fbpx
fascia plantaris

De fascia plantaris is een dik en taai bindweefsel dat zich onder de voet bevindt en dat de voetboog ondersteunt. Het speelt een essentiële rol bij het absorberen van schokken en het stabiliseren van de voet tijdens het lopen, rennen en springen. Echter, wanneer de fascia plantaris ontstoken raakt of overbelast wordt, kan dit leiden tot pijn en ongemak in de hiel of de onderkant van de voet, een aandoening die bekend staat als fasciitis plantaris.

Symptomen fascia plantaris

Tekenen en symptomen van fasciitis plantaris kunnen pijn of stijfheid zijn bij de eerste stappen na rust. Zoals ‘s ochtends na het ontwaken of na een lange periode van zitten. Deze pijn kan geleidelijk verbeteren naarmate de voet warmer wordt en meer beweegt, maar kan terugkeren na langdurige activiteit.

Tips om fascia plantaris te genezen

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van fascia plantaris en het bevorderen van genezing:

Rust en ijs

Het is belangrijk om rust te nemen en ijs te gebruiken om ontsteking te verminderen. IJs kan worden aangebracht op de getroffen hiel gedurende ongeveer 15-20 minuten per keer, meerdere keren per dag.

Rekoefeningen

Regelmatige rekoefeningen van de kuit- en voetspieren kunnen helpen de spanning op de fascia plantaris te verminderen. Voorbeelden van effectieve rekoefeningen zijn het gebruik van een handdoek of elastische band om de voet te rekken en de kuitspieren te strekken. Naast rekoefeningen kunnen fascia ballen ook bijdragen aan het losmaken van de fascia onder de voet. In de onderstaande masterclass, leer je oefeningen die de onderkant van de voet, kuit en de rest van het lichaam stretchen in combinatie met zelfmassage.

Ondersteunende schoenen

Het dragen van goed ondersteunende schoenen met demping en boogondersteuning kan de druk op de fascia plantaris verminderen en de belasting op de voeten helpen verdelen.

Orthopedische inlegzolen

Aangepaste orthopedische inlegzolen kunnen helpen om de voetboog te ondersteunen en de druk gelijkmatig over de voet te verdelen, wat kan bijdragen aan het verminderen van pijn en ongemak.

Fysiotherapie

Een fysiotherapeut kan helpen bij het ontwikkelen van een specifiek behandelplan dat zich richt op het versterken van de spieren rond de voet en enkel, het verbeteren van de mobiliteit en het verminderen van stress op de fascia plantaris.

Heb geduld om te herstellen

Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens het herstelproces van fasciitis plantaris. Dit is omdat het vaak een aandoening is die tijd en consistente zorg vereist. Het luisteren naar je lichaam. Het vermijden van activiteiten die pijn veroorzaken. En het volgen van een zorgvuldig behandelplan kunnen allemaal bijdragen aan het bevorderen van genezing en het verminderen van symptomen van deze veel voorkomende voetklacht. Raadpleeg altijd een medisch professional voor een juiste diagnose en behandeling van fasciitis plantaris.

Je kunt de bovenstaande masterclass volgen, of de volledige cursus volgen om te leren over de kracht van yin & fascia therapie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds