiteindelijk hebben we beide vormen nodig. Yang kan zijn in de vorm van yoga, maar ook in de vorm van hardlopen, zwemmen, skeeleren etc. Yin Yoga is een aanvullende vorm van yoga om het bindweefsel gezond te houden. Het is een ander verhaal als je een poos inactief bent geweest.

Als je inactief bent heeft dit invloed op de bindingskwaliteit van het water in het bindweefsel. Er wordt dan ruimte gemaakt voor dehydratie en dit stimuleert het verouderingsproces. Juist daarom is het goed voor mensen die veel zittend werk uitvoeren en voor ouderen om oefeningen te blijven doen die de fascia stimuleren. Stilstaand bindweefsel wordt ingekapseld en zal steeds stugger worden. Het is dus logisch dat als je veel zittend werk uitvoert en te weinig beweegt, je bindweefsel zorgt voor pijnklachten.

Ook wanneer je last hebt van een whiplash kan yin yoga een goede uitkomst bieden. Voorzichtige bewegingen, die mogelijk gemaakt worden bij yin yoga, kunnen bijdragen aan volledig herstel.

Daarnaast kan ik het ook aan iedereen aanraden die stress gerelateerde klachten heeft in de vorm van burn-out, PTSS, bindingsangst, verlatingsangst en alle overige vormen van angst.

De fascia, bindweefsel en emoties

De fascia is het dieper liggende weefsel waar je emoties op gaan werken als je deze niet uit of niet serieus neemt. Er wordt vaak gezegd dat als je zere schouders hebt, je veel op je schouders hebt hangen. Dat is ook letterlijk zo. Je emoties die je niet uit gaan vastzitten in het bindweefsel. Door het in beweging te brengen, komen je gedachten en emoties ook in beweging.

Hulpmiddelen

Om de fascia te stimuleren kun je gebruik maken van een fasciabal of een foamroller. Door met deze hulpmiddelen de spieren en het bindweefsel te activeren, breng je meer souplesse aan en worden de spieren en het bindweefsel beweeglijker. Vaak wordt dit ingezet als spieren vast zitten en je de spanning er niet direct of met oefeningen uit kunt krijgen. Daarnaast is het een fijne methode om jezelf te masseren met een hulpmiddel. Soms kan het in het begin wat pijnlijk zijn, maar je zult merken dat na verloop van tijd de beweeglijkheid beter wordt en de pijn afneemt.

Wil je hier meer over ontdekken over bindweefsel yoga? Doe dan mee aan de online yin & fascia therapy training. Hierin ontdek je in 6 modules wat fascia therapy voor jou doet en hoe je dit door kunt geven aan jouw cliënten. Je kunt ook alleen de masterclass bestellen en de ervaring heerlijk in je opnemen. Deze is zeer geschikt voor ieder individu die emotionele en fysieke pijn / blokkades los wilt laten. 

2 Comments

  1. […] De invloed van het bindweefsel en fascia […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...